«Η κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη είναι χρέος», γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
«Η κοινωνική και εθνική αλληλεγγύη είναι χρέος», γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μετά το μπλακ άουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, η διαδικτυακή παρουσίαση της Γραμμής 4 του Μετρό θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18/10, αν δεν προκύψει πάλι κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Αλλά γιατί μόνο μέσω διαδικτύου η παρουσίαση ενός τόσο σημαντικού έργου για την πόλη μας και όχι και δια ζώσης; Γιατί δεν γίνεται όπως η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο στη ζωή μας, θα έπρεπε οι υπεύθυνοι εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους στο σχεδιασμό τους. Θα μπορούσε η παρουσίαση από τους υπευθύνους της Αττικό Μετρό να γίνει είτε στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» στο ισόγειο του Δημαρχείου είτε σε ένα μεγαλύτερο χώρο στο Παλαί είτε στο Παλιό Αθλητικό Κέντρο στο Άλσος. Προφανώς οι συμμετέχοντες πολίτες θα ήταν όλοι εμβολιασμένοι και θα γινόταν και ο απαραίτητος έλεγχος στην είσοδο του χώρου.
Ένας λόγος που το ποσοστό των εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλό είναι γιατί οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν έχουν υποστεί καμία σοβαρή επίπτωση στον τρόπο ζωής τους. Και μη μου πει κανείς ότι τα 10 ευρώ που πληρώνουν κάθε βδομάδα για ένα τεστ, είναι σοβαρό μέτρο νουθεσίας! Τρελαίνομαι στην κυριολεξία κάθε πρωί με την εικόνα που βλέπω στην οδό Χαλκίδος, στα Πατήσια, όπου το εμβολιαστικό κέντρο είναι τελείως άδειο και στο απέναντι μικροβιολογικό εργαστήριο υπάρχουν ουρές για ένα τεστ!

Είναι φανερό πλέον ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πάει καθόλου καλά αφού ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών έχει πέσει κάτω από τις 20.000. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 6.175.000 πολίτες, περίπου το 60% όταν το ποσοστό για την ανοσία στην κοινότητα πρέπει να ξεπεράσει το 80%.
Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού είναι και ο λόγος που ο καθημερινός αριθμός διασωληνωμένων κυμαίνεται από 300 έως 400 άτομα και ο αριθμός θανάτων από 35 έως 50. Και να φανταστεί κανείς ότι ενώ έχουμε μπει στην καρδιά του φθινοπώρου, ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός. Για σκεφτείτε τί θα γίνει όταν μπούμε για τα καλά στο χειμώνα.

Το θέμα της πανδημίας και η πορεία της είναι επόμενο να προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχίες. Γι’αυτό και ο πάντα εύστοχος στις τοποθετήσεις του ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε προχές: «Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. ‘Αρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα».
Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ώρα του Πρωθυπουργού.
Για να τελειώνουμε με το θέμα του κορωνοϊού, θα πρέπει εδώ και τώρα η κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επικαλεστεί για το θέμα το άρθρο 25 του Συντάγματος το οποίο αναφέρει ότι «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

Πήγαινε στην κορυφή