Αναζητώντας τις καλές ειδήσεις στην τηλεόραση, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αναζητώντας τις καλές ειδήσεις στην τηλεόραση, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Ακόμη ένα πρωινό στο σαλόνι μαζί με το γιο μου, πριν ξεκινήσουμε εγώ για το γραφείο κι αυτός για το σχολείο. Ένα συνηθισμένο καθημερινό πρωινό αλλά και με ένα λάθος. Το λάθος ήταν ότι η τηλεόραση ήταν …ανοικτή! Χωρίς να παρακολουθούμε συνειδητά, το τηλεοπτικό κανάλι μας …«ενημέρωνε» για το έγκλημα, για την γυναικοκτονία της Ιεράπετρας. Σε λίγο ακούω το γιο μου προβληματισμένο, να μου λέει «μα τι γίνεται;». Αντιλαμβάνομαι πως χωρίς να το επιδιώκουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, ακούμε και επηρεαζόμαστε από αυτά που οι δημοσιογράφοι περιγράφουν στην πρωινή τους εκπομπή. Κάτι ήξερε ο γνωστός μας ζωγράφος Bob Ross που έλεγε: «Θέλουμε χαρούμενες ζωγραφιές. Χαρούμενες ζωγραφιές! Αν θέλετε θλιβερά πράγματα, δείτε τις ειδήσεις στην τηλεόραση».

Σκέφτομαι να εξηγήσω στο γιο μου πως δεν πρέπει να συγχέει τι γίνεται με αυτό που μεταδίδουν στην τηλεόραση ή περιγράφουν τα sites. Πως, ενδεχομένως, άλλα πράγματα γίνονται στον πραγματικό κόσμο και άλλη πραγματικότητα περιγράφουν στα κανάλια. Πως η ζωή και αυτό που συμβαίνει, δεν βρίσκεται ούτε στις διαφημίσεις, ούτε στις περιγραφές της κάθε τηλεοπτικής εκπομπής. Πως μπορεί κάποιοι άνθρωποι να επιλέγουν να μας ενημερώσουν για θέματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας αρνητικά και όχι για τις λεγόμενες καλές ειδήσεις.
Δεν είπα τίποτα, αλλά αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Να δω αν ακόμη και αυτοί που δεν επιλέγουν να ενημερωθούν από την τηλεόραση, μπορούν να βρουν και να μάθουν θετικές ειδήσεις, όμορφα επιτεύγματα, κορυφαίες δημιουργίες που συμβαίνουν γύρω μας. Μπήκα, λοιπόν, σε ένα ελληνικό ειδησεογραφικό site που, όπως μας λέει, κάθε μέρα έχει επισκέψεις από σχεδόν δυο εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες! Υπέθεσα ότι έρχομαι από το εξωτερικό και θέλω να μάθω τι συμβαίνει στην Ελλάδα… Αυτό που διαπίστωσα είναι:
• Έναν 54χρονο να σκοτώνει την πρώην σύζυγό του, η οποία αφήνει 4 παιδιά ορφανά. Ο δολοφόνος είχε ψυχολογικά προβλήματα, το είχαν αντιληφθεί όλοι, αλλά κανένας δεν έκανε κάτι για να μην φτάσει στο έγκλημα.
• Το μέλλον δεν προμηνύεται λαμπρό με την πανδημία. Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες μιλούν για νέο ιό που ίσως δεν θα μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε!
• Κλείδωσαν για ώρες κοσμήτορα του Πολυτεχνείου Κρήτης στο γραφείο του. Το περιστατικό έγινε τον Οκτώβριο στα Χανιά και περίπου 20 με 30 άτομα επιτέθηκαν, απείλησαν και κλείδωσαν για ώρες μέσα στο γραφείο του.
• Στο «κόκκινο» πάνω από 20 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. «Σπάει» το φράγμα των 1.000 θανάτων τον Οκτώβριο. Ανησυχία για την υψηλότατη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και για τις επερχόμενες αναπνευστικές και μη, λοιμώξεις που θα φέρει ο Νοέμβριος.
• Αλλαγή ώρας 2021 – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια, γιατί δεν καταργείται. Η Ευρώπη θέλει να βάλει τέλος στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.
Εδώ ακριβώς σταμάτησα να ψάχνω την καλή είδηση. Δεν θα μάθω ούτε από την τηλεόραση, ούτε από τα sites τι καλό συμβαίνει! Πρέπει να ψάξω κάπου αλλού, μάλλον. Δεν θα αλλάξω χώρα, αλλά με την ευκαιρία της αλλαγής της ώρας θα προσπαθήσω να αλλάξω συνήθειες, σκέψεις, καθημερινότητα και ζωή. Σε μια κοινωνία που υπάρχει καταιγισμός πληροφοριών πρέπει να επιλέξουμε τι θέλουμε να μάθουμε και από ποιον. Σε μια εποχή που το διαδίκτυο σου προσφέρει πληροφορίες σχεδόν για τα πάντα, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός για αυτά που αναζητάς και σου προσφέρει.

Στο χέρι μας είναι βάλουμε στοπ στην πληροφορία που δίνουν σε εμάς και στα παιδιά μας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο George Orwell δικαιώθηκε για τη δύναμη της Τηλεόρασης να καθοδηγεί την κοινή γνώμη σε στόχους επιθυμητούς. Το διαδίκτυο εύκολα σου δίνει πληροφόρηση, αλλά πρέπει να επιλέγεις αυτό που θέλεις και όχι αυτό που έχουν επιλέξει κάποιοι άλλοι για εσένα. Η λύση να αγνοήσεις τηλεόραση και διαδίκτυο και να θεωρήσεις ότι δεν υπάρχουν μάλλον δεν είναι η πιο συνετή.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας, η γνώση μεταδίδεται με ευκολία, διαμορφώνονται χαρακτήρες και προσωπικότητες, μεταφέρονται αξίες, πρότυπα και γίνεται προώθηση του πολιτισμού. Μηδενίστηκαν οι αποστάσεις, διακινούνται εύκολα και γρήγορα οι ιδέες, έχουμε ερεθίσματα για διάλογο που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση διαφορετικών απόψεων, κοινωνικών ομάδων και λαών. Από την άλλη, υπάρχει ο αποπροσανατολισμός και η παραπληροφόρηση. Η «πλύση εγκεφάλου», η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, η προβολή αρνητικών προτύπων και ο καταιγισμός διαφημίσεων που οδηγούν σε υπερκαταναλωτισμό.
Με μεγάλη προσοχή, λοιπόν, θα χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς να μας χρησιμοποιούν αυτά. Θα επιλέγουμε εμείς το μέσο, το κανάλι και το site. Θα επιλέγουμε εμείς το θέμα, την εκπομπή και την ανάρτηση. Θα αγνοούμε και θα αδιαφορούμε για πολλά μέχρι να ανακαλύψουμε αυτό που θέλουμε. Θα προσπερνούμε αρκετά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που αληθινά μας ενδιαφέρει. Με την ελπίδα ότι και τα μέσα θα πάρουν τις σωστές διαστάσεις. Θα καταλάβουν τον ρόλο τους και θα σταματήσουν να μας κατευθύνουν, ορίζουν και χρησιμοποιούν.
Τέλος, πρέπει και εμείς να σταματήσουμε να αναπαράγουμε όλα τα αρνητικά που εύκολα μας προσφέρουν. Να μην αφηνόμαστε σε κάθε λογής κακή είδηση και να μάθουμε να ζούμε με την τηλεόραση κλειστή αν δεν παρακολουθούμε κάτι συγκεκριμένο. «Η τηλεόραση δεν είναι η αληθινή ζωή. Στην πραγματική ζωή οι άνθρωποι πρέπει να αφήσουν την καφετέρια και να πάνε να δουλέψουν», λέει ο Bill Gates.
Το πρωινό μπορεί να γίνει πιο ωραίο χωρίς την τηλεόραση. Κάθε πρωινό μπορεί να γίνει ομορφότερο. Στην ερώτηση λοιπόν του γιου μου, «μα τι γίνεται;» απάντησα, με καθυστέρηση λίγων ωρών, πως τελικά γίνεται αυτό που εμείς επιλέγουμε! Πάμε εκεί που εμείς έχουμε αποφασίσει. Ζούμε όπως εμείς θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή