Καλοκαιρινές μυκητιάσεις

ΥΓΕΙΑ
Καλοκαιρινές μυκητιάσεις

Γράφει η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.skin-care.gr

Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις ανήκουν στα συχνά δυσάρεστα απρόβλεπτα του καλοκαιριού και συμβαίνουν συχνά καθώς οι μύκητες αγαπούν τη ζέστη και την υγρασία. Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση κάποιων δερματικών παθήσεων – όπως είναι οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις – όχι μόνο σε ευαίσθητα άτομα αλλά και σε πιο ανθεκτικά δέρματα.

Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις οφείλονται κυρίως σε δερματόφυτα (είδη μυκήτων) και αναπτύσσονται συνήθως στις μεσοδαχτύλιες πτυχές, όταν υπάρχει συσσωρευμένη υγρασία από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας ή τον ιδρώτα.
Οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις εμφανίζονται σαν απολέπιση της επιδερμίδας ανάμεσα στα δάχτυλα ή σαν διαβρώσεις (σχισίματα) που συχνά συνοδεύονται από δυσάρεστη οσμή. Πέρα του ότι είναι ενοχλητικές και αντιαισθητικές, οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις επιβάλλεται να θεραπευτούν γιατί αποτελούν μια ανοιχτή πύλη εισόδου για άλλα μικρόβια, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για ασθενείς όπως οι διαβητικοί που είναι ευάλωτοι σε δευτερογενείς μικροβιακές λοιμώξεις.
Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος που εγκυμονούν οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις αν παραμείνουν αθεράπευτες, είναι να εξελιχθούν σε χρόνιες μυκητιάσεις ή να προσβάλουν και τα νύχια στα πέλματα (ονυχομυκητίαση).

ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Για να προλάβετε τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις που εκδηλώνονται κυρίως στις μεσοδακτύλιες περιοχές, επιβάλλεται να πλένετε καλά τα πόδια σας και να τα σκουπίζετε μέχρι να στεγνώσουν (κάθε φορά) προτού φορέσετε υποδήματα.
Επίσης, να αποφεύγετε να φοράτε καθημερινά τα ίδια υποδήματα και να αφήνετε τα φορεμένα παπούτσια να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, όπως είναι μια δροσερή βεράντα.
Προληπτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πούδρες που απορροφούν τον ιδρώτα στα πέλματα ενώ επιβάλλεται να περπατάτε με σαγιονάρες σε μέρη όπως οι πισίνες των ξενοδοχείων και των spa, τα δωμάτια και τα μπάνια των ξενοδοχείων και τα αποδυτήρια των γυμναστηρίων και των ξενοδοχείων. Στην παραλία μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαγιονάρες στην άμμο, άλλωστε τους θερμούς μήνες η άμμος ζεσταίνεται και δεν είναι εύκολο να περπατήσει κανείς ξυπόλητος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Αν προσβληθείτε από καλοκαιρινή μυκητίαση που εκδηλώνεται στις μεσοδακτύλιες πτυχές, θα χρειαστεί να κάνετε θεραπεία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Η αγωγή γίνεται συνήθως τοπικά με κρέμες, σαπούνια ή πούδρες ενώ συμπληρωματικά χρειαστεί και συτηματική αγωγή (αντιμυκητιασικά χάπια).

Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Δεν είναι όμως μόνο οι μεσοδακτύλιες πτυχές εκτεθειμένες στις καλοκαιρινές μυκητιάσεις. Μια από τις συνηθέστερες παθήσεις των καλοκαιρινών διακοπών είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση που εκδηλώνεται κυρίως στο κορμό.
Η συγκεκριμένη μορφή καλοκαιρινής μυκητίασης προκαλείται από τους ζυμομύκητες «pityrosporum orbiculare» και «pityrosporum ovale». Πρόκειται για μονοκύτταρους οργανισμούς που υπό φυσιολογικές συνθήκες συμβιώνουν με το δέρμα και δεν θεωρούνται παθογόνοι. Όταν όμως βρεθούν σε συνθήκες θερμού και υγρού περιβάλλοντος μπορούν να αλλάξουν μορφή (malasseria furfur) και να γίνουν παθογόνοι.
Επειδή ο μύκητας αυτός ευνοείται από την αύξηση της θερμοκρασίας και την χρήση αντηλιακών λαδιών, η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι ο πιο συχνός απρόσκλητος επισκέπτης των καλοκαιρινών διακοπών.
Σπάνια ωστόσο εμφανίζεται σε παιδιά πριν την εφηβεία γιατί ο μύκητας malasseria furfur είναι λιπόφιλος και δεν ευνοείται η ανάπτυξή του σε παιδιά και έφηβους, που δεν διαθέτουν ώριμους σμηγματογόνους αδένες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή