Στον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Yoram Gross αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

ΚΟΣΜΟΣ
Στον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Yoram Gross αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google

Αφιερωμένο στον Yoram Gross, τον Πολωνό σκηνοθέτη και παραγωγό κινουμένων σχεδίων, είναι αφιερωμένο το doodle της Google, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου. 

Ο Γιόραμ Γκρος ήρθε στη ζωή από εβραϊκή οικογένεια το 1926 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Ήταν ένας από τους Εβραίους που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την κατάρρευση της πολωνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, το 1950, μετακόμισε στο Ισραήλ όπου η ανεξάρτητη κινηματογραφική δουλειά του κέρδισε αναγνωρισιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαιτέρως στην Αυστραλία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που μετανάστευσε εκεί με τη σύζυγό του Σάντρα, το 1968. Με την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε, τη Yoram Gross Film Studios, σημείωσε παγκόσμια επιτυχία.

Ο Γκρος έγινε ένας από τους πλέον εμβληματικούς δημιουργούς κόμικ της Αυστραλίας καθώς τα έργα του ξεπέρασαν το επίπεδο της ψυχαγωγίας και έγιναν παράδειγμα αισιοδοξίας και υπέρβασης των δυσκολιών της ζωής.

Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη παιδικών ταινιών αυστραλιανής παραγωγής, ο Yoram Gross συνδύασε κινούμενα σχέδια με τη ζωντανή δράση (live action), διαμορφώνοντας ένα στυλ που έγινε το σήμα κατατεθέν του, και έτσι δημιούργησε, το 1977, την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων «Dot And The Kangaroo», η οποία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Έκτοτε, το έργο του Γιόραμ Γκρος προβλήθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες και αυτό συνεχίζει να διασκεδάζει και να εμπνέει εκατομμύρια ανά τον κόσμο, αφού απονέμεται βραβείο με το όνομα του Πολωνού σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ. Ο Yoram Gross έφυγε από τη ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου του 2015 σε ηλικία 88 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή