Κάθε μέρα είναι μια μικρή ζωή και κάθε ξύπνημα μια μικρή γέννηση, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Το 1978 τα πράγματα ήταν πιο απλά ή κάποιοι τα έβλεπαν πιο απλά. Ένας κόσμος διαφορετικός, χωρίς πανδημία, χωρίς social media, δεν είμασταν προσκολλημένοι στις οθόνες και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης τραγούδησε το αυτονόητο. Για τους πρωινούς τύπους αλλά και για όλους αυτούς που δυσκολεύονται με το πρωινό ξύπνημα είχε στο ρεφρέν του «κάπου την έχουμε πατήσει» το μυστικό του καλού πρωινού ξυπνήματος: «Αν κοιμηθώ νωρίς θα σηκωθώ νωρίς θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς. Αν κοιμηθώ αργά, θα σηκωθώ αργά κι όταν θα ψάχνω για θέση θά’ν’αργά».

Το ξυπνητήρι μπορεί να είναι μια ευχάριστη συνήθεια ή ένα βάσανο και μια αναγκαιότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Με τον πρώτο ήχο του καταλαβαίνεις ότι ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Τελείωσε η αδράνεια και ήρθε η ώρα να βρεις την ενέργεια και τη δύναμη να ξεκινήσεις ακόμη μια ημέρα. «Κάθε μέρα είναι μια μικρή ζωή. Κάθε ξύπνημα μια μικρή γέννηση, κάθε καθάριο πρωινό μια μικρή νεότητα», κατά τον Σοπενχάουερ. Βέβαια αν παρόλα αυτά νιώθεις ότι ξυπνάς χωρίς την απαιτούμενη ενέργεια μην έχεις τύψεις. Οι επιστήμονες, λένε, πως μόνο το 10% των ανθρώπων σηκώνεται με ενέργεια το πρωί. Για να μην τα βάζεις με τον εαυτό σου να ξέρεις πως τα πράγματα είναι χειρότερα για μερικούς αφού ένα ακόμη 10% ξυπνά με τέτοια δυσφορία που αναβάλει το ξύπνημα για αργότερα!
Όλοι όμως συμφωνούν με τον Κηλαηδόνη πως το κλειδί για ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα είναι το πότε και το πώς κοιμάσαι. Αν το προηγούμενο βράδυ έχεις ξενυχτίσει ή έχεις κάνει ένα άστατο ύπνο, το πρωινό θα είναι δύσκολο. Αν δεν έχεις αφήσει για λίγο το άγχος και τα προβλήματα και τα έχεις πάρει μαζί σου στο κρεβάτι, μάλλον δεν θα ξεκουραστείς αρκετά ώστε να ξυπνήσεις με την χαρά και ενέργεια που απαιτεί η ημέρα σου. Ένα συγκεκριμένο και δομημένο πρόγραμμα ύπνου, το οποίο φυσικά θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της καθημερινότητας θα βοηθήσει να ξεκινήσουμε όπως χρειάζεται η ημέρα μας.

Όλοι μας, για να πετύχουμε την ευεξία στη ζωή μας θέλουμε 5-7 ώρες ύπνου καθημερινά, αλλά η αλήθεια είναι ότι με 8 ώρες νιώθουμε καλύτερα. Είναι γνωστό ότι ο Αϊνστάιν κοιμόταν απαρέγκλιτα 10 ώρες κάθε βράδυ. Ο ύπνος δεν μας ξεκουράζει μόνο, βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων, την απομάκρυνση των τοξινών από το μυαλό και το γέμισμα των μπαταριών για την επόμενη μέρα. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να κοιμηθούμε σκεπτόμενοι πράγματα που μας χαλαρώνουν. Χωρίς κινητά τηλέφωνα δίπλα μας, ίσως με ένα ζεστό αφρόλουτρο και χωρίς πολύ φαγητό κατά τις βραδινές ώρες, καθώς το στομάχι δεν μπορεί να χωνεύει την τροφή σωστά. Όσοι σερφάρουν στα Social Μedia, όπως έχουν αποδείξει αρκετές μελέτες, είναι εξαιρετικά πιθανό σε βάθος χρόνου να έχουν διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο.

Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν ξυπνάμε είναι να βλέπουμε το φως. Ανοίγουμε τα μάτια μας και αφήνουμε το φως να μπει στο δωμάτιό μας, να μας αναζωογονήσει και να μας γεμίσει ενέργεια. Είναι αλήθεια πως «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται» αλλά θα ήταν άδικο να μην παραδεχτούμε πως τα ζεστά σκεπάσματα ή λίγα ακόμη λεπτά ύπνου δεν είναι απολαυστικά. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να καθυστερήσουμε αρκετά, διότι ύστερα θα μας πιάσει πανικός να τρέξουμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο! Κι αυτό ίσως είναι καθοριστικό στο να έχουμε ένα άσχημο και πιεστικό ξεκίνημα. Από την άλλη, ένα έγκαιρο ξύπνημα με λίγα λεπτά για τον εαυτό μας χωρίς βιασύνη, ίσως μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε μια ακόμη υπέροχή ημέρα!
Δεν υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος να βελτιώσουμε τα … ζόρικα πρώτα λεπτά της νέας ημέρας, όμως με κάποιες μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας ίσως γίνουν λιγότερο ζόρικα. Για παράδειγμα, μπορούμε να ακούσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι, αντί να μας ενημερώσει ο Παπαδάκης για όλα τα άσχημα που συνέβησαν την προηγούμενη νύχτα! Μπορούμε αντί να αγχωθούμε με τις καθημερινές υποχρεώσεις, να σκεφτούμε όλα τα ευχάριστα που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε σήμερα. Καταγράφουμε από την προηγούμενη τις σημερινές υποχρεώσεις μας, για να μην είναι στις πρώτες σκέψεις της ημέρας μας. Τέλος, αν αφιερώσουμε πέντε λεπτά για να βγούμε στο μπαλκόνι μας, να ρίξουμε 2-3 ματιές στον ουρανό, να απολαύσουμε ένα ολιγόλεπτο τέντωμα και να πάρουμε βαθιές ανάσες εκφράζοντας την ευγνωμοσύνης μας για όλα αυτά που έχουμε, σίγουρα έχουμε θέσει τα θεμέλια για να ξεκινήσει η ημέρα μας όμορφα.
Αν υπάρχει η δυνατότητα για πρωινό χαλαρό περπάτημα, για ένα υγιεινό πρωινό στο σπίτι με τον ή την σύντροφό μας, μια ολιγόλεπτη παράταση του χουζουρέματος χωρίς επιπτώσεις, σίγουρα θα μας βοηθήσουν περισσότερο. Η πρωινή άσκηση βοηθάει να έχουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση και λιγότερο στρες, ενώ η διάθεσή μας βελτιώνεται αισθητά εξαιτίας της απελευθέρωσης ενδορφινών. Κυρίως όμως πρέπει να εντάξουμε στο πρωινό μας ότι μας γεμίζει και μας ικανοποιεί. «Το πρωί είναι μια σημαντική στιγμή της ημέρας, γιατί το πώς θα περάσετε το πρωινό σας μπορεί συχνά να σας πει το είδος της ημέρας που θα έχετε την ευκαιρία να έχετε», έγραφε ο Ντάνιελ Χάντλερ.
Πρώτος ο Αριστοτέλης μας είπε πως «είναι καλό να ξυπνάς πριν το ξημέρωμα καθώς τέτοιες συνήθειες συμβάλλουν στην υγεία, τον πλούτο και τη σοφία». Πάρα πολλοί ακολούθησαν μέχρι σήμερα, ενώ όσοι κατάφεραν να το κάνουν πράξη, δηλαδή και να ξυπνούν νωρίς και ευχάριστα, αναφέρουν πως άλλαξε η ζωή τους. Από την άλλη, όπως συνήθιζε να συμβουλεύει ο Steve Jobs: «Ρωτήστε τον εαυτό σας κάθε πρωί που κοιτάζεστε στον καθρέφτη: Αν σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω ό,τι πρόκειται να κάνω σήμερα;». Και όποτε η απάντηση είναι «όχι» για πάρα πολλές συνεχείς ημέρες, να ξέρεις ότι κάτι πρέπει να αλλάξεις!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή