Μετρό Γραμμή 4, Επόμενη Στάση: Γαλάτσι!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μετρό Γραμμή 4, Επόμενη Στάση: Γαλάτσι!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

«Τα πάνω – κάτω θα φέρουν στην κεντρικότερη οδική αρτηρία της πόλης, τη Λ. Βεΐκου, τα έργα για την κατασκευή των σταθμών της Γραμμής 4 του Μετρό», διαβάσαμε στο προηγούμενο πρωτοσέλιδο του Παλμού. Λίγο πιο κάτω αναφέρει πως η Αττικό Μετρό θα δεσμεύσει μία λωρίδα κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα της κεντρικής λεωφόρου για την απρόσκοπτη κίνηση οχημάτων και εργαζομένων της. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι λωρίδες κυκλοφορίας θα περιοριστούν σε μόλις δύο (2) ανά ρεύμα. Κι αυτό φέρνει ως επακόλουθο την απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων σε όλο το μήκος της Λ. Βεΐκου για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα έργα. Θα υπάρχουν, βέβαια, κατά καιρούς αναθεωρήσεις αυτών των απαγορεύσεων ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.

Το πρωτοσέλιδο του Παλμού μας δεν ήταν υπερβολικό. Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους κατοίκους του Γαλατσίου. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Δήμαρχος κάνει συναντήσεις ώστε να υπάρχει η αναγκαία ενημέρωση τόσο για το θέμα των έργων όσο και για τις λεπτομέρειες της κατασκευής του έργου. «Η έλευση του Μετρό είναι ένα όνειρο δεκαετιών που επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει την πόλη και την καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα όμως, κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι τους προβληματισμούς μας, τις ανησυχίες σας, όλα τα ερωτηματικά που προκύπτουν!», όπως τονίζει.
Από τις συζητήσεις καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσανασχετούν με την ταλαιπωρία που θα υπάρξει. Ίσως έχουμε επηρεαστεί και από την αυξημένη κίνηση που έχουμε τελευταία, τόσο στους δρόμους της περιοχής, όσο και σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας. Δεν θα μπορούμε να παρκάρουμε, θα έχει θόρυβο και φασαρία, θα αυξηθεί η κίνηση και άλλα πολλά ακούγονται σε κάθε παρέα που συζητά το θέμα αυτό. Οι πινακίδες «τα έργα είναι μόνιμα, η ταλαιπωρία προσωρινή» που τοποθετούσαν πριν αρκετά χρόνια οι Δήμαρχοι και Νομάρχες όταν ξεκινούσαν τα έργα σε μια περιοχή, ίσως πρέπει να ξαναβγούν από τις αποθήκες του Δήμου Γαλατσίου και να τοποθετηθούν κατά μήκος της Βεΐκου!
Είναι φανερό πως κανένας δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία. Αυτό που ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε είναι τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με την βουδιστική θεώρηση των πράγματων, o πόνος είναι αναπόφευκτος αλλά η ταλαιπωρία είναι προαιρετική. Μπορεί κάτι να μας ενοχλήσει, να μας βλάψει αν του δώσουμε σημασία. Για να αποφύγουμε λοιπόν την περιττή ταλαιπωρία, μπορούμε απλά να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να απομακρυνθούμε συναισθηματικά ώστε να δούμε τα πράγματα – πιο ψύχραιμα και πιο καθαρά – με μια άλλη προοπτική.
Αρκετοί τα παρατούν με το πρώτο εμπόδιο διότι απλά ξεχνούν το στόχο τους. Ξεχνάνε πόσο σημαντικός είναι και πόσο θα αλλάξει τη ζωή τους. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πόσο πολύ θα διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής με τη χρήση του μετρό τα επόμενα χρόνια. Πόσο άμεση και γρήγορη θα είναι η σύνδεση του Γαλατσίου με τις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας. Όπως είπε ο Δήμαρχος, είναι ένα όνειρο δεκαετιών. Για ένα όνειρο αξίζει να αντέξεις και λίγη ταλαιπωρία. Για ένα όνειρο αξίζει να έχεις υπομονή, επιμονή και να προσπαθήσεις πολύ.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτόματα να ξυπνήσουμε μια μέρα και να δούμε τις στάσεις του Μετρό να μας περιμένουν να πάμε και να ταξιδέψουμε, δεν μπορεί να γίνει. Ό,τι έγινε και στις υπόλοιπες περιοχές θα γίνει και στη δική μας. Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε στην επόμενη φάση και θα μπορέσουμε να αντέξουμε τυχόν δυσκολίες. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και η ενημέρωση ώστε όλοι να γνωρίζουν ακριβώς τι θα μας δυσκολέψει, αλλά και πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το έργο για όλους μας.
Από εμάς – σίγουρα – θα απαιτηθεί να κάνουμε υπομονή. Ο άνθρωπος που δεν έχει υπομονή ουσιαστικά βάζει εμπόδια στην ευτυχία του. Η υπομονή είναι δύναμη και σε συνδυασμό με την προσπάθεια γίνεται υπερδύναμη, όπως ευστοχά λένε. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε. Αν αντέχουμε; Η απάντηση είναι φυσικά και μπορούμε!

Όπως μας λέει και ένα τσιγγάνικο παραμύθι, ο Θεός δημιούργησε όλο τον κόσμο και την έβδομη μέρα σκέφτηκε ότι είχε τελειώσει το έργο του. Κάθισε κάτω από ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Ξαφνικά θυμήθηκε ότι είχε παραλείψει να κάνει κάτι. Δεν είχε κάνει τίποτε με την υπομονή και δεν ήξερε πού να βρει το πιο κατάλληλο μέρος για να τη βάλει.
Ο Θεός άρχισε να σκέφτεται τι να κάνει σχετικά μ’ αυτό. Πρώτα απ’ όλα αποφάσισε να προικίσει το νερό μ’ αυτό και το έκανε, αλλά το νερό στέγνωσε. Τότε ο Θεός ήθελε να προικίσει το δέντρο με υπομονή αλλά το δέντρο βάρυνε πολύ, τα κλαδιά του λύγισαν, έσπασαν και σάπισαν. Έπειτα ο Θεός πήγε στο βράχο και είπε:
– «Βράχε! Σου δίνω τη δύναμη της υπομονής». Αλλά ο βράχος δεν άντεξε το βάρος και έσπασε και διαλύθηκε σε πέτρες και άμμο.
Τελικά κατάλαβε ο Θεός ότι έπρεπε να δώσει την υπομονή στον άνθρωπο, ο οποίος ζούσε στο παράδεισο. Και έτσι έκανε. Ο άνθρωπος βόγκηξε από απελπισία, αναστέναξε αλλά τελικά το ανέχτηκε. Από τότε οι άνθρωποι μπορούν να αντέχουν περισσότερο από το νερό, το δέντρο και την πέτρα.
Έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μας στο Γαλάτσι μπορούμε να αντέξουμε την αναστάτωση από τα έργα για να μπορέσουμε σε μερικά χρόνια να καλωσορίσουμε την έλευση του Μετρό στην περιοχή μας! Η νέα γραμμή 4 του Μετρό είναι ένα σπουδαίο έργο. Οι τρεις στάσεις στην πόλη μας θα εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή