Φώφη Γεννηματά: Αν δεν είχαμε πάρει αυτή την απόφαση και δεν είχε δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά: Αν δεν είχαμε πάρει αυτή την απόφαση και δεν είχε δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη:

Αποφασίστηκε η εκλογή ή είναι εισήγηση για 5-12 Δεκεμβρίου οι εκλογές;

Είναι ομόφωνη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής έτσι όπως θα ακουστεί στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Κυριακή. Απομένει να ψηφιστεί στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά θεωρώ ότι από την ώρα που έχουμε μία ομόφωνη εισήγηση δεν θα έχουμε προβλήματα και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε διαφωνίες για διαδικαστικά ζητήματα.

Η βασική κριτική που σας ασκούν είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής απέτυχε. Δεν καταφέρατε να του δώσετε τον παλμό, τον βηματισμό που είχατε υποσχεθεί για να είναι πρωταγωνιστής και πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να αλλάξει και να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ.

Το Κίνημα Αλλαγής αγκαλιάστηκε από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και δημιουργήθηκε από τη βάση. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχει πετύχει. Είναι προφανές ότι έχουμε σταθερή ανοδική πορεία όλο αυτό το διάστημα. Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 ανέλαβα μία παράταξη σε παρακμή, βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα εκτός Βουλής και κατάφερα να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν έγινε στον αυτόματό πιλότο αυτό. Σήμερα έχουμε σημαντική ανανέωση, έχουμε σημαντικές προγραμματικές επεξεργασίες, έχουμε αφήγημα για τη χώρα, είμαστε έτοιμοι απέναντι σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κυβέρνηση να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Το κάθε κόμμα κάνει το άλμα προς τα μπρος όταν διαμορφώνονται οι κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Και τώρα είναι η ώρα για μας. Ακούγονται πολλά για το θέμα ΠΑΣΟΚ. Πήρα την πολιτική απόφαση και το πολιτικό κόστος τότε να κάνουμε την υπέρβαση γιατί υπήρχαν πολλοί σοβαροί πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι. Αν δεν είχαμε πάρει αυτή την απόφαση και δεν είχε δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε, θα είχε καταρρεύσει υπερχρεωμένο αλλά και υπό το βάρος των επιθέσεων και των συκοφαντιών που δεχόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναφέρεστε στα χρέη…

Όλα έχουν παίξει το ρόλο τους. Όλα έχουν συμβάλει. Όλοι προσπάθησαν να πουν ότι για την οικονομική κρίση έφταιγε το ΠΑΣΟΚ. Πολύ αργότερα αναγνωρίστηκε ότι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας υπεύθυνη ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Καραμανλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα το ψελλίζει αλλά δεν το λέει. Συκοφαντήθηκε η παράταξή μας, σήκωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος από ότι της αναλογούσε. Πετύχαμε με τις κινήσεις πού έγιναν, σήμερα οι πολίτες να νοσταλγούν το ΠΑΣΟΚ, να νοσταλγούν τις καλύτερες στιγμές που έζησαν με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το θεωρώ μία πολύ σημαντική επιτυχία. Όποιος θέλει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ ας έλθει να με βρει στην Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερο μου σπίτι. Εγώ δεν έφυγα ποτέ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έφυγε ποτέ από το Κίνημα Αλλαγής, είναι βασικός του πυλώνας.

Κάποιοι άλλοι έφυγαν…

Είναι πολλοί αυτοί που σήμερα λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έφυγαν από αυτό και έλεγαν ότι έκλεισε ο κύκλος του. Έκαναν άλλα κόμματα που δεν έφτασαν ποτέ σε εκλογές για να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Άλλοι ζητούσαν την διάλυσή του για να δημιουργηθεί κάτι νέο. Τα ακούσαμε όλα αυτά στο παρελθόν. Δεν επιλέχτηκαν και δεν υποστηρίχτηκαν από την παράταξή μας.

Τον κ. Λοβέρδο λέτε; Γιατί εξέφρασε ένα παράπονο ότι δεν του μιλάτε;

Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Είμαι άνθρωπος της ενότητας, της σύνθεσης, του διαλόγου, όλη η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Ακόμα και με πολιτικούς μου αντίπαλους, πόσο μάλλον με τα εσωκομματικά μας στελέχη δεν έχω κανένα απολύτως θέμα. Όποιος θέλει να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ να έρθει να με βρει στη Χαριλάου Τρικούπη. Όλοι οι συνυποψήφιοι είχαν πάρει τέτοιες θέσεις στο παρελθόν και είναι σημαντικό ότι ανασκευάζουν. Έστω και τώρα, επειδή έχουμε μπροστά μας εκλογική διαδικασία. Θα έλεγα ότι όπως είμαστε εναντίον του λαϊκισμού, καλό είναι να αφήσουμε το λαϊκισμό έξω από τα εσωκομματικά. Οι λόγοι, οι πολιτικοί και οι οικονομικοί για τους οποίους κάναμε την υπέρβαση εξακολουθούν να υπάρχουν. Όσοι πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ τότε, σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μία σημαντική εσωκομματική αναμέτρηση γιατί έχει να κάνει με την ύπαρξη αυτής της παράταξης και την ταυτότητά της. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Γι’ αυτό θα είμαι πάλι υποψήφια, διότι θεωρώ ότι μπορώ να κρατήσω ενωμένο τον χώρο. Όπως υπερδιπλασίασα τα ποσοστά της παράταξης, μπορώ να το κάνω ξανά. Είμαι η μόνη στην πράξη που μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ στα δύσκολα χρόνια.

Έχετε επικοινωνία με τους συνυποψήφιους σας;

Η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά σε όλους. Ποτέ δεν αρνήθηκα να μιλήσω με κανέναν, όποιος θέλει να με βρει ξέρει που. Είμαι καθημερινά παρούσα για όλα τα ζητήματα και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Εγώ σε όλο αυτό το διάστημα τρέχω για την παράταξη και για τη χώρα. Αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρά θέματα το καλοκαίρι με τις φωτιές Βρέθηκα δίπλα στους πυρόπληκτους πολίτες. Τώρα αντιμετωπίζουμε το σεισμό στην Κρήτη. Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου στην οικογένεια του άτυχου εργάτη και σε όσους δοκιμάζονται. Ο βουλευτής μας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι εκεί παρών από την πρώτη στιγμή. Αύριο το πρωί θα βρεθώ επί τόπου στη Κρήτη για να μπορέσουμε να συμβάλουμε. Έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή. Να πιέσουμε την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που πρέπει γρήγορα να πάρει για την ανακούφιση των πληγέντων και σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους και για την αποκατάσταση των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή