Στις φλόγες η Βαρυμπόμπη

ΕΛΛΑΔΑ
Στις φλόγες η Βαρυμπόμπη

Μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και την μάχη με τις φλόγες, παραμένει κρίσιμη η κατάσταση για τη μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.

Οι πύρινες φλόγες κατακαίνε ό,τι βρουν στο διάβα τους, με τραγική συνέπεια μια ανυπολόγιστη και πρωτοφανή καταστροφή για την Αττική.
Για το ιδιαίτερα δύσκολο 24ωρο που προηγήθηκε, με 81 δασικές πυρκαγιές και 40 μέτωπα ανοιχτά, αναφέρθηκαν κατά την χθεσινή έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.
Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρέθηκε στην πυρόπληκτη περιοχή και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει:
«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:
1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης
Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή