Ο Μπένι και οι άλλοι, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Μπένι και οι άλλοι, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Σχεδόν τον είχαμε ξεχάσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση Σαμαρο-Βενιζέλων στα χρόνια της κρίσης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η στάση του εκείνη την εποχή υπήρξε θετική για την έξοδο από την κρίση και υπό την ηγεσία του το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε την δικαιολογημένη απέχθειά του για τον υπονομευτή Σαμαρά και συνεργάστηκε μαζί του για το καλό της χώρας. Θεωρώ ότι εκείνη η συνεργασία θα μπορούσε μελλοντικά να είναι το μέτρο για άλλη μια εφαρμογή, δηλαδή εννοώ κάποια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας. Ας λάβουμε υπ’ όψη μας τί γίνεται στις άλλες χώρες, με πρόσφατο παράδειγμα την Γερμανία.

Έτσι λοιπόν ο Βενιζέλος βγήκε με δηλώσεις για το ζήτημα της Ελληνογαλλικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας λέγοντας ότι η συμφωνία πάει προς την θετική κατεύθυνση, αλλά υπάρχει ζήτημα γιατί δεν καλύπτει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος ούτε νομικός αλλά η κοινή λογική λέει: Αφού για την ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει συνεργασία με τα όμορα κράτη για να ανακηρυχτεί και δεν έχει γίνει με την Τουρκία, η Γαλλία είναι φανερό ότι δεν ήθελε να εμπλακεί σε μια διένεξη που δεν έχει διευθετηθεί. Δεν την έχουμε στο τσεπάκι μας. Ούτε βέβαια με το θέμα της υφαλοκρηπίδας που δεν είχαμε τόσα χρόνια την δύναμη και αποφασιστικότητα να λύσουμε.
Η συμφωνία καλύπτει τα αναγνωρισμένα και μη αμφισβητούμενα διεθνώς σύνορα της Ελλάδας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, όπως βλέπετε, η Τουρκία με διάφορους «λαγούς» την ώρα που γίνεται συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εκτοξεύει απειλές ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα και ότι θα καταλάβουν τα νησιά μας. Αυτοί οι τύποι δεν βγαίνουν στην τύχη να λένε ότι θα επιτεθούν στην Ελλάδα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν από χρόνια που μιλούσαν οι Τούρκοι για γκρίζες ζώνες λέγανε πολλοί στις εφημερίδες ότι αυτά είναι γελοιότητες και σήμερα έχουμε μπροστά μας το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» που έχει ως στόχο του την απόσπαση Εθνικού εδάφους. Μη τα παραβλέπουμε αυτά.
Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα να μην συνδράμει η χώρα μας την Γαλλία στην περίπτωση του ΣΑΧΕΛ, αλλά μόνο αν υπάρξει επέμβαση στην Γαλλική επικράτεια. Μα ποιος θα επιτεθεί στην Γαλλία; Άρα από αυτή την πλευρά η συμφωνία όπως την θέλει ο Τσίπρας φαίνεται ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από την Γαλλία. Επιπλέον μία επίθεση σε ελληνικό πολεμικό που βρίσκεται πάνω σε ΑΟΖ εκτός χωρικών υδάτων, πάλι θεωρείται επίθεση σε εθνικό χώρο και η Γαλλία, βάσει αυτής της συμφωνίας, είναι υποχρεωμένη να επέμβει.
Το ΣΑΧΕΛ λοιπόν, εκτός των άλλων, είναι μια ευκαιρία να πάνε Έλληνες αξιωματικοί και στελέχη ώστε να αποκτήσουν ένα κάποιο «βάπτισμα του πυρός» γιατί οι Τούρκοι με τόσες επεμβάσεις που έχουν κάνει, έχουν μεγάλη εμπειρία. Την απουσία πραγματικής εμπειρίας των στελεχών των ΕΔ την είχα επισημάνει πολλές φορές σε παλαιότερα άρθρα μου. Άρα λοιπόν η συμφωνία είναι καλή και θα πρέπει να υποστηριχτεί από όλα τα κόμματα, αλλά φευ… Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τις δηλώσεις Βενιζέλου δεν είχε σχηματίσει καμιά άποψη για την συμφωνία, υιοθέτησε τις δηλώσεις του και τις έκανε σημαία και δικαιολογία να καταψηφίσει την συμφωνία. Αυτά όμως δεν είναι πολιτική σοβαρού κόμματος που τουλάχιστον στα Εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει ομοψυχία.

Ο Μπένι, όμως, δεν έμεινε μόνο σε αυτό το θέμα. Έθεσε ένα ζήτημα σοβαρό για τους θανάτους από κορωνοϊό λέγοντας ότι η χώρα είναι δεύτερη σε θανάτους. Αυτό είναι λάθος γιατί αν δείτε τον πίνακα που δημοσιεύεται, τα στοιχεία το οποίου άντλησα και μετά επεξεργάστηκα από τον ΠΟΥ, η Ελλάδα είναι ένατη σε θανάτους κοντά στην Γερμανία, αλλά με ποσοστό υψηλότερο από όλες τις άλλες χώρες της πρώην Δυτικής Ευρώπης πράγμα που δεν δικαιολογείται με το σύστημα υγείας που έχουμε.


Το ότι κάτι συμβαίνει, όπως λέει ο Βενιζέλος, είναι πολύ πιθανόν και αυτό κατά την γνώμη μου ίσως είναι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις που παθαίνουν οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό. Είναι κοινό μυστικό ότι τα νοσοκομεία μας πάσχουν σοβαρά σε αυτόν τον τομέα και οπωσδήποτε πρέπει να παρθούν σοβαρά μέτρα. Προσωπικά γνωρίζω δύο περιστατικά νοσοκομειακών λοιμώξεων που ο ένας απεβίωσε και ο άλλος είναι σε αιμοκάθαρση και δεινή κατάσταση από το μικρόβιο, αλλά έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό. Μήπως οι πολυλογάδες που βγαίνουν στα κανάλια δώσουν κανένα στατιστικό για τους θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις ως παράπλευρες απώλειες από την θεραπεία για τον κορωνοϊό;
Αυτό το ζήτημα με τους μη εμβολιασμένους έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και, κατά την γνώμη μου, έχει ξεφύγει από την διαχείριση της κυβέρνησης για πολλούς λόγους. Πρώτα δεν υπήρξε από την αρχή μια σαφής πολιτική που να λέει ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός. Δεν υπάρχει καμιά Συνταγματική παραβίαση και θα έπρεπε επιβληθεί με πολλά και διάφορα μέτρα. Άφησε η κυβέρνηση να ανδρωθεί το κίνημα διαφόρων αντιεμβολιαστών, φασιστών, κινήματα όπως οι «αυτόχθονες Έλληνες» τύπου Σώρα κτλ. και στην ουσία όλον αυτό τον ορυμαγδό ηλιθίων και κουτοπόνηρων τον εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να καρπωθεί την δυσαρέσκεια είτε αυτών είτε πολιτών που βλέπουν ότι αυτό το σοβαρό πρόβλημα δεν έχει το πολιτικό θάρρος να λύσει η κυβέρνηση. Μη σας φαίνεται παράξενο, η κουτοπονηριά βασιλεύει σε αυτή την χώρα και θα σας φέρω το παράδειγμα δημάρχων που είχαν γραφτεί στο κίνημα του Σώρα, αν θυμάστε. Εκεί λοιπόν που ο Μητσοτάκης έπαιζε σε άδειο γήπεδο εμφανίστηκε ο Μπένι «out of the blue», όπως λένε οι Άγγλοι (δηλαδή από το πουθενά), και ο προβληματισμός σε όλο το πολιτικό σύστημα είναι πού το πάει ο παίδαρος. Θα έρθει στο ΠΑΣΟΚ ως δεύτερος, αν βγει ο Λοβέρδος; Μη ξεχνάτε ότι τον διέγραψε η Φώφη ακολουθώντας την κλασική συνταγή της πολιτικής: Ό,τι είναι ψηλότερο από εμάς, το κορφοκόβουμε. Δεν αποκλείεται κατά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν οι διαδικασίες και να επανακάμψει. Το θέλει όμως ή έχει κάτι άλλο στο νου του; Αν προσέξουμε τις δηλώσεις του μίλησε και για κυβερνήσεις συνεργασίας όπως π.χ. γίνεται στην Γερμανία όπως είπε. Αυτό γεννά την υποψία ότι μπορεί να κάνει κόμμα ώστε με την απλή αναλογική να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η συνεργασία που είχε κάνει με την ΝΔ του Σαμαρά είχε και διάρκεια και έφερε αποτελέσματα . Θα μου πείτε έφερε αποτελέσματα υπό την πίεση της τρόικας, αλλά όμως έφερε και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Αυτό ίσως προσπαθήσει να επιτύχει ο Βενιζέλος μετατρέποντας τον «Κύκλο Ιδεών» που κουμαντάρει σε κόμμα. Αν ο Βενιζέλος κάνει κόμμα, είναι προφανές ότι θα είναι στον χώρο της κεντροαριστεράς την οποία τρυγά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίον σημαίνει ότι θα κοπούν ψήφοι από αυτά τα κόμματα. Το ερώτημα είναι πού θα πάει ο Βενιζέλος αν τεθεί ζήτημα κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές πράγμα το οποίο αυτός υποστηρίζει; Η ιστορία το έχει δείξει και όπως έλεγαν οι αρχαίοι «όπερ έδει δείξαι»…

– Η στήλη εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συμμαθητή και φίλου, οφθαλμίατρου, Αλέκου Κόρδα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον Πύργο Ηλείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή