Street art festival στον Δήμο Βύρωνα

Δήμος Βύρωνος
Street art festival στον Δήμο Βύρωνα

Ανακοίνωση Δήμου Βύρωνα:

Οι πολίτες με street art πρωτοβουλίες και ομορφαίνουν τις γειτονιές μας – Ανοικτό κάλεσμα του Δήμου σε Βυρωνιώτες Street Artists ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Τεχνών του Δρόμου

Η αρχή έγινε με το 1ο Street art festival (29-30 Μαΐου 2021 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Στέφανος Καραλής» και στα Σχολεία της Μεσολογγίου) που διοργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα με την AwesomeAthensExperiences και τις εικαστικές παρεμβάσεις, σε καφάο τηλεπικοινωνιών της περιοχής μας. Ακολούθησαν τα πορτρέτα της Μελίνας Μερκούρη και του Μίνου Βολανάκη στα Θέατρα Βράχων με αφορμή τη διεκδίκηση τους από ιδιώτες και στη συνέχεια δημιουργήθηκε το εξαιρετικό γκράφιτι στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείου). Αυτός ο «δημιουργικός σπόρος»βρήκε γόνιμο έδαφος και γρήγορα άνθισε, αναδεικνύοντας νέες πρωτοβουλίες συμπολιτών μας που παίρνουν την… τέχνη του δρόμου στα χέρια τους!

Η Γεωργία Σουλμαΐδη, κάτοικος Βύρωνα,εμπνεύστηκε το CallipolisProject, αρχίζοντας με μια αισθητική παρέμβαση στην καμπίνα ηλεκτρικής διανομής,επί των οδών Σαμψούντος και Επταπύργου και τους παρακείμενους κάδους του Σταθμού Ανακύκλωσης. Η ίδια εξηγεί: «Η ιδέα ότι ο δημόσιος χώρος είναι το ευρύτερο σπίτι μας με συνόδευε από παλιά, μαζί με τη σκέψη πως η εικόνα μιας φροντισμένης πόλης επενεργεί θετικά στον ψυχισμό μας. Πριν δυο χρόνια ταξίδεψα στο Βίλνιουςτης Λιθουανίας. Μια νεαρή ξεναγός μας οδήγησε σε γειτονιές εκτός του κέντρου της πόλης για να μας δείξει ένα αξιοθαύμαστο εικαστικό πρότζεκτ που είχαν αναλάβει οι περίοικοι με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής. Πήρα θάρρος. Αν γίνεται στη Βίλνιους, γιατί να μη γίνεται και στο Βύρωνα;Έγραψα στο γραφείο του δημάρχου για να προτείνω την εικαστική παρέμβαση σ’ ένα μικρό παρκάκι που βλέπω καθημερινά. Πολύ συχνά μέσα στο πάρκο βρίσκουμε μπάζα και σπασμένα μικροέπιπλα. Είχα την ελπίδα πως ένας φροντισμένος χώρος θα πάψει να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο. Ορισμένοι φίλοι προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν, ο δήμος ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα για τα πινέλα και τα χρώματα, κι επίσης επιδιόρθωσε το κράσπεδο της περίφραξης. Στη Δημοτική Αρχή βρήκαμε ευήκοα ώτα και ουσιαστική υποστήριξη, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά.Το ζωγραφικό έργο το ονομάσαμε The Callipolis Project#1. Ο αριθμός 1 δηλώνει την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις σε άλλα σημεία της περιοχής. Ο όρος «Καλλίπολις» αναφέρεται στην ιδεώδη πολιτεία του Πλάτωνα.»

Συμμετέχοντες στο Callipolis Project οι:Χρήστος Γιαννάκης, Γιώργος Κατεβαίνης (ζωγράφος), PeterJackson, Γεωργία Σουλμαΐδη.

Ο Δήμος Βύρωνα «υιοθέτησε» και επεκτείνει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία πολιτών!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στους δημόσιους χώρους, που γιορτάζεται το τελευταίο Σάββατο του Οκτώβρη, ο Δήμος Βύρωνα καλεί όλους τους Βυρωνιώτεςstreetartistsκαι όχι μόνο, που επιθυμούν να συμμετέχουν σεκαλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε καμπίνες KV, κουτιά της ΔΕΗ και λοιπούς δημόσιους εξοπλισμούς, να αναλάβουν δράση.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, με ελεύθερο θέμα, σε ένα αρχείο PDF που θα περιλαμβάνει: σύντομο βιογραφικό (maximum 150 λέξεις) και περιγραφή της ιδέας (maximum 150 λέξεις) σε ηλεκτρονική μορφή στο Γραφείο Δημάρχου grafdim@dimosbyrona.gr.

Από την πλευρά του Δήμου θα καλυφθεί το κόστος όλων των υλικών, τα οποία οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι, για να αναπτύξουν το έργο τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή