Διευκρινίσεις για την κεντρική πλατεία, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Διευκρινίσεις για την κεντρική πλατεία, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Η αναφορά μου στο θέμα της κεντρικής πλατείας στο προηγούμενο φύλλο του Παλμού, δυσαρέστησε ορισμένους, οι οποίοι προφανώς έχουν τους λόγους τους αφού πρόκειται για επαγγελματίες που έχουν την έδρα της επιχείρησής τους στο τετραόροφο ακίνητο το οποίο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου πρόκειται να αγοραστεί από τον Δήμο και να κατεδαφιστεί προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί η κεντρική πλατεία.

Η λαϊκή σοφία λέει πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» γι’αυτό, λοιπόν, θέλω να τους ενημερώσω τα εξής:
Αυτά τα οποία αναφέρω εγώ από αυτή εδώ τη στήλη και έχουν σχέση με μελλοντικές παρεμβάσεις που αφορούν τη ζωή στην πόλη μας δεν τα κατασκευάζω εγώ ούτε είναι δικές μου προφητείες. Τα πληροφορούμαι από μέλη της διοικητικής πυραμίδας του Δήμου Γαλατσίου.
Για το θέμα της κεντρικής πλατείας, εκτός από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουμε δημοσιεύσει, γίνεται κατά καιρούς αναφορά και από εμένα προσωπικά για την πορεία της υπόθεσης σύμφωνα όμως με αυτά που μου αναφέρει ο Δήμαρχος Γαλατσίου. Μετά, λοιπόν, την ενόχληση που προκάλεσε το σχόλιό μου στο προηγούμενο φύλλο, επικοινώνησα και πάλι με τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο για να μου πει σε ποιό σημείο βρίσκεται η υπόθεση της κεντρικής πλατείας και μου είπε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, κ. Γιαννακόπουλε, έχει παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για απευθείας αγορά από το Δήμο μας τριών ακινήτων στο Παλιό Τέρμα, μεταξύ αυτών και του τετραόροφου κτιρίου, για την δημιουργία της κεντρικής πλατείας, η οποία να σημειώσω ότι είναι αίτημα όλων των Γαλατσιωτών εδώ και δεκαετίες. Εμείς, σαν δημοτική αρχή, μετά από πολλές συζητήσεις είχαμε έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για απευθείας αγορά του ακινήτου, όμως το γεγονός του θανάτου του, πάγωσε το θέμα για λίγο μέχρι να γίνει η αποδοχή της κληρονομιάς και να κάνουμε νέα συμφωνία με τους νόμιμους κληρονόμους. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ο Δήμος Γαλατσίου έχει υπογράψει προσύμφωνο με τους σημερινούς ιδιοκτήτες το οποίο δεσμεύει και τις δύο πλευρές και μέσα στο επόμενο δίμηνο, το πολύ, θα έχουμε υπογράψει και τα οριστικά συμβόλαια αγοράς του ακίνητου.
»Κλείνοντας να σας ενημερώσω ότι όσες καθυστερήσεις κι αν προκύψουν, ίσως λόγω κάποιων απρόβλεπτων γεγονότων, η κεντρική πλατεία στο Γαλάτσι θα γίνει! Ήταν ένας από τους δύο βασικούς στόχους μου όταν ανέλαβα με την εντολή των Γαλατσιωτών τη διοίκηση του Δήμου και να είστε σίγουρος ότι το όνειρο θα γίνει πράξη.»

Εγώ να θυμίσω ότι η αρχή για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας στο Παλιό Τέρμα έγινε τον Δεκέμβριο του 2018 με την υπ’αριθμ. 406/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. Αγίας Γλυκερίας – Ιπποκράτους – Λυσίου – Γαλατσίου και τον χαρακτηρισμό του στο σύνολό του ως κοινόχρηστου χώρου πλατείας για λόγους οικιστικής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής.
Ο επόμενος σταθμός ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου Ο.Τ. και φτάνουμε έτσι στον Ιούνιο του 2020 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει απόφαση για απευθείας αγορά των ακινήτων σχεδόν ομόφωνα αφού μειοψήφισε μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος και τέλος τον Ιούλιο του 2020 λαμβάνεται η απόφαση για την αγορά των τριών ακινήτων μέσω τραπεζικού δανεισμού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι τα μέχρι τώρα γεγονότα για το θέμα της κεντρικής πλατείας στο Γαλάτσι και μέχρι «το όνειρο να γίνει πράξη», όπως λέει ο Δήμαρχος, θα υπάρξουν κι άλλες αναφορές και από εμένα προσωπικά και από την εφημερίδα.

Πήγαινε στην κορυφή