Έκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ: Τί είπαν δήμαρχοι που ζουν από κοντά τις φωτιές

ΕΛΛΑΔΑ
Έκτακτη συνεδρίαση ΚΕΔΕ: Τί είπαν δήμαρχοι που ζουν από κοντά τις φωτιές

Την εικόνα και όπως την βιώνουμε όλοι και όπως δεν την φανταζόμαστε καν, περιέγραψαν στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχοι Βρεττός (Αχαρνών) και Καλαφατέλης (Διονύσου) αλλά και ο ειδικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ κ. Λέκκας Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών για τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να καίνε δάση, σπίτια και καλλιέργειες σε όλη την χώρα.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός αφού ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων δημάρχων, της ΚΕΔΕ και των πολιτών, μίλησε για «την τεράστια αδυναμία συντονισμού της πυροσβεστικής, που, όπως είπε, οδήγησε στο να καούν περιουσίες, τεράστιες δασικές εκτάσεις στην Βαρυμπόμπη και πάνω από 100 σπίτια και 40 επιχειρήσεις».
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι όλο το προσωπικό του δήμου μαζί με εθελοντές, έπεσαν επάνω στην φωτιά με όλα τα μέσα, αλλά δεν στάθηκαν επαρκείς για να σβήσουν την φωτιά μόνοι τους. Είπε ότι το Κράτος πρέπει να δει από την αρχή και πάλι και να επανασχεδιάσει την αντιμετώπιση κρίσεων και τον επιτελικό του ρόλο.
Οι προτάσεις άμεσης υλοποίησης που κατέθεσε στην ΚΕΔΕ ο κ. Βρεττός είναι οι εξής:
Γρήγορες αποζημιώσεις διότι οι άνθρωποι που επλήγησαν και οι επιχειρήσεις έχουν άμεσες ανάγκες πέραν των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκες και είναι εντελώς μόνοι τους.
Ζήτησε την βοήθεια και της ΚΕΔΕ για να καθαριστούν οι τεράστιες εκτάσεις που έχουν γίνει κάρβουνο. Οι κάτοικοι ζητούν καθαρισμό. Καθαρίζουν τα σπίτια τους και τα βγάζουν όλα στο δρόμο. Οι δρόμοι είναι κλειστοί με ξύλα, κολώνες της ΔΕΗ και πεσμένα δέντρα. Υπάρχουν είπε τεράστιες εκτάσεις δάσους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου και αποπνέουν καρκίνο, όμως εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν και κατά πόσο το υποστελεχωμένο δασαρχείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα.
Ζήτησε άμεση αναδάσωση σημειώνοντας ότι ο κ Αμυράς δεσμεύτηκε για τον άμεσο χαρακτηρισμό για αναδασωτέες εκτάσεις.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλφατέλης ευχαρίστησε και αυτός τους συναδέλφους και τον κόσμο αλλά κυρίως τους εθελοντές που μπήκαν αποφασιστικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να σώσουν ανθρώπους, σπίτια αλλά και δασικές εκτάσεις.
Θύμισε ότι η τελευταία πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που μεταδόθηκε από τα Βασιλικά Κτήματα και απείλησε το Κρυονέρι και άλλους οικισμούς, ήταν η δεύτερη πυρκαγιά φέτος μετά από αυτήν της 27ης Ιουλίου που ξεκίνησε από την Σταμάτα και την Ροδοπολή η οποία επίσης έκαψε σπίτια και δάση. Και πάλι όπως ανέφερε οι εθελοντές μαζί με τα ελικόπτερα απέτρεψαν την ολοκληρωτική καταστροφή
Ο κ. Καλαφατέλης εστίασε σε 4 σημεία που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή:
Πρώτο είναι η ανακούφιση των πυρόπληκτων για την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς όπως είπε παρατηρεί μια κινητικότητα, όμως εξέφρασε και τις επιφυλάξεις του καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη η καταβολή αποζημίωσης από τη Μήδεια.
Δεύτερο σημαντικό σημείο ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε τις αναδασώσεις και χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και σημείωσε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το τι δέντρα πρέπει να μπουν αν και τα πεύκα ίσως και να αναγεννηθούν και πάλι.
Τρίτο σημαντικό σημείο για το δήμαρχο είναι ο άμεσος κίνδυνος από τις πλημμύρες. Και αυτό δεν αφορά μόνο το Διόνυσο όπως ανέφερε, αλλά και όλη την Αθήνα καθώς στον Κηφισό καταλήγουν όλα τα ρέματα του Διονύσου. Και δεν υπάρχει χρόνος υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Και το τέταρτο σημείο που έβαλε ο Δήμαρχος είναι η περιφρούρηση των δασών και κυρίως οι διανοίξεις των δασικών δρόμων που πρέπει να διεκδικηθεί και από την ΚΕΔΕ και σε νομικό επίπεδο.
Τέλος ο κ. Καλαφατέλης ζήτησε από την ΚΕΔΕ να ζητήσει και εκείνη για τους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, να παγώσει η κινητικότητα τουλάχιστον για ένα χρόνο, καθώς ήδη η υποστελέχωση είναι σημαντική.

Μιλώντας στην συνέχεια ο Καθηγητής κ. Λέκκας ειδικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ για τις φυσικές καταστροφές είπε «λόγια βαριά».
Τα ακραία φυσικά φαινόμενα που ζούμε, είπε, θα πρέπει από εδώ και πέρα να τα θεωρούμε κανονικότητα διότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Στην Βόρεια Εύβοια είπε κάηκαν 500.000 στρέμματα και τα 300.000 πρέπει να τα ξεχάσουμε. «Δεν ξαναγίνονται δάσος».
Ο κ. Λέκκας συμμετείχε στην συνεδρίαση του ΔΣ μέσω τηλεσύνδεσης ενώ πήγαινε με το αυτοκινητό του στην Β. Εύβοια καθώς είχε σημειωθεί εκείνη την ώρα μεγάλη αναζωπύρωση.
Σημείωσε ότι επισκέφθηκε όλες τις καμένες περιοχές. Ανέφερε ότι ο καύσωνας, η υψηλή θερμοκρασία και η απουσία υγρασίας ήταν οι παράγοντες που δημιούργησαν τις ειδικές συνθήκες και κάλεσε την ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια νέα εποχή που μπήκαμε ήδη.
Οι καταστροφές είναι τεράστιες, είπε αλλά διαφορετικού περιεχομένου στις τρεις περιοχές Πελοποννήσου, Αττικής και Εύβοιας. Είναι σημαντικό σημείωσε ότι οι πυρκαγιές εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις έχουν και ένα σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα 300.000 στρέμματα της Β. Ευβοιας από τα 500.000 που κάηκαν σημείωσε ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε από δάσος, αφού αυτό έχει καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς οι κλίσεις των εδαφών είναι μεγάλες, τα πετρώματα δεν σηκώνουν καινούργια δέντρα, ενώ το περιβάλλον είναι πολύ αρνητικό. Στο περιμετρικό σημείωσε τα 150.000 στρέμματα μπορούν να υπάρξουν κάποια δάση με δράσεις αναγέννησης.
Το μεγάλο πρόβλημα είπε είναι οι πλημμύρες και η διάβρωση των εδαφών και στις τρεις περιοχές.

Ο κ. Λέκκας πρότεινε να ξεκινήσει η υλοποίηση του μηχανισμού υποβοήθησης της ΚΕΔΕ από Σεπτέμβριο με το ΙΤΑ όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία ημερίδα που οργανώθηκε, δημιουργώντας έναν απλό και κατανοητό οδηγό πολιτικής προστασίας για τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναληφθούν δράσεις για την εκπαίδευση και ενημέρωση των στελεχών όλων των δήμων ανάλογα με αυτό που είχε γίνει το 2007 μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.
Τέλος ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι η κατάσταση που περιγράφεται από την έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι δυσοίωνη και πρέπει να δουλέψουμε πάνω στην αυτήν την προοπτική, αυτή η κατάσταση να γίνει κανονικότητα.

Ενημερώνοντας ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι αλλάζει η δύσκαμπτη διαδικασία με τις αποζημιώσεις, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός, είπε ότι ενεργοποιείται η πρόσκληση ΑΤ13 του «Αντώνης Τρίτσης» με 200 εκ για αντιπλημμυρικά έργα και πρότεινε να διεκδικηθεί να τρέξει πολύ γρήγορα η ΑΤ8 με έργα και συστήματα πολιτικής προστασίας.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου παρότρυνε τους δημάρχους να μην βιαστούν να στείλουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά μέσω της πλατφόρμας που άνοιξε να περιμένουν να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες κα τι ακριβώς χρειάζεται και να δοθεί εκεί η προτεραιότητα.

(Πηγή: myota.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή