Κρίτων Αρσένης: Με καινούργιες παραβιάσεις του χωροταξικού των ΑΠΕ χωροθετούνται νέες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο

Κρίτων Αρσένης: Με καινούργιες παραβιάσεις του χωροταξικού των ΑΠΕ χωροθετούνται νέες ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο
:

“Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι το χωροταξικό των ΑΠΕ δεν είναι επαρκώς αυστηρό και ότι θα φέρει αυστηρότερο στη θέση του, παραβιάζει τον έναν μετά τον άλλον τους ελάχιστους περιορισμούς που αυτό θεσμοθετεί. Αυτό προέκυψε σήμερα κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του βουλευτή Β2 Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αμυρά.

Συγκεκριμένα αφού παραβιάστηκε η φέρουσα ικανότητα της Δημοτικής Ενότητας Καφηρέα στον Δήμο Καρύστου κατά 170%, στη συνέχεια εγκρίθηκαν άδειες παραγωγής στα Κύθηρα εντός ζωνών αποκλεισμού για την προστασία οικισμών, παραδοσιακών οικισμών, και αρχαιολογικών χώρων, και τώρα παραβιάζονται οι ζώνες αποκλεισμού από επαρχιακές οδούς.

Στην Κάρυστο, σε τρεις περιοχές, τα αυτοκίνητα θα περνάνε κάτω από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών κάτι που απαγορεύεται λόγω του κινδύνου πτώσης πτερυγίων και θα έπρεπε η απόσταση να είναι 157,5 μ. για λόγους ασφαλείας.

Επαρχιακή Οδό Καρύστου – Πλατανιστού – Αμυγδαλιάς
Θέση Μούριζα – Μεγάλη Πέτρα – Βρανούλι
Θέση Μίλζα
Εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο κάθε περιορισμός που επιβάλλει το χωροταξικό των ΑΠΕ παραβιάζεται, αλλά χωροθετούνται χωρίς ‘Δέουσα εκτίμηση’ στην ίδια περιοχή Natura 2000 (του βουνού της Όχης), για την οποία είμαστε στον προθάλαμο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης για ΑΠΕ σε περιοχή Natura.

Η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει κάθε Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία προκειμένου να επιτρέψει σε ελάχιστα ιδιωτικά συμφέροντα να λεηλατήσουν τη φύση μας, κάθε ανέγγιχτη βουνοκορφή, κάθε προστατευόμενη περιοχή και φυσικό οικοσύστημα. Ο υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα της επίκαιρης και συγκεκριμένα:
Σε περίπτωση που καταδικαστούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα σταματήσει τη λειτουργία του αιολικού;
Θα πληρώσει το πρόστιμο ο επενδυτής;
Γιατί θεωρεί σημαντικότερη την εγκατάσταση της συγκεκριμένης επένδυσης από τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας;
Ο λόγος που απέφυγε είναι απλός. Τα περιβαλλοντικά πρόστιμα για την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα κατασκευαστών ΑΠΕ θα τα πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, ενώ τα έργα θα συνεχίσουν να υποβαθμίζουν τα προστατευόμενα οικοσυστήματα.”

Πήγαινε στην κορυφή