Χωρίς παιδικό σταθμό 150 νήπια

Συνολικά 410 νήπια και βρέφη θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Γαλατσίου για το τρέχον σχολικό έτος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Γαλατσίου (το Ν.Π. όπου εντάσσονται τα ΚΑΠΗ και οι Παιδικοί Σταθμοί), οι θέσεις που αρχικώς έπρεπε να καλυφθούν για το σχολικό έτος 2012 – 2013 ανέρχονταν σε 320 αλλά με απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π. ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 410 καθώς αναμένονται να προσληφθούν κι άλλα άτομα μέσα στο Σεπτέμβριο μέσω κοινωφελούς εργασίας.
Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ανήλθαν στις 560 – δηλαδή έμειναν εκτός 150 παιδάκια – και κατά την αξιολόγησή τους προηγήθηκαν οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, τα άτομα με ειδικές ικανότητες, οι άγαμες μητέρες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς φοιτητές, τα παιδιά με πρόβλημα λόγου, οι οικογένειες με απορία (χαρτί από πρόνοια ή κοινωνική υπηρεσία) και οι εργαζόμενοι γονείς ή εργαζόμενη μητέρα με εισόδημα έως 35.000 ευρώ (για το βρεφικό τμήμα το εισόδημα ήταν μικρότερο λόγω αυξημένου αριθμού αιτήσεων).
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.Τ.Α.Α.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Εξώδικη διαμαρτυρία υπέβαλλαν οι δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου και Παλλήνης προς την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την άνιση χρηματοδότηση του προγράμματος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Την έντονη διαμαρτυρία τους για την «αναιτιολόγητη και άνιση ανακατανομή της χρηματοδότησης», όπως επισημαίνουν, σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης προσχολικής αγωγής, καταθέτουν με εξώδικη διαμαρτυρία οι Δήμοι Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Βριλησσίων και Παλλήνης με πρωτοβουλία του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, προς την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας.
Στην εξώδικη διαμαρτυρία που κοινοποιείται στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, και στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι τέσσερις Δήμοι αναφέρουν ότι με αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη διαταράσσεται η νομιμότητα και ζητούν την πλήρη και αναλυτική αιτιολόγηση της κατανομής των επιδοτούμενων θέσεων ανά Δήμο και Περιφέρεια και την πλήρη περιγραφή των κριτηρίων κατανομής του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Οι Δήμοι μεταφέρουν την έκπληξή τους για την ανάκληση του πλάνου χρηματοδότησης σχετικά με το πρόγραμμα προσχολικής αγωγής «χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς καμία αξιολόγηση της διαχείρισης των πόρων», όπως επισημαίνουν.
«Η ανακατανομή των διατιθέμενων ποσών ανά Περιφέρεια είναι απολύτως άνιση και δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε βάσιμα κριτήρια. Διαπιστώσαμε την απολύτως παράλογη κατανομή, η οποία διέθετε για την Περιφέρεια Αττικής το μισό προϋπολογισμό σε σχέση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σημαντικά μικρότερο προϋπολογισμό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Κρήτης. Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω κατανομή δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε πληθυσμιακό ή άλλο κριτήριο. Ούτε μπορεί κανείς να παραβλέψει τη δραστική μείωση για τα παιδιά του προγράμματος, τα οποία για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής το 2011 ήταν 9.367, ενώ για το 2012 μόνο 3.970. Επιπλέον, σε επίπεδο Δήμων επίσης υπάρχει αντίστοιχη ανισοκατανομή, που δεν μπορεί να εξηγηθεί» αναφέρεται στο κείμενο της διαμαρτυρίας.
Ακόμα και στην περίπτωση που ήταν απαραίτητο να γίνει μία μείωση στον προϋπολογισμό του προγράμματος, από κανένα στοιχείο διαθέσιμο δεν μπορεί να προκύψει για ποιον λόγο έγινε η ανάκληση του πλάνου χρηματοδότησης ή έστω με ποια κριτήρια και ποια λογική έχει πραγματοποιηθεί αυτή η κατανομή των ποσών του προγράμματος. Αντίθετα αυτή θα έπρεπε να γίνει με τρόπο ίσο προς όλους και να μην εφαρμοστούν κριτήρια μοριοδότησης με σκανδαλώδη τρόπο υπέρ κάποιων Δήμων με αποτέλεσμα να παραχθούν απροκάλυπτα άνισα και άδικα αποτελέσματα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν τέτοιες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης προς του πολίτες, τη στιγμή που κάθε άλλο παρά ποτέ η αξιοκρατία είναι επιτακτική ανάγκη για την εμπέδωση ενός κράτους δικαίου. «Παραλογισμοί όπως αυτοί, ανισοκατανομές προϋπολογισμών που βγάζουν μάτι, αιφνιδιασμοί της τελευταίας στιγμής, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά» καταλήγουν οι Δήμοι στην εξώδικη διαμαρτυρία τους προς την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή