Άσκηση Έκτακτης Ανάγκης «Δήμητρα 2021» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Δήμος Ελευσίνας
Άσκηση Έκτακτης Ανάγκης «Δήμητρα 2021» για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Ανακοίνωση Δήμου Ελευσίνας:

“Μετά από ενέργειες και πρωτοβουλίες του Δήμου Ελευσίνας αλλά και την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί Άσκηση Έκτακτης Ανάγκης με την κωδική ονομασία «Δήμητρα 2021», το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 11:00, στη Συνοικία Ποντίων, διασταύρωση Σαρανταπόταμου με Ν.Ε.Ο.Α-Κ.
Η συμμετοχή του Δήμου μας, σε προληπτικές ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, είναι βαρύνουσας σημασίας στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται, αφού στο παρελθόν έχουν προκύψει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ελευσίνα, τη Μαγούλα αλλά και εν γένει τη Δ. Αττική.
Με αφορμή την άσκηση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρόντος του Δημάρχου Ελευσίνας, Αργύρη Οικονόμου, των Αντιδημάρχων, Παππά Λεωνίδα και Μίχα Μενέλαου, καθώς και εκπροσώπων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευσίνας, της Γενικής Γραμματείας Υπ. Πολιτικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Δασαρχείου Αιγάλεω, της Αστυνομικής Διεύθυνσης αλλά και της Τροχαίας Δ. Αττικής, του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, του Κέντρου Υγείας, της ΔΕΔΔΗΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Για τη χρησιμότητα και ανάγκη της συμμετοχής του Δήμου Ελευσίνας στην άσκηση «Δήμητρα 2021», ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ο Δήμος μας να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών. Με κάθε έκτακτο περιστατικό, είμαστε πάντα κατάλληλα προετοιμασμένοι και σε αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων που έχουν πλήξει κατά καιρούς τον Δήμο μας αλλά και τους όμορους Δήμους. Από πλευράς μας, προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγούλα και παραμένουμε πάντα σε επαγρύπνηση για την έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Στα αμέσως επόμενα σχέδιά μας και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου, είναι και η υλοποίηση αντίστοιχων ασκήσεων για αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων αλλά και βιομηχανικών ατυχημάτων».

Σενάριο
Η ΕΜΥ, εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με προγνώσεις πολύ ισχυρών καταιγίδων, με ύψος βροχόπτωσης 250 χιλιοστά βροχής, θυελλωδών ανέμων και χαλαζόπτωσης που αναμένεται να πλήξουν από τις πρωινές ώρες της 27/11/2021 την Αττική με περισσότερη ένταση στα Δυτικά και Βορειοδυτικά του νομού.
Η Πολιτική Προστασία – Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. – 199 εκδίδει προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Κατά την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων προκύπτουν περιστατικά στην Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Δήμο Ελευσίνας, ως ακολούθως σε διαφορετικούς χρόνους:
• Εγκλωβισμός επιβαινόντων ατόμων σε λεωφορείο στη διασταύρωση Ν.Ε.Ο.Α-Κ με Σαρανταπόταμο από υπερχείλιση του ανωτέρω ποταμού.
• Εγκλωβισμός ατόμων που χρήζουν άμεσων πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας λόγω υπερχείλισης του ποταμού στη νότια πλευρά της Ελευσίνας.
• Λόγω της συσσώρευσης των υδάτων και του υψηλού όγκου νερού στον ποταμό Σαρανταπόταμο και υπερχείλισης αυτού, παρασύρεται άτομο από το συνοικισμό Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας εντός του ποταμού και διάσωση αυτού.
• Λόγω της συνέχισης της έντονης βροχόπτωσης, συγκεντρώνεται εντός του ποταμού μεγάλος όγκος φερτών υλικών και σημειώνεται παράσυρση Ι.Χ. οχημάτων και φορτηγών από την περιοχή του Θριασίου Νοσοκομείου και νοτιότερα, στο Συνοικισμό Ποντίων. Εντός των οχημάτων που έχουν παρασυρθεί στον ποταμό, υπάρχει εγκλωβισμένο άτομο σε φορτηγό όχημα το οποίο βρίσκεται πλησίον της διασταύρωσης Ν.Ε.Ο.Α-Κ με Σαρανταπόταμο. Ενεργείται διάσωση αυτού από αέρος λόγω δυσκολίας προσέγγισης.
• Άντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες πλησίον του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας”

Πήγαινε στην κορυφή