Λίγες σκέψεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Λίγες σκέψεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

«Μόνο οι σκλάβοι και τα ρολόγια δουλεύουν συνεχώς», έλεγε ο κυρ-Βασίλης για να δικαιολογήσει την απέχθειά του στην κοπιαστική εργασία. Ένα δίκιο το έχει, σκεφτόμουν, άνθρωποι είμαστε και όχι μηχανές. Έτσι, τέλος Ιουλίου τι πιο φυσιολογικό να χρειαζόμαστε λίγη ξεκούραση. Επιβεβλημένες οι διακοπές, αν σκεφτείτε πως ήδη ξεκίνησαν τις διακοπές οι μηχανές! Το άρθρο της 15ης σελίδας του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας ήταν ήδη έτοιμο, αλλά το λάπτοπ αρνείται να ανοίξει! Το ξεκούρασα, το φόρτισα, πίεσα και το κουμπί έναρξης για 30 δευτερόλεπτα, όπως με συμβούλεψαν, αλλά αυτό ανυποχώρητο… Έτσι, πήρα το λάπτοπ του γιού μου για να προλάβω να γράψω κάποιες καλοκαιρινές σκέψεις πριν κλείσει το τεύχος του Παλμού μας!

Όσο κι αν προσπαθούμε να βγάλουμε από τη σκέψη μας το θέμα της πανδημίας είναι το βασικό θέμα συζήτησης! Η κοινωνία χωρισμένη στα δυο για κάθε θέμα που αφορά τον κορωνοϊό. Θα έχουμε εύκολο χειμώνα οι μεν, πολύ δύσκολος θα είναι οι δε. Τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια θα κάνουν κανονικά τα μαθήματά τους την επόμενη χρονιά, λένε οι εμβολιασμένοι. Πάλι με τηλεδιασκέψεις θα γίνουν τα μαθήματα, λένε κάποιοι άλλοι. Εργασία από το σπίτι ή επιστροφή στα γραφεία, έστω για τις κάποιες ημέρες της εβδομάδας; Σινεμά, θέατρα και μπουζούκια για όλους, ή μόνο για τους εμβολιασμένους;
Για το εμβόλιο δεν περιγράφω άλλο! Έχω ακούσει τα πιο τρελά σενάρια, τις πιο εκκεντρικές απόψεις. Θα κάνουμε τρίτη δόση, καλύπτουν την μετάλλαξη δέλτα, πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά; Ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν δεν υπήρχε αυτή η πανδημία, ποιό θέμα θα ανακαλύπταμε για να διοχετεύσουμε το πάθος για ενημέρωση και γνώση καθώς και τί θα ανακαλύπταμε για να διχαστούμε; Τουλάχιστον αν ενημερωνόμαστε σωστά θα αυξήσουμε τις γνώσεις μας σε θέματα εμβολίων και λοιμώξεων…
Το επόμενο θέμα είναι η …γεωγραφία της πανδημίας! Ήδη ξεκίνησε η «κόντρα» μεταξύ επαρχίας και Αθήνας ή Θεσσαλονίκης για την σωστή τήρηση των μέτρων, αλλά και των κρουσμάτων! Ποιοί είναι πιο υπεύθυνοι και πού εντοπίζονται τα λιγότερα κρούσματα. Το ίδιο γίνεται και στα νησιά! Τί κάνει σωστά ή λάθος και πόσα κρούσματα έχει η Κρήτη, γιατί στη Νάξο κάνουν αυτό και γιατί στην Πάρο έγινε το άλλο… Αν μάθουμε και τα κρούσματα των τουριστών ανά χώρα προέλευσης θα επεκταθούμε και στην Ευρωπαϊκή, ίσως και Παγκόσμια Γεωγραφία!

Στα νησιά αλλά και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές υπάρχει σκεπτικισμός. Κάποιοι λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την κίνηση και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι, με βάση τις συνθήκες της πανδημίας, είναι μια χαρά. Η εικόνα στις καφετέριες και στην εστίαση είναι ανάμεικτη. Κάποιοι τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που έχουν υποχρέωση να τηρούν και κάποιοι άλλοι τα τηρούν με …εκπτώσεις. Δεν είναι λίγοι πάντως που πέρα από τα συνηθισμένα κριτήρια επιλέγουν και με βάση την ασφάλεια και προστασία που θεωρούν ότι παρέχει το κάθε κατάστημα. Όσοι προσέχουν θέλουν να νιώθουν ασφαλείς και να επιστρέψουν από την διασκέδαση στο σπίτι τους χωρίς τον ιό!
Ένα άλλο θέμα που εδώ και τρία χρόνια μας έχει κάνει προσεκτικούς και ευαίσθητους είναι το θέμα των πυρκαγιών. Τρία χρόνια μετά το Μάτι, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή παραμένει αδιαπραγμάτευτος. Κανένας δεν ξεχνά τους 102 νεκρούς συμπολίτες μας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους, αλλά και την ετοιμότητα και αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Ας ελπίσουμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εφιαλτικές στιγμές. Ακόμη κι αν προκληθεί παρόμοια πυρκαγιά η αντιμετώπιση και ο συντονισμός να μην θυμίζει σε τίποτα την συγκεκριμένη βραδιά.

Για το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή παραδείγματα όπως των Γλυκών Νερών και της Φολεγάνδρου, μας γεμίζουν λύπη και στενοχώρια. Με όσα λάθη κι αν μεγαλώσαμε εμείς ή και τα παιδιά μας, δεν μπορώ να φανταστώ πως η ανατροφή κάποιου έγινε με τρόπο που να μην αναγνωρίζει την αξία της ζωής και το σεβασμό του συνανθρώπου του. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, ας ξανασκεφτεί τις αρχές και τις αξίες του ώστε να μην ξαναβρεθεί μητέρα ή πατέρας που να πει τα λόγια που είπε η μητέρα της Γαρυφαλλιάς: «Μάθετε στα αγόρια σας να φέρονται με ανδρισμό. Να μην είναι αλήτες. Μακάρι να μπορούσα να πω ένα τελευταίο σ’ αγαπώ στην κόρη μου».
Τέλος, ας ελπίσουμε οι Ολυμπιακοί αγώνες που ξεκίνησαν να τελειώσουν με ασφάλεια και με πολλά μετάλλια για την Ελλάδα μας. Είναι κρίμα να μην ολοκληρωθούν όλα τα αγωνίσματα, διότι πίσω από αυτά βρίσκονται χιλιάδες αθλητές με αμέτρητες ώρες προετοιμασίας. Η ελληνική αποστολή αποτελείται από 83 αθλητές και αθλήτριες σε 18 διαφορετικά αγωνίσματα. Ανάμεσα τους η Αιμιλία Τσουλφά που είναι 48 ετών και η Κρυσταλλένια Γιαλαμά, μόλις 17 ετών! Διότι η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο, καθώς η φλόγα να αγωνιστείς και να κερδίσεις καίει κάθε εμπόδιο που συναντάς μπροστά σου. Ας γίνει η επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο οδηγός για όλους μας! Βάζουμε στόχο, κάνουμε όνειρα αλλά προσπαθούμε πάρα πολύ και βελτιωνόμαστε κάθε μέρα, έστω και λιγο!

Χωρίς άγχος και τύψεις, λοιπόν, ήρθε η ώρα των καλοκαιρινών διακοπών. Αφήστε τα ρολόγια να ξεκουραστούν και πάρτε ένα βιβλίο ή μια ρακέτα. Δείτε το σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση αλλά και ενασχόληση με μια νέα δραστηριότητα που σας προσφέρει απόλαυση. Επιλέξτε προορισμό με βάση την οικονομική σας δυνατότητα, αλλά κυρίως με βάση την προσωπική σας προτίμηση. Βρείτε χρόνο για χαλάρωση, απομακρύνετε κάθε αρνητική σκέψη, ή θέμα που σας δημιουργεί άγχος. Αφιερώστε χρόνο για ποιοτική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας ή τους φίλους σας και μην βάζετε πρόγραμμα. Χωρίς ξυπνητήρι, χρονόμετρο ή συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απολαύστε κάθε στιγμή και απλά θυμηθείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια την τελευταία ημέρα των διακοπών σας.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή