Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να τρώει υγιεινά;

ΠΑΙΔΙ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να τρώει υγιεινά;

Δεν είναι πάντα εύκολο να πείσουμε τα παιδιά να φάνε υγιεινά. Σε πόσα παιδιά, άλλωστε, αρέσουν τα λαχανικά; Και κάπου εκεί, πολλοί γονείς αρχίζουν να διαπραγματεύονται. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνετε να σαμποτάρετε περισσότερο την υγιεινή διατροφή του παιδιού σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στους τρόπους με τους οποίους συμβαίνει αυτό, όπως μας συμβουλεύει ο ειδικός του iatronet.gr, Διάκος Θοδωρής.

• Δεν κάνετε υπομονή
Μέχρι την ηλικία των 5-8, τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν καθόλου εύκολα να συνηθίσουν στην ιδέα μιας νέας τροφής στο τραπέζι, και θα μπορούσαν να τρώνε τα αγαπημένα τους κάθε μέρα χωρίς να τα βαρεθούν.
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να έρθει στο τραπέζι μια νέα τροφή γύρω στις οκτώ με δέκα φορές για να τη συμπαθήσει το παιδί.
• Μην προδικάζετε
Πολλές φορές το παιδί σας μπορεί να μην εκτιμά ένα φαγητό επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος που μαγειρεύτηκε. Στην περίπτωση αρκετών λαχανικών (το σπανάκι και το καρότο είναι κλασικά παραδείγματα), το παιδί σας μπορεί να τα αγαπήσει όταν είναι ωμά και να μη θέλει ούτε να τα μυρίζει όταν είναι μαγειρεμένα. Δοκιμάστε διαφορετικές εκδοχές και μην παραιτείστε από τις υγιεινές τροφές.
• Μην δίνετε «ένοχες» υποσχέσεις
Πόσες φορές έχει ακουστεί η κουβέντα «φάε όλα τα λαχανικά, και μετά μπορείς να φας παγωτό»; Πολλές. Και είναι λάθος, επειδή μειώνουν εντελώς στο μυαλό του παιδιού την αξία των λαχανικών. Πόσο μάλλον, ένα παιδί που συνηθίζει να τρώει έτσι, μάλλον θα γίνει ένας ενήλικας που θα αποφεύγει εντελώς τα λαχανικά και θα πηγαίνει απευθείας στο παγωτό.
Όσο και αν μπορεί να σας βοηθήσει εκείνη την στιγμή, μακροπρόθεσμα τέτοιες συνήθειες καταστρέφουν την σχέση μας με το φαγητό.
• Μην φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό
Όχι, όχι, εκατό φορές όχι. Πέρα από το πόσο χρόνο απαιτεί κάτι τέτοιο, οι συνέπειες για το παιδί σας θα είναι καταστροφικές. Όχι μόνο από διατροφική άποψη, αλλά και από ψυχολογική. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές το να αρνείται ένα παιδί να φάει με την υπόλοιπη οικογένεια δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και επανάστασης.
Συνεπώς, αφήστε ένα πιάτο για τον μικρό σας επαναστάτη χωρίς αιτία, πείτε του ότι τον περιμένει στο τραπέζι και μην πιέζετε. Κάποια στιγμή, θα πεινάσει.
• Μην κρύβετε τα λαχανικά μέσα σε άλλα γεύματα
Μόλις το παιδί σας καταλάβει τη γεύση του λαχανικού που μισεί μέσα στο νόστιμο πιάτο που του σερβίρατε, καταφέρατε δύο πράγματα:
α) Να φάει μια μπουκιά από το λαχανικό, και αμέσως να το φτύσει
β) Να προδώσετε την εμπιστοσύνη του.
Αν το δεύτερο σάς ακούγεται υπερβολικό, να σας θυμίσουμε ότι ο εγκέφαλος ενός πεντάχρονου λειτουργεί διαφορετικά και ότι επίσης είστε ο μόνος πάροχος φαγητού που γνώρισε ποτέ. Κάτι πολύ καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φωνάξετε το παιδί σας στην κουζίνα για να παρακολουθεί ή και να σας βοηθήσει με τη μαγειρική, και να του δείξετε πώς μπορείτε να βάζετε τα λαχανικά σε διάφορα γεύματα, εμπλουτίζοντας τη γεύση τους.
• Μην τρώτε και εσείς ανθυγιεινά μπροστά του
Το παιδί στο τέλος της ημέρας θα κάνει ό,τι βλέπει. Και αν βλέπει τους γονείς του να το πιέζουν να φάει λαχανικά επειδή είναι υγιεινά, και οι ίδιοι να απολαμβάνουν ό,τι θέλουν… μάλλον θα νιώσει λίγο αδικημένο. Και θα έχει δίκιο, κιόλας.

(Πηγή: iatronet.gr)

Πήγαινε στην κορυφή