Οδηγίες για σωστή διατροφή σε περιόδους με υψηλή θερμοκρασία

ΥΓΕΙΑ
Οδηγίες για σωστή διατροφή σε περιόδους με υψηλή θερμοκρασία

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και πέρα από τις γνωστές τακτικές και μέτρα ασφαλείας, θα πρέπει να φροντίζουμε και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της ακραίας ζέστης στο ίδιο μας το σώμα μέσω της διατροφής, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προφύλαξη μας από την υπερθερμία και τις επιπτώσεις της. Τα σημαντικότερα σημεία στη διατροφή μας που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα υγρά, η σύσταση, το μέγεθος και η συχνότητα των γευμάτων, το αλάτι, η ασφάλεια των τροφίμων και φυσικά οι ίδιες οι τροφές. Γι’αυτό και το Τμήμα Υγείας του Δήμου Γαλατσίου μας συμβουλεύει.

Υγρά : Επιβάλλεται αυξημένη πρόσληψη υγρών, σε σχέση με το χειμώνα. Και αυτό διότι με τον καύσωνα αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία του σώματος και, προκειμένου ο οργανισμός μας να το «ψύξει» δαπανά ενέργεια αλλά και νερό (ιδρώτας). Ιδιαίτερη προσοχή και πιο πολλά υγρά χρειάζονται συνήθως τα παιδιά τα οποία είναι πολύ δραστήρια και ιδρώνουν συνεχώς, οι ηλικιωμένοι λόγω χαμηλών αποθεμάτων νερού αλλά και μειωμένης πρόσληψης αυτού, οι αθλητές και τέλος τα άτομα που φέρουν περίσσεια βάρους μιας και ιδρώνουν πιο εύκολα και παράλληλα έχουν μικρότερες αποθήκες σωματικών υγρών.

Νερό : Προτεραιότητα δίνουμε στο καθαρό νερό, δροσερό έως παγωμένο. Μπορούμε μάλιστα να συμπληρώνουμε την πρόσληψη υγρών με παγωμένο τσάι και φυσικούς χυμούς, πάντα με μέτρο (το τσάι έχει καφεΐνη και οι χυμοί θερμίδες). Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.

Λαχανικά και φρούτα : Αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή. Είναι πλούσια σε υγρασία (νερό), απαραίτητες βιταμίνες για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού το καλοκαίρι (π.χ. Α, C, καροτένια κ.α.) και αναγκαίους για την υδατική ισορροπία ηλεκτρολύτες (π.χ. κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο κ.α.). Οι τελευταίοι μάλιστα χρειάζονται συχνή αναπλήρωση στο σώμα μας, σε περιόδους καύσωνα.

Γεύματα : Επιλέγουμε συχνά και μικρά γεύματα. Προτιμούμε λαχανικά και φρούτα ως σνακ, ενδιάμεσο και επιδόρπιο και ταυτόχρονα δημιουργούμε πιάτα με συνταγές που στη βάση τους έχουν δροσερά φρούτα και λαχανικά. Αποφεύγουμε τα μεγάλα, λιπαρά και γενικότερα βαριά γεύματα και φαγητά διότι επιφέρουν δυσφορία και λήθαργο.

Αλάτι : Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) αυτήν την εποχή δεν θα πρέπει να αποκλείεται από το διαιτολόγιο μας, εκτός φυσικά αν οι συνθήκες (θέματα υγείας όπως υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.) το απαιτούν. Αυξάνοντας την πίεση το αλάτι διεγείρει και τη δίψα και μας οδηγεί στην πρόσληψη υγρών. Επιπρόσθετα ο ιδρώτας περιέχει μικρές ποσότητες νατρίου οπότε αυτές θα πρέπει να αναπληρωθούν. Δεν πρέπει όμως να υπερβάλλουμε με την ποσότητα αλατιού, διότι βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και το προσλαμβάνουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Ασφάλεια τροφίμων : Η υψηλή θερμοκρασία είναι ικανή να αλλοιώσει γρηγορότερα τα τρόφιμα που αφήνουμε απροφύλακτα. Έτσι κατά τη θερινή περίοδο φροντίζουμε να συντηρούνται και να ψύχονται σε κατάλληλη θερμοκρασία και να μη μένουν εκτεθειμένα πολύ ώρα στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, σε περιόδους καύσωνα αυξάνεται ο κίνδυνος της αλλοίωσης και πιθανότατα της τροφικής δηλητηρίασης.

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, των υψηλών θερμοκρασιών εξασφαλίζουμε ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης παράλληλα με την προστασία που προσφέρει η διατροφή , δρώντας από μέσα προς τα έξω, προετοιμάζοντας έτσι τον οργανισμό μας για τις δυσχερείς συνθήκες .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή