Στο ίδιο έργο θεατές, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Στο ίδιο έργο θεατές, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Σας χαιρετώ και καλώς σας βρήκα, φίλες και φίλοι του «Παλμού». Μετά από λίγες μέρες απουσίας μου, είμαι και πάλι εδώ για να τα λέμε, όπως κάνουμε εξάλλου εδώ και 28 χρόνια. Αλήθεια, πώς πέρασαν τόσα χρόνια; Σαν νερό περνάνε τα άτιμα…
Τέλος πάντων, καλά να είμαστε κι εύχομαι να περάσουμε μια καλύτερη σεζόν από την περσινή αλλά με τα μυαλά που κουβαλάμε, δεν μπορώ να πω ότι είμαι και τόσο αισιόδοξος.

Πέρσι τέτοια εποχή αγωνιούσαμε όλοι και περιμέναμε πότε επιτέλους θα βρεθεί αυτό το ευλογημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Το εμβόλιο ή μάλλον τα εμβόλια γιατί είναι τέσσερα από διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν πάρει έγκριση, κυκλοφορούν και μπορεί οποιοσδήποτε ανά πάσα στιγμή το θελήσει να το κάνει. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ όμως για τον εμβολιασμό του πληθυσμού δεν είναι ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 31ης-8-2021, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 5.738.106 συμπολίτες μας λίγο πάνω από το 50% του γενικού πληθυσμού, όταν το ποσοστό για να χτιστεί η ανοσία στην κοινότητα πρέπει να ανέβει στο 85%.

Εκτός από την πανδημία, το φετινό καλοκαίρι είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τις πυρκαγιές εξαιτίας των οποίων χάθηκαν 1.300.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Την αγωνία χιλιάδων Ελλήνων στην Εύβοια, στην Ηλεία, την Ζάκυνθο, Βαρυμπόπη, τη Ρόδο, τα Βίλια, την έζησα κι εγώ γιατί η φωτιά στο χωριό μου, το Λαμπέτι, έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια και στο λιοστάσι μου σταμάτησε στα 500 μέτρα γιατί είχα την τύχη να φυσήξει αντίθετα ο «Στρατηγός Άνεμος», όπως έλεγε το 2007 ο Βύρων Πολύδωρας, και γύρισαν οι φλόγες στα καμμένα. Έτσι γλίτωσαν τα 200 ελαιόδεντρα εκ των οποίων τα μισά είχαν καεί στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 όπου εκτός από τα συνολικά 4.500.000 ελαιόδεντρα, είχαν καεί στο Ν. Ηλείας και 45 συμπατριώτες μου.
Και μετά το 2007 στο Ν. Ηλείας και το 2018 στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, και σήμερα με καμμένο το 35% της Εύβοιας αλλά ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, ψάχνουμε με ποιό τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, τις οποίες πυρκαγιές, λόγω της κλιματικής κρίσης που διανύουμε, θα τις έχουμε συνεχώς μπροστά μας θα είναι πιο πολλές, κι αν δεν οργανωθούμε σωστά ως κράτος, πολύ πιο καταστροφικές.
Ένα παράδειγμα ανοργανωσιάς στην κατάσβεση: Στο χωριό μου όταν κατέφθασε το πρώτο πυροσβεστικό όχημα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, το πλήρωμά του είχε πλήρη άγνοια για το δίκτυο των αγροτικών δρόμων της περιοχής. Και ρωτώ: αφού όλη η Ελλάδα λόγω του Κτηματολογίου έχει αεροφωτογραφηθεί και έχουν αποτυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι δασικές εκτάσεις και ο αγροτικοί δρόμοι, είναι τόσο δύσκολο η πυροσβεστική υπηρεσία να έχει ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση της περιοχής όπου πηγαίνει να ενεργήσει; Και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, γιατί σε κάθε χωριό δεν έχει οριστεί από την Πολιτική Προστασία του Δήμου ένας υπεύθυνος ο οποίος θα γνωρίζει την περιοχή και θα συνδράμει το πυροσβεστικό όχημα στο έργο του;

Το πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει η κυβέρνηση, μετά οι περιφέρειες, οι δήμοι και τέλος σημαντική είναι η βοηθεια και των εθελοντών δασοπυροσβεστών. Το σημερινό διαμορφωμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων, όχι μόνο για τις πυρκαγιές αλλά γενικά για τις φυσικές καταστροφές, όπως έγραφε και προχθές ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, είναι πολύπλοκο και ατελέσφορο.
Παράδειγμα για τις πλημμύρες, οι οποίες αν δεν υλοποιηθούν έγκαιρα τα απαραίτητα έργα, θα είναι εξίσου καταστροφικές με τις πυρκαγιές, πρέπει να συντονιστούν εννέα υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, στρατιωτικά σώματα και ανώνυμες εταιρείες. Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι οι εξής: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Προεδρεία της Κυβέρνησης, Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ., ΟΤΑ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ΕΜΥ, ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ΕΑΓΜΕ (πρώην ΙΓΜΕ).
Αν δεν απλοποιηθεί το υπάρχον αναποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, κάθε καλοκαίρι θα μετράμε καμμένα στρέμματα και σπίτια και κάθε χειμώνα πλημμυρισμένα νοικοκυριά.
Με τον τελευταίο ανασχηματισμό και τη δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας φαίνεται ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Μακάρι να προχωρήσουν τα πράγματα και ας μπει επικεφαλής όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται, αρκεί να είναι αποτελεσματικός για να σταματήσουμε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Πήγαινε στην κορυφή