Τρία χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Οι οικογένειες των 102 νεκρών ζητούν δικαίωση

ΕΛΛΑΔΑ
Τρία χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Οι οικογένειες των 102 νεκρών ζητούν δικαίωση

Τρία χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: Οι οικογένειες των 102 νεκρών ζητούν δικαίωση – «Ο πόνος και η θλίψη υποχωρούν – Η οργή μεγαλώνει»
https://www.megatv.com/2021/07/23/tria-xronia-apo-tin-tragodia-sto-mati-oi-oikogeneies-ton-102-nekron-zitoun-dikaiosi-o-ponos-kai-i-thlipsi-ypoxoroun-i-orgi-megalonei/

Σαν σήμερα το 2018 και μέσα σε 12 ώρες συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη χώρα.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι. Αν και στην περιοχή έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να επιστρέψει στην πρότερη μορφή της, ο πόνος των κατοίκων που έχασαν αγαπημένους τους ανθρώπους και περιουσίες παραμένει νωπός και ζητούν δικαιοσύνη.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν οι κ.κ. Αριστείδης Χερουβείμ – συγγενής θυμάτων, Βασίλης Ταουξής – δικηγόρος, και ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς.

«Ο πόνος και η θλίψη σιγά – σιγά υποχωρούν. Μια τέτοια μέρα, όμως, συσσωρεύονται όλα ξανά και γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα. Μεγαλώνει σιγά σιγά η οργή, μαθαίνοντας τι ακριβώς συνέβη, διαβάζοντας το πόρισμα του ανακριτή, πιάνει οργή εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή που έζησαν όσα έγιναν», περιέγραψε ο κ. Χερουβείμ, ο οποίος έχασε τη μητέρα, την αδελφή και τις ανιψιές του στην τραγωδία. «102 άτομα χάθηκαν. 11 παιδιά. Και ένα παιδί να είχε σωθεί θα ήταν κέρδος», συνέχισε. «Δεν είναι μέρα να μιλήσουμε για τα σπίτια, που όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή. Πάντα με βάση το πόρισμα του ανακριτή, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάθονταν στο θρόνο τους και παρακολουθούσαν. Δεν έκανε κανείς τίποτα. Αναφέρει ότι 3 αξιωματικοί της πυροσβεστικής σε καίριες θέσεις εγκατέλειψαν τη θέση τους ή αγνόησαν εντολές. Ο επιτηρητής από το ελικόπτερο, που παρακολουθούσε την πορεία της φωτιάς, επικαλέστηκε ότι δεν είχε καύσιμα, αποδείχτηκε ότι είχε. Πήρε το ελικόπτερο, το πάρκαρε στα Μέγαρα, και γύρισε στο Μάτι το βράδυ που είχε καεί το σύμπαν», εξήγησε ο ίδιος. «Η προσπάθεια να επικοινωνήσω ήταν ανεπιτυχής από πολύ νωρίς. Όλο το βράδυ προσπαθούσα να δηλώσω ότι είναι αγνοούμενοι οι άνθρωποί μου, υπήρχε ένα μπάχαλο», είπε ακόμα ο κ. Χερουβείμ.

Ότι η πολιτεία επιβραβεύει αυτούς που οδήγησαν στον όλεθρο την περιοχή ισχυρίστηκε ο δικηγόρος Βασίλης Ταουξής.

«Απίστευτη οργή, απίστευτος θυμός, απίστευτη θλίψη και για τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για τους δικηγόρους που έχουμε αναλάβει τη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος, για οποιοδήποτε αδίκημα, θα ετίθετο εκτός υπηρεσίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε δεκάδες προαγωγές, λες και το αδίκημά τους ήταν ότι πέρασαν με κόκκινο το φανάρι. Κάποιος από αυτούς έχει πάρει και σημαντική πολιτική θέση. Η πολιτεία επιβραβεύει αυτούς που οδήγησαν στον όλεθρο την περιοχή», είπε ο κ. Ταουξής. «Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, έχουν απολογηθεί, αλλά η επίσημη πολιτεία τους δίνει προαγωγές. Έγινε τεράστια προσπάθεια συγκάλυψης. Υπήρξε ένας γενναίος εισαγγελέας, ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος, που προσπάθησε να εξασφαλίσει τη γνησιότητα των αποδεικτικών στοιχείων. Ο κ. Ζαγοραίος πήρε προαγωγή και ανετέθη σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς η υπόθεση. Μετά πήγε στον ανακριτή κ. Μαρνέρη που χειρίστηκε το φάκελο μέχρι που έκλεισε η διαδικασία. Έκανε 4 υπομνήματα στην εισαγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Και τις 4 φορές η απάντηση ήταν όχι, και ότι θα πρέπει οι κατηγορούμενοι να θεωρηθούν ως υπεύθυνοι για πλημμέλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σήμερα, ημέρα μνήμης, σε πέντε ναούς της περιοχής τελείται επιμνημόσυνη δέηση.

«Τρία χρόνια μετά ξυπνούν ζοφερές μνήμες. Έχουμε κάνει μεγάλη διαδρομή για να επαναφέρουμε στην κανονικότητα τις ζωές των ανθρώπων που επιβίωσαν. Τη Δευτέρα μπήκε στο σχέδιο η πυρόπληκτη περιοχή, οπότε ξεκινάμε από ένα άλλο επίπεδο την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής», εξήγησε ο κ. Μπουρνούς. «Οι περισσότεροι θέλουν να γυρίσουν στην περιοχή γιατί συνδέονται με αυτό τον τόπο. Θέλουν να ζήσουν σε αυτό τον τόπο, με ασφάλεια. Οι κάτοικοι του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου θέλουν να γυρίσουν πίσω και προσπαθούν να γυρίσουν. Σήμερα είναι μέρα περισυλλογής. Τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν και μετά θα πέσουμε και πάλι στη δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγές

φωτογραφια αρχειου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή