Ο Εμπορικός Σύλλογος πού είναι;, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Εμπορικός Σύλλογος πού είναι;, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την προηγούμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο «Καμίνι» η συνάντηση του Δημάρχου Γαλατσίου με καταστηματάρχες και επαγγελματίες της Λ. Βεΐκου και της Αγ. Γλυκερίας για να συζητήσουν για τα έργα του μετρό, που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα στην πόλη μας.

Την πρόσκληση για τη συνάντηση την είχε απευθύνει ο Γιώργος Μαρκόπουλος, κρίνοντας ότι μετά την διαδικτυακή παρουσίαση της 18ης Οκτωβρίου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία από τους εμπόρους για το κατά πόσο οι εργασίες κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό θα επηρεάσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Είναι αλήθεια ότι κι εγώ περίμενα ότι θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο από τη μαζική προσέλευση των επαγγελματιών αλλά διαψεύστηκα μαζί με όλους τους άλλους. Στο σύνολο, όπως θα δείτε και από τις φωτογραφίες στη σελ. 12, οι παριστάμενοι δεν ξεπέρασαν τα 50 άτομα αλλά περίπου 30 ήταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Πρώτος απών από την συνάντηση ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου, το Σωματείο το οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης. Θα παραβλέψω ότι τη συνάντηση με τον Δήμαρχο θα έπρεπε να είχε ζητήσει προ πολλού ο ίδιος ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά έστω κι έτσι, την προηγούμενη Δευτέρα στο «Καμίνι» ο Εμπορικός Σύλλογος δοξάστηκε δια της απουσίας του!
Θα έπρεπε εφόσον γνώριζε πότε θα ξεκινήοσυν τα έργα, να έχει κάνει συζητήσεις με τα μέλη του και να έχει έτοιμες προς κατάθεση τις δικές του προτάσεις στους αρμόδιους παράγοντες της αναδόχου εταιρείας. Μια παροιμία λέει ότι «αν δεν έχεις χέρι να ξυθείς μόνος σου, μην περιμένεις να σε ξύσει άλλος». Αν ο Εμπορικός Σύλλογος δεν δραστηριοποιηθεί έστω και τώρα για να προβάλει και να διεκδικήσει λύσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τη δουλειά των μελών του για τα επόμενα δέκα (10), παρακαλώ, χρόνια, μην περιμένει να ενδιαφερθεί κανένας άλλος. Αν δεν ενοχλείς, δεν ακούγεσαι, δεν διεκδικείς, δεν έχεις λαμβάνειν.
Μία πρόταση η οποία ακούστηκε από τον πρώην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θόδωρο Μαργαρώνη και την οποία θεωρώ πολύ σωστή ήταν να προσπαθήσει ο Δήμος Γαλατσίου να βρει ελεύθερους χώρους και να τους μετατρέψει σε ΄χώρους στάθμευσης για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι θα διευρευνήσει το θέμα για να δουν εάν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης. Αυτή όπως και άλλες προτάσεις θα έπρεπε να κατατεθούν από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή για το πώς δημιουργήθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου, ο οποίος σήμερα δεν γνωρίζω εάν υφίσταται κι εάν ναι, ποιές είναι οι δραστηριότητές του.
Όπως θα δείτε και από τη φωτογραφία, η αρχή για τη δημιουργία του Εμπορικού Συλλόγου έγινε από τον «Παλμό» τον Δεκέμβριο του 1998. Ερχόμενος τότε σε καθημερινή επαφή με τους εμπόρους και από συζητήσεις που είχα μαζί τους, διαπίστωσα το κενό από τη μη ύπαρξη Εμπορικού Συλλόγου σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Στο φύλλο του Δεκεμβρίου του 1998 φιλοξενήσαμε τις απαντήσεις 20 καταστηματαρχών σε δύο δικές μας σχετικές ερωτήσεις και οι οποίοι μας είπαν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας Εμπορικού Συλλόγου και ότι αυτό θα τους πρόσφερε σημαντική βοήθεια.
Τελικά ο Εμπορικός Σύλλογος δημιουργήθηκε με Καταστατικό και τις απαραίτητες εκλογές. Πρόεδρος του πρώτου εκλεγμένου Δ.Σ., μέλος του οποίου υπήρξα και εγώ, ήταν ο Γιάννης Τζέμης, ο οποίος εάν δεν κάνω λάθος παρέμεινε πρόεδρος για δύο θητείες, και αμέσως μετά ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, πάλι για άλλες δύο θητείες, ο Θόδωρος Μαργαρώνης. Από κει και πέρα απόλυτη σιωπή.
Ίσως αναρωτηθεί κάποιος, «και τί έγινε; Μήπως όταν λειτουργούσε ο Εμπορικός Σύλλογος λύθηκαν όλα τα προβλήματα;» Όχι αλλά υπήρχε ΄ένα γραφείο το οποίο δεχόταν παράπονα και προτάσεις από τα μέλη του, είχαν γίνει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια, ενημερωτικές συζητήσεις για θέματα φορολογικά – ασφαλιστικά, είχαν σταλεί υπομνήματα στον Δήμο Γαλατσίου, είχαν γίνει παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, και τέλος πάντων υπήρχε ένα συλλογικό όργανο που έμπαινε μπροστά στις συζητήσεις για την επίλυση των προβλημάτων.
Καλό είναι λοιπόν ο Εμπορικός Σύλλογος Γαλατσίου να επαναλειτουργήσει. Ο «Παλμός», όπως το 1998, έτσι και τώρα, έχει τη θέληση να βοηθήσει στο ζωντάνεμα και πάλι του Συλλόγου αρκεί να αναλάβουν πρωτοβουλία οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της πόλης μας.

Πήγαινε στην κορυφή