Τί αλλάζει από Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους

ΕΛΛΑΔΑ
Τί αλλάζει από Σεπτέμβριο για τους ανεμβολίαστους

«Έχουμε εδώ και οκτώ μήνες διαθέσιμα εμβόλια και έχουμε την επιλογή που δεν είχαμε πριν: ζούμε μέσα στο τείχος της ανοσίας που χτίζουμε όλοι μαζί ή μένουμε έξω από αυτό. Ζούμε εμείς και όλοι όσοι αγαπάμε, νοιαζόμαστε, ασφαλείς, με τον χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο να βρεθούμε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον κορωνοϊό;» Με αυτό τον προβληματισμό ξεκίνησε την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία αφορούν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το μεσημέρι της Τρίτης 24 Αυγούστου.

Αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα θα βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες από τις 13 Σεπτεμβρίου, μετά τα νέα, αυστηροποιημένα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με ρητή πρόθεση της κυβέρνησης να μην μπει ξανά η χώρα σε καθεστώς ολικού lockdown, διασφαλίζοντας ελευθερία κινήσεων για τους ανθρώπους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο και με πρωταρχικό στόχο να περιοριστεί η πανδημία, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που αφορά αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.
Θυμίζοντας ότι «πάνω από το 90% στις ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι» και κάνοντας λόγο για μια πανδημία των ανεμβολίαστων, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι πλέον υπάρχει στη διάθεση όλων το εμβόλιο. Εξήγησε πως τα νέα μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας για δυο λόγους:
Πρώτον, για να σταματήσουμε όσο μπορούμε την μετάδοση του ιού και τις νέες μεταλλάξεις.
Και δεύτερον, για να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν πολύ απλά να μην υφίστανται χάρη στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό.

Αναλυτικά, λοιπόν, τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό έχουν ως εξής:
– Θα τηρηθεί από 1η Σεπτεμβρίου και χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου.
– Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς. Για τους ιδιώτες θα θεσμοθετηθούν πρόστιμα και κυρώσεις.
– Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα υποχρεωτικό rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.
– Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του εργαζομένου. Τα τεστ θα ελέγχονται με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
– Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 σελφ τεστ την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν.
– Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα με δαπάνη του ιδίου του φοιτητή.
– Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες υποχρεούνται σε 1 εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι. Οι ανήλικοι ταξιδιώτες μέχρι 12 ετών θα πρέπει να έχουν κάνει self test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι.
– Τα rapid test θα γίνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο.
Διευκρινίζεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ
Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.
Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.
Όλα τα μέτρα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή