Κλείνουν οι Δήμοι της Αττικής στις 29 και 30 Αυγούστου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κλείνουν οι Δήμοι της Αττικής στις 29 και 30 Αυγούστου
Την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ, οι δήμαρχοι της Αττικής υιοθέτησαν την πρόταση του προέδρου της ΠΕΔΑ κ. Σαράντη για κλείσιμο των δήμων στις 29 και 30 Αυγούστου, ημέρες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όμως δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα, ούτε γνωρίζουν τι να κάνουν για να αποτρέψουν το μοιραίο, όπως είπαν. 
Και είναι κοινή διαπίστωση ότι το μοιραίο δεν είναι άλλο από την αλλαγή της φυσιογνωμίας και της λειτουργίας του θεσμού. Είναι πολιτική επιλογή της κεντρικής και της ευρωπαϊκής εξουσίας, ο περιορισμός και η συρρίκνωση του κράτους και το «πουλόβερ» θα αρχίσει να ξηλώνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρώτα θύματα κοινωνικής αμφισβήτησης τις δημοτικές αρχές. 
Ούτε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, που έδωσε το παρών στη συνέλευση, ούτε ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης υπερασπίστηκαν με σθένος την πρόταση για κλείσιμο των Δήμων σ’ αυτούς που την επέκριναν. Άλλος μίλησε για γραφικότητα, άλλος μίλησε για κινήσεις δήθεν, άλλος για κίνηση που τιμωρεί τους δημότες και όχι την κυβέρνηση και άλλος για κινήσεις που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Από τις ομιλίες, όμως, ήταν προφανές ότι όλοι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δίνουν την τελευταία μάχη για να κρατήσουν όρθιο το θεσμό χωρίς πολλές ελπίδες.
Ετσι αποφασίστηκε: 
1) Διήμερο κλείσιμο των Δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου (πρόταση του κ. Σαράντη με την οποία συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις).
2) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως Βοήθεια στο Σπίτι κλπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων (πρόταση του δημάρχου Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλου και του τ. δημάρχου Νέας Σμύρνης κ. Κουτελάκη).
3) Τη σύνταξη ενημερωτικής ανακοίνωσης και άλλων ενημερωτικών υλικών. Το κείμενο της ανακοίνωσης θα σταλεί άμεσα στους Δήμους για εκτύπωση και διανομή στους κατοίκους (πρόταση του δημάρχου Αργυρούπολης Ελληνικού κ. Γκορτζίδη).
4) Πρόταση στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 30 Αυγούστου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Το γενικό, όμως, κλίμα ήταν ήπιο κάτω από το βάρος της κοινής διαπίστωσης όλων των αιρετών ότι η κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση, όχι μόνο είναι τραγική, αλλά υπάρχει και πολιτική επιλογή για αλλαγή του ρόλου της, της δυναμικής της και της λειτουργίας της. 
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του κ. Κουτελάκη με την οποία συμφώνησαν όλοι ότι η συζήτηση δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική και αφορά το σχεδιασμό για την φυσιογνωμία της Τ.Α. του μέλλοντος.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός που ζήτησε ενότητα και αγωνιστικό συγχρονισμό πρώτου και δεύτερου βαθμού, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να πει τίποτα ούτε για οικονομικά, ούτε για σχεδιασμούς, ο καινούργιος Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος μίλησε περισσότερο ως δήμαρχος και λιγότερο ως κυβερνητικός για τη μεθοδευμένη απαξίωση των δημάρχων και της αυτοδιοίκησης, και ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Μπαλασόπουλος, ο οποίος ζήτησε συνεργασία αιρετών και εργαζομένων απέναντι στις πολιτικές επιλογές του μνημονίου και απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους που στήριξαν τις επιλογές αυτές.
ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ: 
«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΣΩ 
ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟΔΟΜΕΙ 
ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»
Την κατηγορηματική διαπίστωση ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τους δήμους και να περιορίσει το κράτος πρόνοιας, εξέφρασε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής. 
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ στην ομιλία του περιέγραψε την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα λέγοντας ότι τα 135 εκατομμύρια που δίνονται μηνιαίως μέχρι σήμερα στους δήμους ήδη υπολείπονταν των 400 ετησίως που από λάθος δεν γράφτηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό όπως και των 350 εκατ. που περικόπηκαν από την τακτική επιχορήγηση. Μετά απ΄ όλα αυτά, αιφνιδιαστικά πληροφορήθηκαν οι εκπρόσωποι των δήμων, ότι η δόση των ΚΑΠ Αυγούστου μειώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ που δεν επαρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σε συνάντηση, όμως, που είχαν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Εσωτερικών τούς δόθηκε το μήνυμα ότι η επιχορήγηση θα πέσει κι άλλο, στο επίπεδο των 70 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Σαράντης σημείωσε την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης που προσπαθεί να στρέψει ομάδες πολιτών την μία εναντίον της άλλης και θύμισε το δίλημμα των προνομιακών επιδομάτων που όμως εντάσσονταν στους ΚΑΠ. Ετσι διαπίστωσε ότι οι αιρετοί θα έχουν πρόβλημα αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες που δεν κατανοούν τις κρατικές επιχορηγήσεις αλλά απαιτούν από τις δημοτικές αρχές να παίξουν τον ρόλο που έχουν αναλάβει. 
Ολα αυτά, σημείωσε ο κ. Σαράντης, λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον αποδόμησης των κρατικών μηχανισμών ιδιαίτερα αυτών που είναι επιφορτισμένοι με την αρωγή προς τους αδύναμους και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. 
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτη την εξασφάλιση των 2,7 δισ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης για την στοιχειώδη λειτουργία των δήμων, λέγοντας ότι αλλιώς οδηγούμαστε σε μια πολιτική συνολικής εξαθλίωσης. Ο κ. Σαράντης επεσήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να δεχτεί διλήμματα όπως μπήκαν με τα προνοιακά επιδόματα διότι αλλιώς αυτό θα συνεχιστεί με τα σχολεία, τους μισθούς και όλες τις αναγκαίες λειτουργίες της αυτοδιοίκησης.
Επίσης, ο κ. Σαράντης πρότεινε το συνέδριο της ΚΕΔΕ να απαιτηθεί μείωση της γραφειοκρατίας, ευελιξία στην λήψη αποφάσεων που αποτελούν την υλοποίηση έργων για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικών επίπεδο και άμεση πρόσβαση των δήμων στο ΕΣΠΑ. Επιπλέον, πρότεινε την απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου των ΟΤΑ, προσαρμογή του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση των δανείων και προστασία και στήριξη του θεσμικού ρόλου των αιρετών χωρίς λαϊκισμούς όπως είπε. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του στην αφαίρεση των δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Τέλος ο κ. Σαράντης σημείωσε ότι κάθε σκέψη για αλλαγή του «Καλλικράτη» πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ σημείωσε όμως ότι μια τέτοια συζήτηση στη σημερινή εποχή της οικονομικής ασφυξίας, είναι εκ του πονηρού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή