Κρίτων Αρσένης: Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για την καθαριότητα εφαρμόζονται μόνο στα ιδιωτικά σχολεία

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25 – Κρίτων Αρσένης:

Νίπτει τας χείρας του για τη δημιουργία σχολείων 2 ταχυτήτων ο υπουργός εσωτερικών κ. Βορίδης. Ενώ το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό των σχολείων περιγράφει αναλυτικά την ανάγκη για τον διαρκή καθαρισμό των αιθουσών διδασκαλίας, των εργαστηρίων, των κοινόχρηστων χώρων και τουαλετών, με βάση τα κονδύλια που διέθεσε το υπουργείο εσωτερικών προς τους δήμους για την καθαριότητα των σχολείων, θα πρέπει ανά μία ώρα κάθε εργαζόμενος να καθαρίσει 160 τ.μ αιθουσών, για μια και μοναδική φορά μέσα στην ημέρα. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγάλεω, υπάρχουν ολοήμερα νηπιαγωγεία που έχουν μία καθαρίστρια και μόνο για 3 ώρες.

Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της πολιτικής του λέγοντας ότι κατένειμε το περσινό ποσό για την καθαριότητα πιο δίκαια, μοιράζοντας το ποσό στους δήμους ανάλογα με τα τετραγωνικά των σχολικών αιθουσών τους. Στην πράξη αυτό που έκανε είναι να μοιράσει τη φτώχεια μεταξύ των φτωχών, να συνεχίσει στο πλαίσιο της νοοτροπίας ότι το δημόσιο σχολείο είναι ένα γκέτο για τους μή προνομιούχους. Ενδεικτική η άρνηση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων για τη χρηματοδότηση της καθαριότητας με επιπλέον 20 εκ. ευρώ, προκειμένου να μπορούν και στα δημόσια σχολεία να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Μάλιστα, επικαλέστηκε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό από την καταβολή αυτού του ποσού, των 20 εκατομμυρίων για την καθαριότητα, τη στιγμή που γίνεται γνωστό σήμερα ότι 1 στα 3 κρούσματα αφορά μαθητές, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να οδηγούμαστε σε τοπική ή και γενική καραντίνα γνωρίζοντας ότι κάθε μέρα καραντίνας κοστίζει πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στην δημόσια οικονομία με τραγικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή