Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μπορεί να μην είναι τώρα ενωμένο και δυνατό αλλά, ναι είναι εδώ, και είναι παντού, θα έλεγα. Είναι στην κυβέρνηση με τα δεκάδες στελέχη τα οποία συμμετέχουν στη σύνθεσή της ως υπουργοί, υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς υπουργείων, είναι στο ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές και τους συνδικαλιστές αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ δηλώνει παρών στην κοινωνία.

Οι ρίζες που έχει ρίξει το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία είναι και ο λόγος που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από το πράσινο – πασοκί χρώμα που χρησιμοποίησε ως φόντο στην ομιλία του, μας είπε ότι «είναι έτοιμος να σηκώσει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα». Όπου νά’ ναι θα τον ακούσουμε να φωνάζει «λαός, ΠΑΣΟΚ, στην εξουσία!».
Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και το πολιορκούν όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ευελπιστώ ότι θα ξυπνήσουν και θα ασχοληθούν σοβαρά με τον χώρο τον οποίο έχουν αφήσει έρμαιο να λεηλατείται από τις όμορες πολιτικές δυνάμεις.
Οι εξελίξεις για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είναι η μοναδική ευκαιρία να γίνει ένα νέο ξεκίνημα και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει τη δυναμική που είχε στο παρελθόν.

Οι διαδικασίες για την εκλογή έχουν ξεκινήσει και απ’ ό,τι λέγεται η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου. Έχουμε και τις πρώτες υποψηφιοτητες που είναι οι Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη.
Καλό είναι η νέα ηγεσία να έχει εκλεγεί μέχρι το τέλος του 2021 για να έχει μπροστά της το χρόνο να οργανώσει το κόμμα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες συνταγματικά είναι να γίνουν τον Ιούλιο του 2023 αλλά είναι σίγουρο ότι θα διεξαχθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022.

Αν τώρα μπούμε στο θέμα της αξιολόγησης των τεσσάρων υποψηφίων για να δούμε ποιός είναι πιο κατάλληλος στην παρούσα πολιτική συγκυρία να ξεκολλήσει το κόμμα από το τέλμα του 5% – 6%, αυτός, κατά τη γνώμη μου, είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2014, έκανε την προσπάθειά της – και μπράβο της! – για την ενοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας αλλά το εγχείρημα απέτυχε. Χωρίς πράγματι να βαραίνουν αποκλειστικά την ίδια οι ευθύνες της διαλυσης. Αν επανεκλεγεί η ίδια πρόεδρος, δεν προβλέπεται το ΚΙΝΑΛ να αυξήσει τα ποσοστά του γιατί η αντιπολίτευση που κάνει η κα Γεννηματά είναι προς λάθος κατεύθυνση. Και εξηγούμαι:
Τα ποσοστά τα οποία κατέγραψαν τα έξι κόμματα της σημερινής Βουλής των Ελλήνων στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είναι τα εξής: Νέα Δημοκρατία 39,85%, ΣΥΡΙΖΑ 31,53%, ΚΙΝΑΛ 8,1%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,7%, Μέρα 25 3,44%. Από τότε μέχρι και σήμερα σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστά γύρω στο 20% με 23%, δηλαδή 10 μονάδες κάτω από όσα πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η δε Νέα Δημοκρατία, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, είναι μεν πρώτο κόμμα με διαφορά 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε σχέση με το 39,85% του Ιουλίου του 2019, χάνει περίπου 4 με 5%. Ταυτόχρονα το ΚΙΝΑΛ από το 8,1% των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, δεν έχει τσιμπήσει ούτε μία ψήφο! Το αντίθετο: χάνει δυνάμεις και σήμερα το εμπιστεύεται μόλις το 6 με 7% του εκλογικού σώματος.

Αυτό, λοιπόν, που θα έπρεπε να κάνει η κα Γεννηματά για να σταματήσει επιτέλους το ΚΙΝΑΛ να είναι, όπως είχε πει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το ΚΚΕ του κέντρου, είναι να απευθυνθεί σε αυτό το ποσοστό των ψηφοφόρων οι οποίοι το 2019 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά σήμερα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να το ξαναψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Για να κερδίσεις όμως αυτούς τους ψηφοφόρους, δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση πιο αριστερά και από τον ΣΥΡΙΖΑ! Δεν γίνεται να μην ψηφίζεις στη Βουλή αυτονόητα νομοσχέδια για να μην κατηγορηθείς ότι γίνεσαι ουρά της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη. Πρόσφατο παράδειγμα, η καταψήφιση από το ΚΙΝΑΛ του νόμου για την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στους κατέχοντες πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Οι τάσεις που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019 δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Δεν έχει ξανασυμβεί κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τις δημοσκοπήσεις, να το εμπιστεύονται λιγότεροι πολίτες από αυτούς που το ψήφισαν στις εκλογές. Εκεί λοιπόν, έπρεπε να έχει στοχεύσει η κα Γεννηματά εδώ και δυόμιση χρόνια. Αλλά δυστυχώς δεν το έκανε και ούτε πρόκειται να αλλάξει πολιτική αν επανεκλεγεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό, αν ενδιαφέρεται πραγματικά να ξαναζωντανέψει το ΠΑΣΟΚ κι αν σκέφτεται την υστεροφημία της, καλό είναι να παραδειγματιστεί από τον ομοϊδεάτη της Σουηδό πρωθυπουργό Στεφάν Λεβέν και να παραιτηθεί.
Εκτός όμως από το 10% το οποίο δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει και πάλι ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε το 2019, υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι το 2019 επέλεξαν να ψηφίσουν τον Μητσοτάκη και όχι τη Νέα Δημοκρατία για να μην ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι αυτοί λοιπόν, εκτιμώ ότι εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα επανακάμψουν στον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουν.

Πήγαινε στην κορυφή