Κρίτων Αρσένης : Τι απέγιναν τα σφραγισμένα κιβώτια από το κτήμα Τατοΐου ;

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25 – Κρίτων Αρσένης :

“ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: Τι απέγιναν τα σφραγισμένα κιβώτια από το κτήμα Τατοΐου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου;

Σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα Συντακτών, η πρώην Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Βλαζάκη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Τατόι όπου κάηκαν 42.000 στρέμματα φυσικού περιβάλλοντος μαζί με τον ιστορικό τόπο, κηρυγμένα κτήρια καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος, επισημαίνει τα τραγικά λάθη που έγιναν στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει, το 2016 είχαν μεταφερθεί στο κτήριο όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (Μ.Ε.Λ.Τ.) «ήδη καταγεγραμμένα και συντηρημένα πολύ σημαντικά αντικείμενα, αλλά και άλλα επιπλέον», από τα συνολικά 100.000 κινητά αντικείμενα που είχαν απομείνει στο ανακτορικό σύνολο μαζί με όλο τον όγκο των σφραγισμένων μεγάλων κιβωτίων που το 1991 με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη και μετά από τεράστιες λαϊκές αντιδράσεις δεν μπόρεσε την τελευταία στιγμή να τα πάρει στο εξωτερικό ο Κων/νος Γκλύξμπουργκ, πέραν του περιεχομένου των 9 κοντέινερ.

Δεδομένου ότι το Κτήμα του Τατοΐου αποτελεί δημόσια περιουσία και τα πολιτιστικά αγαθά του, ακίνητα και κινητά, που συγκροτούν τον ιστορικό πυρήνα του άλλοτε δάσους, ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Τι έχει συμβεί με τον μεγάλο αριθμό των σφραγισμένων κιβωτίων που δεν επετράπη στον Κων/νο Γκλύξμπουργκ να προωθήσει στο εξωτερικό και τα οποία πήραν πίσω από το ασφαλές ΜΕΛΤ χωρίς να επιτρέψουν να ανοιχτούν και να καταγραφεί το περιεχόμενό τους από την ειδική ομάδα, όπως όφειλαν;
2. Τι έχει συμβεί με το αρχειακό υλικό του Διευθυντηρίου, την απομάκρυνση του οποίου είχε προχωρήσει η Επιτροπή; Τι έχει συμβεί με τη βιβλιοθήκη του Γεωργίου Α΄;
Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή