Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών

ΥΓΕΙΑ
Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών

https://www.megatv.com/2021/07/28/anoigei-tin-paraskeyi-i-platforma-gia-ton-emvoliasmo-ton-paidion-o-emvoliasmos-einai-monodromos/

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μίλησαν ο Νίκος Θωμαΐδης και ο Σπύρος Μαζάνης στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA». «Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και διακύμανση στα λύματα. Τα μέτρα δεν αποδίδουν γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί πλέον, αλλά είναι δύσκολο να συνεχίσουμε να τηρούμε με ευλάβεια όλα τα προστατευτικά μέτρα», δήλσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ. Το κύμα είναι διαφορετικό αυτή την εποχή ως προς την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων. Υπάρχει, επίσης, ένα ποσοστό πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί και κυμαίνεται γύρω στο 45% και υπάρχουν πολλές εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ η μετάλλαξη δέλτα δίνει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. «Θα πρέπει να έχουμε κάποια προστατευτικά μέτρα, όπως οι μάσκες και η αποφυγή συνωστισμού», πρόσθεσε ο κ. Θωμαΐδης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Αναμενόμενη ήταν η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών, σύμφωνα με τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη. Μελετώντας τις έρευνες που έχουν γίνει, η Επιτροπή έλαβε την απόφαση πως είναι ασφαλές και αποδοτικό, επομένως έδωσαν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως μόνο 250 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν καταγραφεί σε πάνω από 8 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ακόμα και αν ένα παιδί δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να πάθει αυτή τη νόσηση και δεν αποτελεί προνόμιο αποκλειστικά του κορωνοϊού. «Στην Ελλάδα το 74% των εμβολιασμών γίνεται στα παιδιατρεία από τον οικογενειακό παιδίατρο. Ο παιδίατρος στην Ελλάδα έχει γνώση στα εμβόλια, οι γονείς τον εμπιστεύονται. Περιμένουμε διευκρινίσεις από το υπουργείο για να δούμε πως θα το χειριστούμε, προκειμένου να εμβολιάσουμε πολύ γρήγορα τα παιδιά», ανέφερε και εκτιμά ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα ήταν εφικτός μέσα σε δύο μήνες.

Ως προς το εμβόλιο της Pfizer θεωρεί ότι είναι το πιο τέλειο εμβόλιο που είχαν οι γιατροί ποτέ στα χέρια τους για τα παιδιά.

Από την αρχή του χρόνου η Pfizer έχει κάνει μελέτες σε παιδιά από 6 μηνών και άνω, αν και έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε παιδιά από 5 έως 11 ετών. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες στην Αμερική, επεξεργάζονται τα στοιχεία και αναμένεται οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου γι’ αυτές τις ηλικίες. Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες, καθώς περιμένουν τα πορίσματα των ερευνών.

Η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια

«Πέρυσι με την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές και το άνοιγμα των σχολείων είδαμε την πρώτη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και ΄έπειτα ακολούθησε το δεύτερο κύμα. Επομένως, περιμένουμε κάτι ανάλογο και αυτή τη φορά και διασπορά στα σχολεία, κι αυτό αποτελεί ένα λόγο που πρέπει να γίνει εμβολιασμός», είπε ο Νίκος Θωμαΐδης. Οι φοιτητές αναμένονται να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα από τον Σεπτέμβρη. Πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για τους εμβολιασμένους, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να φέρνουν αρνητικό PCR ή Rapid test μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος και τόνισε πως χάρη σε αυτόν έχουν εξαλειφθεί πολλές ασθένειες που είχαν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους στο παρελθόν. «Τα εμβόλια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον πλανήτη μετά την ανακάλυψη του πόσιμου νερού», κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή