Κορωνοϊός: Τα 5 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης – Τί ισχύει από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους

ΕΛΛΑΔΑ
Κορωνοϊός: Τα 5 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης – Τί ισχύει από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους

Με τα κρούσματα κορωνοϊού, τους διασωληνωμένους συνανθρώπους μας αλλά και τους θανάτους να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες το απόγευμα το μήνυμά του για την πανδημία του κορωνοϊού και ανακοίνωσε πέντε νέα συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία εστιάζουν στους ανεμβολίαστους που θα ισχύουν για το επόμενο δίμηνο.

1. Από Δευτέρα διευρύνεται το μπλόκο σε ανεμβολίαστους οι οποίοι πλέον δεν θα μπαίνουν ούτε με αρνητικό τεστ σε όλους τους κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.λπ.) και όχι μόνο στην εστίαση, όπως ίσχυε ως τώρα. Μοναδικές εξαιρέσεις τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Επίσης ανακοίνωσε ότι η είσοδος των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες θα γίνεται μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

2. Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

3. Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

4. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν ”κορόιδα” και ”έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

5. Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών, ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή