Ψάξε να βρεις αυτό που κρύβεται μέσα σου, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ψάξε να βρεις αυτό που κρύβεται μέσα σου, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Η συζήτηση των δύο φίλων είχε πολλές διαφωνίες και ύστερα από μια σειρά αντιπαραθέσεων ο ένας είπε στον άλλο: «Δεν ξέρεις εσύ! Δεν γνωρίζεις τίποτα για το θέμα!». Ο άλλος σιώπησε. Αυτός που παραθέτει στοιχεία και αριθμούς δεν κερδίζει ποτέ, κερδίζει αυτός που κάνει εντύπωση, όπως ξέρουμε. Ο Σωκράτης δεν δίσταζε να παραδεχθεί ότι δεν ήξερε και φρόντιζε να μαθαίνει, εμείς σήμερα, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ξέρουμε τα πάντα! Ξέρουμε ακόμη και τι δεν ξέρει ο άλλος!

Έτσι, δύσκολα θα συναντήσεις άνθρωπο να σου πει πως εμβολιάστηκε, διότι αυτό προτείνουν οι γιατροί. Πιο εύκολα θα συναντήσεις άσχετους να ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα πάντα για τα εμβόλια! Πολύ δύσκολα θα ακούσεις κάποιον να σου πει πως «προσέχει» και «παίρνει μέτρα», έπειτα από πρόταση και συμβουλή των ειδικών. Ευκολότερα, βέβαια, θα βρεις κάποιον που θα σου πει …«εμπιστευτικά», τί κρύβεται πίσω από την πανδημία! Σε όλη σου τη ζωή ίσως συναντήσεις μόνο έναν που θα σου πει «δεν γνωρίζω, αλλά θα φροντίσω να μάθω από κάποιον που γνωρίζει». Ή ακόμη περισσότερο που θα τολμήσει να παραδεχθεί στην παρέα του ότι δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα που συζητούν…

Η αυτογνωσία, η γνώση που έχει κάποιος για τον ίδιο του τον εαυτό, ήταν μια βασική επιδίωξη των ανθρώπων από την εποχή του Σωκράτη. Όσο απλό φαίνεται τόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί. Αν όμως γίνει τότε ο αυτός ο άνθρωπος είναι χρήσιμος και σημαντικός τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κοινωνία. Δεν διστάζει, όπως ο χρυσός Ολυμπιονίκης Μ. Τεντόγλου, να παραδεχθεί ότι το χρυσό μετάλλιο το άξιζε ο αντίπαλός του καθώς ήταν καλύτερος την συγκεκριμένη ημέρα! Η πρόοδος σε ατομικό και σε κοινωνικό επίπεδο επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Μπορεί να γίνει αν περιορίσουμε ή εξαφανίσουμε τα αρνητικά στοιχεία και ταυτόχρονα καλλιεργήσουμε αυτά που συμβάλλουν στην επιτυχία. Αυτό όμως μόνο μέσω της αυτογνωσίας μπορεί να γίνει.
Τα εμπόδια πολλά αλλά – για ακόμη μια φορά – η προσπάθεια μετράει. H οικογένεια, το σχολείο και η γενικότερη παιδεία μπορεί να είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Το ίδιο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και η προσωπική θέληση και προσπάθεια. Το βασικό είναι να βρεις τη δύναμη να παραδεχθείς τις ελλείψεις σου, αλλά και τα βήματα που πρέπει να κάνεις. Εκτός των παραπάνω εμποδίων η διαδικασία της αυτογνωσίας δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού στην προσπάθεια μας αυτή συναντούμε και εσωτερικούς μηχανισμούς αντίστασης, τον φόβο για τον πόνο και τον φόβο για το άγνωστο.

Αν όμως καταφέρεις και βρεις την δύναμη να ξεκινήσεις, θα μπορέσεις να εξερευνήσεις και να επισημάνεις όλες τις σωματικές, ηθικές και ψυχοπνευματικές σου δυνατότητες. Θα γνωρίσεις τί δυνάμεις έχεις, πώς να τις χρησιμοποιήσεις και τί δράσεις μπορείς να αναλάβεις για εσένα και την κοινωνία που ζεις. Με την καλλιέργεια των θετικών στοιχείων του χαρακτήρα σου, αλλά και με την αποδοχή των αδυναμιών σου θα βελτιώσεις το χαρακτήρα σου και θα ολοκληρώσεις την προσωπικότητά σου. Με συνεχομένη προσπάθεια και επιμονή. «Χορέψετε, χορέψετε παπούτσια μη λυπάστε», όπως μας έμαθαν να χορεύουμε και να τραγουδάμε οι Ναξιώτες!
Από την άλλη πλευρά, καταπολεμάς τον εγωισμό και μειώνεις την υπέρμετρη αγάπη προς τον εαυτό σου. Επομένως, κάνεις πάντα τις σωστές επιλογές και επιτυγχάνεις όχι μόνο την ατομική πρόοδό σου αλλά μέσα από τη συνεργασία με τους συνανθρώπους του και την κοινωνική. Επίσης, δεν υποτιμάς τον εαυτό σου. Αποκτάς αυτοπεποίθηση, έχεις θάρρος και πίστη ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Έτσι, βάζεις στόχους που μπορείς να τους πραγματοποιήσεις γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει εύκολα, ούτε μαγικά. Θα αντιμετωπίσεις και δυσκολίες αλλά με την προσπάθεια σου, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, δεν υπερεκτιμάς τις δυνατότητες σου. Έχεις πλήρη αυτοέλεγχο, είσαι συναινετικός και μετριόφρων.

Η φράση «Γνώθι σαυτόν», δυο λέξεις χαραγμένες πίσω από την είσοδο του ναού Απόλλωνα στους Δελφούς, ήταν η αγαπημένη του Σωκράτη. Όσο εύκολα και με άνεση παρατηρούμε τους άλλους, τόσο δύσκολα μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία αυτοπαρατήρησης. Αρκετοί ξεκινούν αλλά διαπιστώνουν ότι τελικά είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Ακόμη πιο λίγοι φτάνουν στο τέλος, ώστε να καταλάβουν για ποιο λόγο βρίσκονται σε αυτή τη ζωή. Να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους, να αποκτήσουν σεβασμό τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους γύρω μας. Θέλει πολύ ψάξιμο μέσα μας αλλά ένα ινδικό παραμύθι μπορεί να μας ενθαρρύνει ότι τουλάχιστον ψάχνουμε στο σωστό μέρος!
Ο Θεός επειδή δεν ήταν ευχαριστημένος με τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την εξουσία που τους είχε δώσει, αποφάσισε να τους την αφαιρέσει και να την κρύψει κάπου όπου θα ήταν αδύνατον να την ξαναβρούν. Το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε ήταν η κρυψώνα… Όταν οι μικρότεροι Θεοί κλήθηκαν σε συμβούλιο για να επιλύσουν το πρόβλημα πρότειναν: «Να θάψουμε την εξουσία μέσα στην γη».
Ο Θεός όμως απάντησε: «Όχι, γιατί ο άνθρωπος θα σκάψει και θα την βρει».
Τότε οι Θεοί είπαν: «Να την ρίξουμε στους ωκεανούς».
Αλλά και πάλι υπήρχε αντίρρηση: «Όχι, γιατί αργά η γρήγορα ο άνθρωπος θα εξερευνήσει τα βάθη όλων των ωκεανών και είναι βέβαιο πως θα την ξαναβρεί».
Τότε οι Θεοί κατέληξαν: «Δεν ξέρουμε πού να την κρύψουμε γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει πάνω στη γη ή μέσα στην θάλασσα τόπος στον οποίο δεν θα φτάσει κάποτε ο άνθρωπος». Τέλος, ο Θεός είπε: «Θα την κρύψουμε στα τρίσβαθα του ίδιου του εαυτού του, γιατί εκεί είναι το μόνο μέρος όπου δεν θα σκεφτεί ποτέ να ψάξει».
Και ο μύθος τελειώνει ως εξής: «Από τότε ο άνθρωπος έκανε τον γύρο της γης, εξερεύνησε, αναρριχήθηκε, βυθίστηκε, έσκαψε και συνεχίζει αναζητώντας κάτι που βρίσκεται μέσα του». Έτσι, αν κι εσείς ψάχνετε μέσα σας και νιώθετε ότι δεν τα ξέρετε όλα, όπως ο φίλος μας στην αρχή, μάλλον είστε σε καλό δρόμο!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή