Κρίτων Αρσένης: Κυβέρνηση για γυναικοκτονίες: Καλώς οι Αστυνομικοί δεν καταγράφουν τις καταγγελίες θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25
– Κρίτων Αρσένης :

Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να καταγράφουν καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, αλλά των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, κ. Κρίτωνα Αρσένη με θέμα “Εγκληματική η ολιγωρία της ΕΛΑΣ σε περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας”. Αν το κρίνουν αναγκαίο οι οργανώσεις και οι υπηρεσίες τότε θα ενημερώνουν την αστυνομία, δήλωσε ο Υπουργός.

Η ερώτηση αφορούσε τις τρεις πρόσφατες περιπτώσεις γυναικοκτονιών σε Ιεράπετρα Ρέθυμνο και Δάφνη, όπου βάσει μαρτυριών, είχαν γίνει καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία έγκαιρα στην αστυνομία, που όμως αρνήθηκε να τις καταγράψει και να παρέμβει αποτρεπτικά προλαμβάνοντας τις γυναικοκτονίες. Απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Αρσένη ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ στο Δείκτη Ισότητας Φύλων, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε σε έντονο ύφος, ότι οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν στην Ελλάδα και έχουν απόλυτη ισότητα με τους άντρες εδώ και καιρό.

Παρόλα αυτά, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δημιουργία 73 τμημάτων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, με τον κ. Αρσένη να επισημαίνει ότι, στην Ιεράπετρα όπου και σημειώθηκε η τελευταία γυναικοκτονία δεν υπήρχε αντίστοιχο τμήμα. Αναρωτήθηκε δε, αν για να σωθεί μία γυναίκα θα πρέπει να είναι τυχερή και να έχει ένα τέτοιο τμήμα στην περιοχή όπου ζει. Ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε επίσης τις δηλώσεις αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας για τα νεοσυσταθέντα τμήματα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας “ Λειτουργούν τα γραφεία αλλά ο ρόλος τους είναι καθαρά επιτελικός και τήρησης στατιστικών δεδομένων. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά αυτονομία με συγκεκριμένο προσωπικό που να ασχολείται μόνο με αυτό. Αυτή τη στιγμή τα άτομα που εργάζονται στα γραφεία δεν έρχονται σε επαφή με τα θύματα. Άρα Ποιος είναι ο λόγος που τα ιδρύσαμε;”

O κ. Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία καταγγελία του θύματος της γυναικοκτονίας στο αστυνομικό τμήμα της Ιεράπετρας. Ο κ. Αρσένης αναρωτήθηκε με τη σειρά του πώς είναι δυνατόν να υπάρχει καταγραφή όταν η αστυνομία δεν δέχεται να καταγράψει αυτές τις καταγγελίες.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο κ. Αρσένης δήλωσε: ”Ο κ. Θεοδωρικάκος, αντί να αδράξει την ευκαιρία, τρεις μέρες πριν από την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας εναντίον των γυναικών, για να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αστυνομικών τμημάτων αναφορικά με την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών αλλά και τη δίωξη των αστυνομικών που δεν καταγράφουν τις καταγγελίες, δηλώνει ότι δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο οι γυναίκες. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να καταγράφει τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, ενώ θα πρέπει να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και στις εθελοντικές οργανώσεις. Με λίγα λόγια, κατά τον Υπουργό, σωστά οι αστυνομικοί δεν καταγράφουν τις σχετικές καταγγελίες και είναι ατομική ευθύνη των θυμάτων των γυναικοκτονιών η κατάληξή τους, αφού απευθύνθηκαν στην αστυνομία και όχι στις καθ΄ ύλην αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και εθελοντικές οργανώσεις. Μετά τη σημερινή συζήτηση παραμένω πολύ περισσότερο ανήσυχος από όταν την κατέθεσα”.

Πήγαινε στην κορυφή