Κρίτων Αρσένης: Βόρεια Εύβοια: Για την κυβέρνηση επιτυχία είναι τα αντιδιαβρωτικά να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2022

Δελτίο τύπου ΜΕΡΑ25-Κρίτων Αρσένης :

“Χωρίς ντροπή εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς απάντησε, στο πλαίσιο σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα στην καμένη βόρεια Εύβοια θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2022. Πόσες ακραίες βροχές θα έχουν προηγηθεί; Τι θα έχει μείνει να προστατευτεί; Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και σεβασμού για την οδύνη των ανθρώπων της Βόρειας Εύβοιας που καταστράφηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου και τις πρόσφατες πλημμύρες, ο κ. Αμυράς επέλεξε να πει ότι «φταίνε οι προηγούμενοι».

Ο κ. Αρσένης αντέδρασε έντονα στη δήλωση του κ. Αμυρά ότι «τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο και ότι αυτό είναι επιτάχυνση των διαδικασιών». Και συνέχισε «Το 2007 είχαμε καταστροφή στην Πάρνηθα πολύ μικρότερη απ’ αυτή που είχαμε στην Εύβοια, το 1/10, πενήντα χιλιάδες στρέμματα. Μέσα στον Αύγουστο, μέσα στη στάχτη, πήγαν δασεργάτες απ’ τη Χαλκιδική και έκαναν όλα τα απαραίτητα έργα. Στην Πάρνηθα μετά από λίγες εβδομάδες είχαν γίνει 1.913 χιλιόμετρα αντιδιαβρωτικών έργων, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα (ενώ στην Β. Εύβοια έγιναν 24 χλμ. σε 2 μήνες). Αποτράπηκαν οι καταστροφές από την πλημμύρα».

Ο κ. Αμυράς βρήκε ευκαιρία να δικαιολογήσει τις απευθείας αναθέσεις των αντιπλημμυρικών έργων, που πέρασε με τροπολογία μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, όπου η ανάθεση της εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συγκεκριμένους εργολάβους θα χρειάζεται μόνο την υπογραφή του περιφερειάρχη. Ανέφερε σχετικά «Όταν αναθέταμε με απευθείας τρόπο, εσείς αντιδρούσατε και το καταψηφίζατε. Τώρα μας λέτε «γιατί αργείτε;». Δεν αργούμε όμως. Αν ακολουθούσαμε, κύριε Πρόεδρε, την τυπική διαδικασία για να ξεκινήσουμε τα αντιδιαβρωτικά έργα θα χρειαζόμασταν, όπως είπα και πριν, τουλάχιστον δύο χρόνια».

Στην προσπάθεια του κ. Αμυρά να αποσυνδέσει την καταστροφική φωτιά με τις πλημμύρες ο κ. Αρσένης απάντησε «Προφανώς δεν έχετε ιδέα τι συνέβη στην Εύβοια. Εγώ πήγα σ’ αυτά τα μέρη. Το Αχλάδι κάηκε μέχρι την παραλία και μέχρι αρκετά ψηλά. Αντίστοιχα κάηκαν και οι υπόλοιπες περιοχές. Οι καταστροφές ήταν αναμενόμενες. Δεν σας τιμά να αμφισβητείτε τη σχέση πλημμύρας, βροχής, δάσους, καταστροφής από πυρκαγιά και πλημμύρες».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αρσένης στηλίτευσε την εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ να εμπλέξει ιδιώτες “αναδόχους αποκατάστασης” στα καμένα με αμφίβολη ποιότητα έργων, χωρίς τεχνογνωσία (για παράδειγμα στη Λίμνη Ευβοίας “ανάδοχος” ορίστηκε μια πολυεθνική ανεμογεννητριών). «Ο βασικός λόγος, κύριε Υφυπουργέ, είναι οι καθυστερήσεις σας με την εμμονή σας να εμπλέξετε τους αναδόχους (Αποκατάστασης). Εκεί χωλαίνει η κατάσταση. Λέτε στους δασεργάτες να ξεκινήσουν τις εργασίες και θα πληρωθούν από το δασαρχείο. Ξαφνικά μαθαίνουν ότι θα πληρωθούν από τους αναδόχους». “

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή