Γιώργος Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία δεν προστατεύει τη χώρα μας από απειλές στην ΑΟΖ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιώργος Κατρούγκαλος: Η Συμφωνία δεν προστατεύει τη χώρα μας από απειλές στην ΑΟΖ

Σημεία της ομιλίας του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε ως γενικός εισηγητής τις θέσεις του κόμματος επί της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Εξήγησε γιατί δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει μια συμφωνία, η οποία προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας», αφήνοντας εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα και ανατρέπει πάγιες σταθερές της εξωτερικής μας πολιτικής, με την πρόβλεψη συμμετοχής μάχιμου εκστρατευτικού σώματος στο Σαχέλ, πέραν κάθε συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποίησε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να βελτιώσει τη συμφωνία, ως προς τα προβληματικά αυτά σημεία, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την αντίστοιχη κριτική του Ανδρέα Παπανδρέου με το «Βυθίσατε το Χόρα» και ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό όταν βεβαιώνει ότι παρέχει πλήρη κάλυψη απέναντι στις τουρκικές απειλές. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε απορρίψει τελευταία στιγμή τον κρίσιμο Ιούλιο 2020 τις φρεγάτες ως «πολύ ακριβές», για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής, «φούσκωσαν» το λογαριασμό των εξοπλισμών στο δυσβάσταχτο και δυσθεώρητο ποσό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αγορές που δεν έχουν πάρει την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (Ανώτατα Συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, Συμβούλιο Άμυνας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών και ΚΥΣΕΑ) πράγμα που δεν συμβάλλει στην ορθολογική ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά εμπλέκει τη χώρα σε μία αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε τα εξής: «Είναι προφανές ότι η Τουρκία, με μεγαλύτερο οικονομικό βάθος από εμάς, εάν δεν έχουμε μια στρατηγικά προγραμματισμένη αμυντική πολιτική, αλλά απλώς αγοράζουμε ό,τι επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης για λόγους εντυπωσιασμού των Ελλήνων και όχι για την πραγματική εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας, θα μπορεί να υπερθεματίζει σε αγορές, γιατί έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από εμάς, γιατί το δημόσιο χρέος της είναι 37% ενώ το δικό μας είναι 210% και το κυριότερο γιατί το 75% των στρατιωτικών της αναγκών το καλύπτει από την αμυντική της βιομηχανία, ενώ εσείς έχετε αφήσει τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ στο έλεος τους, να μην μπορούν καν να παράγουν τις σφαίρες που χρειάζεται ο ελληνικός Στρατός.

Δεν είναι από έναν αφηρημένο πασιφισμό, λοιπόν, που σας λέμε ότι εμπλέκετε τη χώρα σε μια επιβλαβή κούρσα εξοπλισμών, που αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 40%, ενώ μειώνει τον προϋπολογισμό της υγείας κατά 12%. Ναι, η ειρήνη είναι καταστατική αρχή για την Αριστερά, για τις προοδευτικές δυνάμεις και κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε Έλληνας, κάθε πατριώτης ειρήνη θέλει. Όμως, το λέμε και γιατί η κούρσα των εξοπλισμών υπονομεύει στην πραγματικότητα τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Έτσι κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι.»

«Εμείς θα συνεχίσουμε, κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος, να υποστηρίζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική που προωθεί λύσεις μέσω της διπλωματίας, που προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα μέσω της αποτελεσματικής αποτροπής», κατέληξε. «Αυτή την πολιτική που δεν έχετε εσείς, αυτή που ασκήσαμε εμείς και αυτή που θα εφαρμόσουμε ξανά, όταν κληθούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα.»​

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή