Δήμος Ελευσίνας : Εορτασμός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας

Δήμος Ελευσίνας
Δήμος Ελευσίνας : Εορτασμός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας

Εορτασμός Παναγίας Μεσοσπορίτισσας: Αναβιώνει το έθιμο των πολυσπορίων
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται να εορταστεί η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, στο εκκλησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου.
Ο εορτασμός συνοδεύεται από ένα πανάρχαιο έθιμο, αυτό των πολυσπορίων που συμβολίζει τις σπονδές στη θεά Δήμητρα για καλή σοδειά.
Την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο ναός της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας θα ανοίξει για να πραγματοποιηθεί ο εσπερινός αλλά και η προσφορά άρτων.
Το έθιμο
Σύμφωνα με τον Λαογραφικό Σύλλογο Ελευσίνας το «Αδράχτι» -κύριο υπεύθυνο για την αναβίωση του εθίμου- στο ομώνυμο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης ετοιμάζονται τα πολυσπόρια. Γυναίκες βράζουν στα σπίτια τους όσπρια και στάρι, αναβιώνοντας την αγροτική παράδοση.
Όλες οι παρασκευές, πηγαίνουν στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου μέσα σε ένα καζάνι γίνεται η «σύβραση», μαζί με πετιμέζι, ρόδι και σταφίδες.
Το τελικό προϊόν, δηλαδή τα «πολυσπόρια», μοιράζεται σε πλαστικά ποτηράκια και μετά τον Εσπερινό μοιράζεται στους παρευρισκόμενους.
Ο εορτασμός, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 16:00 μ.μ. στον Αρχαιολογικό Χώρο, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή