Ολοκληρώθηκαν οι κοινές εκδηλώσεις των Δήμων Βύρωνα και Αργοστολίου για τον φιλελληνισμό και τον Λόρδο Μπάιρον

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές εκδηλώσεις των Δήμων Βύρωνα και Αργοστολίου για τον φιλελληνισμό και τον Λόρδο Μπάιρον

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, οι δήμοι Βύρωνα και Αργοστολίου αποφάσισαν να κάνουν κοινές εκδηλώσεις, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Αττική, με κεντρικό θέμα τον φιλελληνισμό και τις ιδέες του Λόρδου Βύρωνα, ύστερα από πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Ροφόρτσο» και του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.

Οι εκδηλώσεις στο Αργοστόλι, πολιτιστικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, έγιναν στις 6 -7 και 8 Αυγούστου 2021. Ο Δήμος Βύρωνα εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Παιδείας Λεμονιά Κλωνάρη και τους δημοτικούς συμβούλους Ορέστη Καππάτο και Ιουλία Κιούπη, ενώ τον Σύνδεσμο «Μπάιρον» εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Πάνος Τριγάζης. Συμμετείχε επίσης, ο αντιδήμαρχος της πόλης του Νόττινχαμ, πατρίδας του Λόρδου Βύρωνα, Παύλος Κοτσώνης.

Το Σάββατο, οι εκπρόσωποι από τον Βύρωνα ξεναγήθηκαν στο εκθεσιακό αφιέρωμα στον Φιλέλληνα και μεγάλο ποιητή του ρομαντισμού Λόρδο Βύρωνα από τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Ευαγγελάτο, στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, στο Αργοστόλι.

Το απόγευμα τις ίδιας μέρας επισκέφτηκαν, στο χωριό Λακύθρα, τον βράχο που συνήθιζε να κάθεται και να γράφει ο Λόρδος Βύρωνας και στη συνέχεια μετέβησαν στο χωριό Μεταξάτα, όπου βρίσκεται το σπίτι που έμεινε ο Λόρδος Βύρωνας όσο διάστημα φιλοξενήθηκε στην Κεφαλονιά.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις αυτές ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένος από τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν εδώ στην Κεφαλονιά για να τιμηθεί ο Φιλελληνισμός και ο Λόρδος Βύρωνας, που αποτελεί για εμάς εμβληματική μορφή, καθώς σ΄εκείνον οφείλουμε το όνομα του Δήμου μας. Η ποιότητα των εκδηλώσεων, η πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση και η άρτια οργάνωσή τους αποτελούν ένα νέο σημείο αναφοράς. Είναι για μας αφετηρία για παρόμοιες εκδηλώσεις, που θα οργανώσουμε στη συνέχεια, ξεκινώντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων. Θέλω όμως, να εξάρω και την εξαιρετική φιλοξενία που βρήκαμε στην Κεφαλονιά, σε έναν τόπο που φημίζεται για αυτό και να ευχαριστήσω προσωπικά τον δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον Πολιτιστικό, Λαογραφικό & Ιστορικό Σύλλογο Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» γι΄ αυτήν τη μοναδική εμπειρία».

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι προτού καταλήξει στο Μεσολόγγι, Γενάρη του 1824, ο κορυφαίος των φιλελλήνων Λόρδος Βύρων φιλοξενήθηκε πέντε ολόκληρους μήνες στο χωριό Μεταξάτα της Κεφαλονιάς, στο δε περίφημο νησί των Ιονίων έφτασε από τη Γένοβα της Ιταλίας, που τότε αγωνιζόταν για την απελευθέρωσή της από την Αυστροουγγαρία. Έξι χρόνια έζησε ο Μπάιρον σε πολλές ιταλικές πόλεις, ιδιαίτερα στη Ραβέννα, όπου συμμετείχε ενεργά στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων, κίνημα παρόμοιο με τη δική μας Φιλική Εταιρεία.

Σε ανταπόδοση των εκδηλώσεων στο Αργοστόλι, ο δήμος Βύρωνα προγραμματίζει μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στο Θέατρο Βράχων, με αντίστοιχο περιεχόμενο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή