Γιάννης Οικονόμου: Τον τελευταίο μήνα έχουμε 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Τον τελευταίο μήνα έχουμε 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά:

Για τη στρατηγική απέναντι στην πανδημία
Τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρεις μέρες για τους ανεμβολίαστους σε διάφορους χώρους, αποβλέπουν πρώτα απ’ όλα στη δική τους προστασία -όχι για καμιά εκδίκηση- και δεύτερο ως μια έμμεση πίεση για να εμβολιαστούν περισσότεροι. Ήδη, τον τελευταίο μήνα έχουμε 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ πάρα πολύ καλά πηγαίνει και η τρίτη δόση.
Από τον Οκτώβριο είχαμε περιορίσει την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σχεδόν σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ανάλογα με το πώς εξελίσσονταν τα πράγματα, κλιμακώναμε και τα μέτρα. Είμαστε στη φάση εφαρμογής αυτής της στρατηγικής. Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή: Ανοιχτή αγορά, ελευθερία κινήσεων για τους εμβολιασμένους, με τα ατομικά μέτρα προστασίας -γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ για όλους- και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Αν χρειαστεί να γίνουν σημειακές βελτιώσεις, εδώ είμαστε να το δούμε. Πάντως, επειδή είναι τρίτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, θα έλεγα ότι δεν είναι λογικό αμέσως μόλις ανακοινώνουμε μέτρα, να συζητάμε ποια θα είναι τα επόμενα.
Σε αυτή τη φάση, αυτά είναι τα μέτρα, αυτό είναι το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά την κίνηση και τη δυνατότητα του πώς θα εργάζεται, θα διασκεδάζει, θα κυκλοφορεί κανείς στα καταστήματα με το γνωστό κυρωτικό πλαίσιο, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι συμπολίτες μας, από 60 ετών και πάνω, για να έχουν το Covid Pass της ελεύθερης πρόσβασης του εμβολιασμένου, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κάνουν τεστ, θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση.
Η στρατηγική που η Κυβέρνηση εφαρμόζει από το Σεπτέμβριο και μετά είναι εξισορροπημένη, με την οικονομία, την εκπαίδευση, πλήρως λειτουργικές, με την κοινωνία ανοιχτή. Και από την άλλη, τη μάχη στο υγειονομικό πεδίο, για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε. Έχουμε δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας η χώρα να μην ξανακλείσει.
Για τη στήριξη της αγοράς
Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των ανθρώπων στην αγορά -γιατί είμαστε μέσα από παρατεταμένες κρίσεις- και συνεχίζουμε την προσπάθεια να μείνει η αγορά ανοιχτή. Αυτό είναι το βασικό και το πιο καθαρό μήνυμα που εκπέμπουν. Να μπορούν να λειτουργήσουν, να μπορούν να διαθέσουν το εμπόρευμά τους, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης πάντοτε είναι σε επικοινωνία με τις παραγωγικές τάξεις. Το λιανεμπόριο είναι αυτό που ενισχύθηκε λιγότερο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπήρξε ενίσχυση, όπως αναγνωρίζουν όλοι και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους τους και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ενοικίων τους, αλλά σε σχέση με άλλους κλάδους ενισχύθηκε λιγότερο. Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνθρωποι αυτοί, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί όσο ήταν κλειστή η αγορά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το μείζον, εδώ που βρισκόμαστε τώρα, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, με όλες αυτές τις περιόδους προσφορών που έχουμε μπροστά μας, είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εφαρμόζοντας τα μέτρα, η αγορά να παραμείνει ανοιχτή. Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια διαδικασία περίκλειστης ζωής.
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας, κυρίως την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί εκεί είναι που δίνεται η πολύ μεγάλη μάχη καθημερινά, ώστε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ.. Έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και για Covid και για non-Covid περιστατικά. Έχουμε στη διάθεσή μας Μ.Ε.Θ. από τον ιδιωτικό τομέα. Η επίταξη των υπηρεσιών των υγειονομικών προχωρά ανάλογα με τις ανάγκες στα νοσοκομεία. Όταν εντοπιστεί ότι υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική για να ενισχύσουμε το σύστημα ακόμη περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. οτιδήποτε χρειάζεται. Δεν αρνείται ο ιδιωτικός τομέας να θέσει στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. κλίνες, υποδομές, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια. Προφανώς, δίνουν πολύ μεγάλη μάχη οι υγειονομικοί εδώ και παραπάνω από ενάμιση χρόνο. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ο Πρωθυπουργός σε μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής τους της προσφοράς, ανακοίνωσε και την παροχή αυτή για το Δεκέμβριο σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του Ε.Κ.Α.Β.. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντέξει το Ε.Σ.Υ., το οποίο πιέζεται πάρα -πάρα πολύ. Εκεί είναι που δίνεται η μεγάλη μάχη. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινήσεις αναβάθμισής του. Από τις 557 Μ.Ε.Θ. φτάσαμε στις 1.277. Πάνω από 14.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Υ.. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς και τα προβλήματα αυτά αυξάνονται όσο αυξάνεται η πίεση.
Για την παραπληροφόρηση από τα social media
Έχει πεθάνει κόσμος, επειδή τους πίστεψε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ. Υπήρχε πιθανότητα οι συμπολίτες μας αυτοί, που παραπλανήθηκαν από κάθε είδους τσαρλατάνους, να ήταν σήμερα εν ζωή. Προφανώς, η Πολιτεία, αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά εργαλεία και το νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε για τα fake news και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί υγείας και με τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξαν και εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή. Κινητοποιήθηκε η Δικαιοσύνη με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, με τις καταγγελίες και την τεκμηρίωση από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν μια οργανωμένη και συντεταγμένη Πολιτεία, να αφήνει τσαρλατάνους να διακινούν πράγματα επικίνδυνα που παραπλανούν τον κόσμο και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Σε αυτό, ως πολιτισμένο το Κράτος μας οφείλει να είναι αμείλικτο και έτσι θα προχωρήσουμε, πάντοτε με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και τη διάκριση των εξουσιών, ο καθένας να κάνει τη δουλειά του προς την κατεύθυνση αυτή, για να προστατεύσουμε την κοινωνία ακόμη περισσότερο.

Για την υποχρεωτικότητα σε κατηγορίες εργαζόμενων

Είπαμε ως Κυβέρνηση, μετά την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, -που εκεί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήταν απόλυτη ανάγκη με κόστος που η Κυβέρνηση δεν δίστασε να το πάρει- ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και δεν έχει να προσθέσει πολύ περισσότερα πράγματα σε άλλους χώρους. Γι’ αυτό, άλλωστε, καμία χώρα και καμία Κυβέρνηση στον κόσμο δεν προχώρησε σε αυτήν. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί το σκέφτηκαν, αλλά πουθενά δεν εφαρμόστηκε στην ουσία. Γιατί κρίθηκε, ότι είχε ζητήματα σε ό,τι αφορά και τις συνέπειες, αλλά και στο τι παραπάνω θα προσέθετε. Αυτό που φροντίσαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή είναι να βάλουμε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για το πώς κανείς πρέπει να λειτουργεί, αν δεν είναι εμβολιασμένος, στο χώρο της δουλειάς του. Με ένα πολύ αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εντοπιστεί ότι δεν πειθαρχεί σ’ αυτά τα μέτρα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρικάκος χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελληνική Αστυνομία, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε λόγω νόσησης, είναι θωρακισμένοι απέναντι στον ιό. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια με κάθε μέσο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έχουμε θετικά μηνύματα το τελευταίο διάστημα και θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Διότι ο πιο ασφαλής, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση και τη δυναμική της πανδημίας είναι το εμβόλιο.

Για τις εκκλησίες

Οι χώροι της θρησκευτικής λατρείας, όλοι καταλαβαίνουμε ότι, έχουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι, όμως, χώροι στους οποίους μεταδίδεται ο ιός και κινδυνεύει κόσμος, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που πηγαίνουν σε αυτούς. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Κυβέρνηση μετά και από την έκκληση της Ιεράς Συνόδου νομοθέτησε έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις εκκλησίες, στις θρησκευτικές λειτουργίες, όχι μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι με rapid test. Εκεί, λοιπόν, και η Εκκλησία με τον τρόπο που η ίδια θεωρεί ενδεδειγμένο, θα κάνει τη δουλειά της, και η Πολιτεία θα κάνει τη δική της. Το ζήτημα είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι από την ώρα που το μέτρο είναι νομοθετημένο και η Εκκλησία καλεί προς την κίνηση αυτή, καλό είναι να εμβολιαστούν. Προφανώς, και θα υπάρχουν από την πλευρά της Πολιτείας έλεγχοι, όπως γίνεται δειγματοληπτικά οπουδήποτε έχουν θεσπιστεί μέτρα. Τα όργανα της Πολιτείας, όπως κάνουν αλλού, θα κάνουν και στις εκκλησίες ελέγχους, δειγματοληπτικά, πριν την είσοδο στην εκκλησία. Και η Εκκλησία, με τον τρόπο, με τις σχέσεις, με τους δεσμούς, με την πειθώ και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους στις ενορίες θα φροντίσει να τιμήσει την οδηγία αυτή.

Για την οικονομία

Ο Πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται η οικονομική μας πολιτική, χωρίς να επιβάλλουμε παραπάνω φόρους, χωρίς να δίνουμε στους ανθρώπους πράγματα με το ένα χέρι και να τους τα παίρνουμε με το άλλο, όπως γινόταν την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, ανακοίνωσε αυτή την πολύ στοχευμένη και ουσιαστική στήριξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Η δυναμική της οικονομίας είναι μια δυναμική αναπτυξιακή. Έχουμε ανακοινώσει ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός και συνεχίζουμε στη στόχευση ανάπτυξης, μεγέθυνσης της οικονομίας, δημιουργίας παραπάνω θέσεων εργασίας, γιατί αυτό είναι το πιο ουσιαστικό που έχει να προσφέρει μια Κυβέρνηση σε μια κοινωνία, που για πάρα πολλά χρόνια είχε στο φάσμα της ανεργίας δυναμικά της κομμάτια. ”

Πήγαινε στην κορυφή