Κρίτων Αρσένης: Με αδιαφάνεια και τεράστια κόστη για τους πολίτες η επικίνδυνη καύση απορριμμάτων στη Φυλή

Ανακοίνωση Μερα25 – Αρσενης:

Χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα που έπρεπε να έχει προσκομίσει εδώ και 6 μήνες, βάσει Κανονισμού της Βουλής, προσήλθε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αμυράς στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης.

Σημειώνεται ότι στις 5.11.2020, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε δύο νέα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τη «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών», στην περιοχή της Φυλής και «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων», στην περιοχή του Σχιστού. Ο βουλευτής έχει καταθέσει από τις 13.12.2020 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «Η Δυτική Αθήνα θα αναπνέει και την καύση των σκουπιδιών του κέντρου από τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Φυλής».

Ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι «η ιεράρχηση μας λέει ότι το νούμερο ένα είναι η πρόληψη της δημιουργίας των αποβλήτων» ωστόσο το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων για τη δεκαετία 2020-2030 που η κυβέρνηση ενέκρινε πριν ένα χρόνο δεν προβλέπει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είπε επίσης ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου θα γίνει με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια της Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού καθώς και αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι «τα έργα θα πληρωθούν το 90% μέσω των ευρωπαϊκών χρημάτων που είναι έμμεσα χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Άρα, ο ιδιώτης ο οποίος θα διαχειριστεί και θα φορολογεί τους πολίτες επί του συνόλου του κόστους για όλα αυτά τα τριάντα χρόνια θα λάβει πιθανά το 90% από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από ελληνικές τράπεζες, που έχουμε διασώσει τόσες φορές» και συνέχισε «έχουμε εδώ πέρα, δηλαδή, μια δυστοπία όπου όχι μόνο καταστρέφουν το περιβάλλον μέσα από την καύση, όχι μόνο δεν θα γίνεται στην πράξη η ανακύκλωση -γιατί τα ποσοστά για το τι γίνεται στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων τα γνωρίζουμε, είναι δημόσια και είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά ανάκτησης της ανακύκλωσης- αλλά την ίδια στιγμή έχουμε εγκρίνει παντού σταθμούς μεταφοράς αποβλήτων -νομιμοποίηση παράνομων σταθμών- που συμπιέζουν τα απόβλητα και έτσι, καθίσταται αδύνατο να γίνει η οποιαδήποτε ανάκτηση στις μονάδες που σχεδιάζετε να κάνετε ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Θα πληρώνουν πρόστιμο οι δήμοι για τις μη επαρκείς ποσότητες σκουπιδιών στους ιδιώτες. Θα πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί προφανώς, δεν θα κάνουμε επαρκή ανακύκλωση. Θα πληρώνουμε πρόστιμα, γιατί κάνουμε διαχείριση στο τελευταίο στάδιο και γι’ αυτό κιόλας δεν μας χρηματοδοτούν αυτές τις επενδύσεις και θα πληρώνουμε και πρόστιμα πλέον στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με βάση αυτό που και εσείς φέρατε, ως κυβέρνηση και νομοθετήθηκε. Είναι μια φωτογραφική ευρωπαϊκή διάταξη για εμάς, όπου τα κράτη-μέλη που δεν κάνουν επαρκή ανακύκλωση συνεισφέρουν περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Πήγαινε στην κορυφή