Γιάννης Οικονόμου: Σίγουρα θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα πανεπιστήμια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Σίγουρα θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα πανεπιστήμια.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας
Οι επιλογές για την επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι έτσι κι αλλιώς υπαρκτές παντού. Ανάλογα με τους ρυθμούς, τα μεγέθη της πανδημίας και το ρυθμό αύξησης του εμβολιασμού, είναι πάντα μία επιλογή, την οποία την έχουμε υπόψη μας να την επιστρατεύσουμε στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Υπάρχει επιλογή υποχρεωτικότητας για όλους. Υπάρχει και για τους εκπαιδευτικούς, εάν παραστεί ανάγκη, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά εκεί είναι αρκετά υψηλά. Θα κριθεί ανάλογα με το πώς πηγαίνει η κατάσταση, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά ευρύτερα. Ειδικά, όμως, για την εκπαίδευση, να ξεκαθαρίσουμε: Η επιλογή, η προετοιμασία, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει δια ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία παντού, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Είναι ανάγκη για λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, να είναι τα παιδιά στα θρανία, στα προαύλια, μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές.
Υπάρχει ένα πλαίσιο μέτρων που δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στα διαγνωστικά τεστ. Υπάρχουν πρωτόκολλα από τους ειδικούς, για το πώς αντιδρούμε σε περίπτωση που έχουμε κρούσματα. Και κυρίως, υπάρχει το εμβόλιο, για το οποίο, από σήμερα και μετά, θα εντατικοποιηθεί η παρότρυνση για να εμβολιαστεί ο κόσμος.
Σ’ ό,τι αφορά τα παιδιά, οι παιδίατροι νομίζω ότι πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της ιστορίας. Ο παιδίατρος είναι η προέκταση της οικογένειας για όλα τα παιδιά. Προφανώς και πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και με την εμπιστοσύνη που έχουν κατακτήσει. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Σίγουρα θα δούμε εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα πανεπιστήμια. Από κει και πέρα, η Πολιτεία έχει αποδείξει ότι τ’ αντανακλαστικά και οι δυνατότητές της είναι τέτοιες που μπορεί να φέρει το εμβόλιο οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί. Και στα σχολεία και οπουδήποτε. Θα εκτιμηθεί αυτό, ανάλογα με το πού πρέπει να βρίσκεται αμέσως μετά το εμβολιασμένο παιδί.
Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τα παιδιά πλάνο για υποχρεωτικότητα. Εάν απαιτηθεί και εάν χρειαστεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δηλαδή, την επέκταση της υποχρεωτικότητας, για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς. Σε κάθε χώρο είναι αναγκαίο να φτάσουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων. Δεν θέλουμε να ξανακλείσει η οικονομία. Και αν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα και αλλού, θα το κάνουμε και αυτό.
Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Το χρωστάει σε όλους τους ανθρώπους που έκαναν ό,τι τους ζήτησε και η επιστημονική κοινότητα και η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, για να μπορούμε να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που είμαστε.
Για την συμβολή της Εκκλησίας
Η Εκκλησία με πολύ υπεύθυνο τρόπο έχει σταθεί απέναντι στις προκλήσεις και στα ερωτηματικά που έβαλε η πανδημία σε όλους μας το προηγούμενο διάστημα. Εάν χρειαστεί, η υποχρεωτικότητα να περιλαμβάνει και την Εκκλησία είναι κάτι που θα εξεταστεί για παντού. Παρά το γεγονός ότι και εκεί έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Και να σας πω και κάτι, το οποίο το λέω έτσι όπως το αισθάνομαι. Ένα πράγμα είναι να είναι εμβολιασμένοι και οι ιερείς και όλα τα στελέχη της Εκκλησίας. Η συντριπτική της πλειοψηφία είναι. Και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος. Έχω παραδείγματα και από τη ιδιαίτερη πατρίδα μου, πόσο ο Δεσπότης μας εκεί βοήθησε καταλυτικά σ’ αυτό. Ένα δεύτερο, πολύ ουσιαστικό, είναι ο λόγος της Εκκλησίας και η συνδρομή της για έναν ορθολογισμό προς την αντιμετώπιση αυτής της ιστορίας. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο και σημαντικό το γεγονός ότι η Εκκλησία έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με πολύ – πολύ μεγάλη επάρκεια.
Για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Είναι μια εξαιρετική επιλογή του Πρωθυπουργού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις να φτιάξουμε την καλύτερη πολιτική προστασία στην Ευρώπη. Διότι αυτός είναι ο στόχος, το στοίχημα και η φιλοσοφία του Πρωθυπουργού από την αρχή.
Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρα πολλά άξια στελέχη που συνδράμουν την Κυβέρνηση και μέσα από κυβερνητικές θέσεις και μέσα από θέσεις ευρύτερες στην Πολιτεία και, κυρίως, στηρίζουν με την ψήφο, με τον λόγο και με την παρουσία τους το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο. Οι ανασχηματισμοί κρίνονται όταν οι άνθρωποι έχουν να δώσουν έναν απολογισμό στη δουλειά που κάνουν. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι εκείνο που στην ουσία τον ενδιαφέρει είναι να γίνεται σωστά η δουλειά, να προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις, να παράγεται αποτέλεσμα που αφορά τη ζωή του κάθε Έλληνα πολίτη.
Για την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας πάντοτε θα μπορεί να επικαλεστεί τη συνταγή της αυταπάτης για να δικαιολογήσει την αστοχία των προγνωστικών του. Με τη συνέντευξή του, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να μας κάνει να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Προσπάθησε να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη, όμως, γνωρίζει και ποιος μείωσε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ποιος μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και ποιος στήριξε με επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποιος με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» ενίσχυσε τον κόσμο που είχε δόσεις δανείων για την πρώτη του κατοικία.
Οι εκλογές είναι σε δύο χρόνια. Ο κ. Τσίπρας, δεν ξέρω αν θέλει ή δεν θέλει εκλογές. Είπε ότι δεν ζητάει εκλογές γιατί δεν θα τις κάνει ο Μητσοτάκης αν τις ζητήσει. Αυτό που νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν, παρακολουθώντας τον κ. Τσίπρα, είναι ότι είναι πολύ καλός στο να φλυαρεί, είναι, όμως, πολύ αδύναμος όταν μιλάει. Γιατί εκεί χρειάζονται επιχειρήματα πειστικά, που να τεκμηριώνονται από το τι έχεις κάνει και από το πώς στηρίζεις, τεκμηριώνεις και προγραμματίζεις αυτά που λες.
Για τον εμβολιασμό του κ. Πολάκη
Δεν έχω καταλάβει αν εμβολιάστηκε επειδή ήρθε το Φθινόπωρο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ή επειδή υπάρχει η υποχρεωτικότητα, δεδομένου ότι ο κ. Πολάκης ασκεί το επάγγελμα ή για να το ασκήσει θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένος και τον οδήγησαν να εμβολιαστεί τα όσα προβλέπει ο νόμος. Εν πάση περιπτώσει, καλώς έκανε και εμβολιάστηκε ο άνθρωπος, προφανώς και πρώτα απ’ όλα για την υγεία του.
Το ζήτημα είναι ότι η παρουσία του, ο λόγος του, η στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να δείξει ότι όντως πιστεύει στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού πρέπει να ασκήσει την πειθώ του σε όσους τους ακολουθούσαν στα κοινωνικά δίκτυα ή ήταν συνομιλητές του και να πείσει ότι αυτό που γινόταν το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν μια συνειδητή επιλογή. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που συνειδητά ψάρευε στα θολά νερά όλου αυτού του κοινού.
Ο κ. Πολάκης ήταν η γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά με όλο αυτό το ακροατήριο. Δεν το έκανε μόνος του.
Σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν νοείται να μην έχεις καθαρή θέση χωρίς να αφήνεις τίποτα να θολώνει το μήνυμά σου. Το μήνυμα, λοιπόν, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι απλώς ήταν θολό ήταν διπλής κατεύθυνσης, καθώς όχι μόνο ο κ. Πολάκης, αλλά και άλλα στελέχη πήγαιναν σε εκείνους που έλεγαν ότι «είναι δικαίωμά μας να μην εμβολιαστούμε και κανένα μέτρο». Λέγανε από τη μια ότι καλό είναι να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, αλλά υπάρχει και η προαιρετική υποχρεωτικότητα. Δηλαδή, πράγματα που δεν είναι να τα κρίνει κανείς στον άξονα σοβαρά ή μη σοβαρά. Πράγματα επικίνδυνα που έκαναν ζημιά.
Για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων
Το Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό, κατ’ αρχήν, μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, που αφορούν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το σκεπτικό θα είναι να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απέναντι σε μια κατάσταση που είναι δυσάρεστη. Ήταν αναμενόμενη. Δεν έχει τις ρίζες της εδώ. Για παράδειγμα ένα κοντέινερ από την Κίνα για να έρθει, μέχρι πριν από έναν-ενάμιση μήνα, ήθελε 1.500 ευρώ και τώρα θέλει 13.500.
Η πολιτική μας -όπως ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται- έχει αυξήσει το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Ένας ιδιωτικός υπάλληλος, μέχρι 3.000 ευρώ μικτό εισόδημα, είδε από το σύνολο της πολιτικής μας αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά του κατά 1.600 ευρώ τον χρόνο. Και ένας με 2.000 μικτό εισόδημα κατά 750 ευρώ. Θα δούμε τη συνέχιση της πολιτικής αυτής. Βάρη, τα οποία τα είχε βάλει η προηγούμενη Κυβέρνηση στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων, θα συνεχίσουν να ελαφραίνουν.
Με την πολιτική μας που αφορά το εισόδημα, με την εποπτεία της αγοράς για να μην εργαλειοποιήσουν κάποιοι αυτές τις ανατιμήσεις που έρχονται απ’ έξω και πάμε σε μορφές αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και με στοχευμένες παρεμβάσεις, εκεί που χρειάζεται, θα φροντίσουμε να περάσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια αυτό το κύμα.

Πήγαινε στην κορυφή