Κατάληψη στο 5ο Γυμνάσιο και «Ζαΐρα» μονοπώλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Κατάληψη στο 5ο Γυμνάσιο  και «Ζαΐρα» μονοπώλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μετά από ένα χρόνο και κάτι, συνεδρίασε και πάλι δια ζώσης το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου με απόντες, όμως, 14 από τους 33 συμβούλους. Θέλω να πιστεύω ότι η απουσία τους οφείλεται στη δυνατότητα την οποία είχαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι σε άλλους λόγους όπως ο εμβολιασμός. Αν και πληροφορήθηκα ότι 4 από τους 14 απόντες δημοτικούς συμβούλους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Δημαρχείου στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» και όποιος έμπαινε στο χώρο, είτε δημοτικός σύμβουλος είτε πολίτης, έπρεπε να επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο η υπάλληλος του Δήμου σκάναρε στην ειδική εφαρμογή για να πιστοποιηθεί η γνησιότητά του. Προς ενημέρωσή σας, δεν παρουσιάστηκε κανένα ψεύτικο – όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ήταν αληθινά.
Τα θέματα τώρα τα οποία συζητήθηκαν και στα οποία αφιερώθηκε ο περισσότερος χρόνος της συζήτησης, ήταν η «Ζαΐρα» αλλά και η μιας ημέρας κατάληψη στο 5ο Γυμνάσιο την προηγουμενη εβδομάδα. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο για να πω και δυο λόγια για το θέμα των καταλήψεων γιατί απ’ ό,τι φαίνεται έχει γίνει κάτι σαν έθιμο, όπως και οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Κάθε Οκτώβρη έχουμε τις καταλήψεις στα σχολεία και κάθε Φλεβάρη έχουμε τα μπλόκα των αγροτών στους εθνικούς δρόμους.

Για την κατάληψη στο 5ο Γυμνάσιο, στη συνεδρίαση του Σώματος ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης καθώς και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Γαλατσίου με ανακοίνωσή της, κατηγόρησαν τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο για αυταρχική συμπεριφορά εις βάρος των ανηλίκων μαθητών. Η Ένωση Γονέων μάλιστα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η Δημοτική Αρχή στο Γαλάτσι έχει διαχειριστεί τα θέματα των σχολείων με στόχο κυρίως την εικόνα και όχι την ουσία. Βάφτηκαν χώροι σε σχολεία, που έπρεπε κανονικά να είχαν γίνει εργασίες συντήρησης λόγω της παλαιότητας των κτηρίων.
»Μαζί με τα προβλήματα αυτά την περασμένη Δευτέρα αντιμετωπίσαμε μία απαράδεκτη συμπεριφορά του Δημάρχου. Εμφανίστηκε ο ίδιος το πρωί στο 5ο Γυμνάσιο, όπου είχε γίνει κατάληψη πριν λίγες ώρες, και ανέλαβε το έργο της καταστολής σπάζοντας το λουκέτο, που είχε τοποθετηθεί και πετώντας με μένος αντικείμενα, που υπήρχαν στην πόρτα του σχολείου.
»Δίδαξε έτσι στα παιδιά την επιβολή της “νομιμότητας” με την αυθαιρεσία. Στη συνέχεια επί αρκετές ημέρες έκανε δηλώσεις σε τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες μιλώντας για 4 καταληψίες μαθητές, για αυθαίρετη απόφαση κάποιων μαθητών, και για αιτήματα, που δεν ήταν σοβαρά. Στα ΜΜΕ καθιερώθηκε ως ο Δήμαρχος “που σπάει την κατάληψη”».

Η απάντηση του Δημάρχου για το θέμα ήταν η εξής: «Τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δέχτηκα τηλεφώνημα από τον Διευθυντή του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου στην οδό Φαύνου & Ωρωπού, και με ενημέρωσε ότι το σχολείο είναι υπό κατάληψη, ζητώντας τη βοήθειά μας. Επισκέφθηκα το σχολείο κι αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι οι καταληψίες ήταν 4 άτομα εκ των οποίων 3 ήταν οι μαθητές και 1 εξωσχολικός. Χωρίς να προκληθεί καμία ένταση και κανένα επεισόδιο, παραμερίσαμε τα αντικείμενα από την είσοδο και το σχολείο άνοιξε. Να σημειώσω ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση 15μελους Συμβουλίου και το μοναδικό αίτημά τους ήταν να τους μιλάνε καλύτερα οι καθηγητές τους. Από τη στιγμή, λοιπόν, που μου ζητήθηκε η βοήθειά μου από τον διευθυντή του σχολείου ήμουν υποχρεωμένος να την παράσχω και δηλώνω ότι το ίδιο θα κάνω αν μου ξαναζητηθεί και από άλλους διευθυντές σχολείων της πόλης μας. Όσο για τους τρεις μαθητές, να σας ενημερώσω ότι συναντήθηκα μαζί τους κατ’ιδίαν και συζητήσαμε για τα προβλήματα που τους απασχολούν.»

Αναφέρω πιο πάνω για το έθιμο των σχολικών καταλήψεων του Οκτωβρίου και ίσως ορισμένοι από εσάς να το σχολιάσετε αρνητικά. Δεκτές όλες οι παρατηρήσεις και οι κριτικές. Δεν θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε από πού αντλούν το δικαίωμα τρεις μόνο μαθητές να κλείσουν το σχολείο και να εμποδίσουν τους υπόλοιπους 150 ή 200 που θέλουν να κάνουν μάθημα; Στο παρελθόν υπήρξαν καταλήψεις που διήρκεσαν μάλιστα πολλές ημέρες αλλά υπήρχαν και σοβαρά αιτήματα από τη μαθητική κοινότητα (π.χ. Νόμος Αρσένη). Είναι δυνατόν σήμερα, όχι μόνο ως δημοτική αρχή αλλά και ως Σύλλογος Γονέων του σχολείου και ως κοινωνία γενικότερα, να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες συμπεριφορές; Η κατάληψη στο 5ο Γυμνάσιο απεδείχθη πως ήταν κατάληψη του χαβαλέ γιατί δεν υπήρχαν σοβαρά αιτήματα, ούτε συμμετοχή μαθητών και κυρίως δεν υπήρχε απόφαση του 15μελούς. Η κατάληψη όπως και η απεργία είναι το τελευταίο μέτρο πίεσης. Καταλήγεις εκεί αφού πρώτα έχεις εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων μέσα από τον διάλογο.
Είμαι ο τελευταίος που θα επικαλεστώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά δεν μπορώ να μην καυτηριάσω ανεύθυνες συμπεριφορές οι οποίες προκαλούν το κοινωνικό σύνολο.

Στο θέμα της «Ζαΐρα» τώρα, ο Δήμαρχος Γαλατσίου ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η υπόθεση προχωρά κανονικά, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την μελέτη, θα δημιουργηθούν: ένας χώρος 100 θέσεων για θερινό κινηματογράφο και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τρία επίπεδα υπόγειων χώρων στάθμευσης 69 θέσεων και κοινόχρηστος χώρος πλατεία.
Να ευχηθώ καλό φθινόπωρο και καλή αρχή στις δια ζώσης συνεδριάσεις και μακάρι να έχουν συνέχεια.

Πήγαινε στην κορυφή