Νάσος Ηλιόπουλος: Για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται ΜΕΘ και δεν βρίσκει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάσος Ηλιόπουλος: Για κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται ΜΕΘ και δεν βρίσκει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89» (Βαγγέλης Γιακουμής):

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δε πίστεψαν στο δημόσιο σύστημα υγείας και για το γεγονός ότι σήμερα είμαστε σε χειρότερο σημείο απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89».

«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους σε σχέση με πριν την πανδημία», υπογράμμισε. «Με βάση όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το Λαϊκό Νοσοκομείο κάνει εφημερία με 100 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με πριν και με 5 κλίνες ΜΕΘ κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Στο Λαϊκό, τις προηγούμενες μέρες χάσαμε δυο συμπολίτες μας που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ πριν από μερικές μέρες υπήρξε καταγγελία για απώλεια εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Νίκαιας», πρόσθεσε.

«Πλέον καταγράφονται ξανά απώλειες εκτός ΜΕΘ», είπε, θυμίζοντας ότι «στο περσινό φονικό δεύτερο κύμα, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, από τις απώλειες στη βόρεια Ελλάδα, 8 στους 10 ανθρώπους χάθηκαν εκτός ΜΕΘ».

«Η κ. Γκάγκα μας είπε ότι θα διαλέγουμε αν θα μπει σε ΜΕΘ ασθενής με εγκεφαλικό ή ασθενής με κορωνοϊό, ενώ προχθές ο κ. Βασιλακόπουλος παραδέχθηκε ότι πάρα πολλά κρεβάτια βαφτίστηκαν ΜΕΘ χωρίς να είναι», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και ξεκαθάρισε: «για κάθε συμπολίτη μας που θα χρειαστεί ΜΕΘ και δεν θα υπάρχει, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Είναι επίσης αδιανόητο, εν μέσω πανδημίας, να γίνονται συγχωνεύσεις σε σχεδόν 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά και να δημιουργούνται τάξεις με 29 μαθητές», επανέλαβε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Υπενθύμισε δε ότι «όταν ο κ. Καραμανλής βρέθηκε θετικός, στη διάρκεια ολομέλειας στη Βουλή, διακόπηκε η διαδικασία για να γίνει απολύμανση και μάλιστα σε μια αίθουσα που όλοι όσοι παρευρίσκονταν ήταν εμβολιασμένοι και τηρούσαν αποστάσεις». «Αντίθετα, σε μία τάξη με 29 μαθητές για να σταματήσει η διαδικασία θα πρέπει να έχουν νοσήσει 15 παιδιά –αυτό είναι το πρωτόκολλο της κ. Κεραμέως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως είναι η ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, η αραίωση των μαθητών στις τάξεις, αλλά και η μαζική συνταγογράφηση τεστ», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Κάθε μέρα καταγράφονται πλέον σχεδόν 7.000 κρούσματα, κάποια από τα οποία είναι σίγουρο ότι έχουν έρθει σε επαφή και με εμβολιασμένους εργαζόμενους, οι οποίοι το επόμενο πρωί πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους. Όποιος έρχεται σε επαφή με κρούσμα, θα πρέπει να έχει δωρεάν πρόσβαση σε μοριακό τεστ», υπογράμμισε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «χρειάζεται άμεσα η ουσιαστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας, μέσα από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών». «Το κρίσιμο είναι οι μεγάλες κλινικές, ειδικά στις “κόκκινες περιοχές”, να μπουν στη μάχη», σχολίασε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο γεγονός ότι στους συμπολίτες μας άνω των 80, στην πιο ευπαθή ομάδα, 21% παραμένουν ανεμβολίαστοι». «Αν θέλουμε να μελετήσουμε τα θετικά παραδείγματα όπως η Πορτογαλία –που έχει πάνω από 80% εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό και στους άνω των 80 έχει προσεγγίσει το 100%-, βλέπουμε ότι το κρίσιμο ήταν η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα ή σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστεί όχι από δική τους επιλογή, αλλά επειδή δεν λειτούργησαν πραγματικά οι κινητές μονάδες εμβολιασμού», εξήγησε.

Τέλος, αναφερθείς στην χθεσινή υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη σύσταση εξεταστικής, από σύσσωμη την αντιπολίτευση, σημείωσε: «πυρήνας της συγκεκριμένης πρότασης είναι η λίστα Πέτσα». «Κονδύλια της τάξης των 42 εκ. ευρώ δόθηκαν χωρίς κριτήρια και η κυβέρνηση έκανε επιλογές τις οποίες οφείλει να εξηγήσει», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας για τη δημόσια υγεία ενισχύθηκαν ακόμα και μέσα που διαρκώς προέβαλαν αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο».

«Το γεγονός δε ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης συμφώνησε στην ανάγκη να γίνει αυτή η εξεταστική, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την απομόνωση της κυβέρνησης, την οποία έχουμε δει και σε πολλές άλλες συζητήσεις στη Βουλή, για την πανδημία, για την ακρίβεια, για τον πτωχευτικό», κατέληξε.

Πήγαινε στην κορυφή