Να ταΐζεις τον «καλό λύκο», να βιώνεις το «θαύμα»!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Να ταΐζεις τον «καλό λύκο», να βιώνεις το «θαύμα»!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Όταν οι καλοκαιρινές διακοπές σου ξεκινούν νωρίς, ο κόσμος είναι λιγότερος, πιο ήρεμος και πιο χαλαρός. Έτσι, είναι ευκολότερο να «μπλέξουν» οι παρέες, να ανταλλάξεις κουβέντες και να κάνεις γνωριμίες. Ένας παππούς λοιπόν, στη διπλανή ξαπλώστρα, εξηγούσε στο εγγόνι του ιατρικά θέματα, κι ας μην ήταν γιατρός, όπως έμαθα… «Η κορτιζόνη υπάρχει στον οργανισμό όλων των ανθρώπων. Κανένας όμως δεν ασχολείται μαζί της, εκτός αν δημιουργηθεί κάποιο θέμα με την συγκεκριμένη ορμόνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο άνθρωπος δεν ασχολείται με αυτά που έχει, με αυτά που πάνε καλά. Το μυαλό του είναι απασχολημένο με αυτά που μας λείπουν, με αυτά που θέλουμε να αποκτήσουμε ή με αυτά που έχει ο …γείτονάς μας! Όταν όμως κάτι του λείψει ή κινδυνεύσει να το χάσει, τότε θα αφιερώσει χρόνο και διάθεση».

Όπως καταλαβαίνετε πιάσαμε την κουβέντα και τελικά είχε πολλά να μας πει ο παππούς… Μιλούσε σαν παθολόγος αλλά μάλλον ήταν γιατρός της ζωής… Μας είπε για την κορτιζόνη αλλά και για την φαρμακευτική κορτιζόνη. Πως τη συστήνουν για πολλές παθήσεις, ότι δεν πρέπει να σταματήσεις απότομα τη χρήση της, ακόμα κι αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει εντελώς και πάντα πρέπει να ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου. Είναι καλή η κορτιζόνη, τον ρώτησα. Φυσικά και είναι καλή. Θεραπεύει και προσφέρει ίαση σε πάρα πολλές ασθένειες ή δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Μπορεί να κάνει κακό; Φυσικά! Δεν πρέπει να την «απολαύσεις» σε μεγάλες δόσεις ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως και στη ζωή! Αν κάτι σου αρέσει, δεν πρέπει να πέσεις με τα μούτρα, αγνοώντας κάθε τι που συμβαίνει δίπλα σου. Ούτε πρέπει να μείνεις εκεί. Πρέπει να δοκιμάζεις, πρέπει να ταξιδεύεις. Η ζωή δεν είναι ένα ταξίδι, είναι πολλά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό, συνέχισε ο παππούς, είναι ότι πρέπει να την σταματήσεις σταδιακά, μειώνοντας τις δόσεις, ποτέ ξαφνικά. Οι απότομες αλλαγές και στροφές κουράζουν και προκαλούν …ατυχήματα. Έχεις υποχρέωση να δώσεις στη ζωή σου έναν όμορφο ρυθμό, μια απολαυστική μουσική που όλα τα όργανα είναι συντονισμένα μεταξύ τους, μια πορεία με ανηφόρες και κατηφόρες αλλά κανένα από τα δυο δεν πρέπει να είναι επικίνδυνο και απότομο. Αν όλα αυτά τα αφήσεις στη μοίρα τους και δεν τα φροντίσεις εσύ ο ίδιος, το ταξίδι της ζωής σου θα σε κουράσει, η μελωδία θα είναι μια ενόχληση στα αυτιά σου και ο ρυθμός γρήγορα θα σε οδηγήσει στο περιθώριο, απογοητευμένο και κουρασμένο.

Γιατί τότε άλλοι την αποκαλούν «θαύμα της επιστήμης» και άλλοι «δηλητήριο», τον ρώτησα. Χωρίς κορτιζόνη δεν μπορούμε να ζήσουμε. Η κορτιζόνη, είτε του οργανισμού, είτε αυτή που έφτιαξαν οι επιστήμονες και την παίρνουμε από τα φαρμακεία, συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην καταπολέμηση φλεγμονών. Όπως είναι φυσιολογικό ένα τόσο ισχυρό φάρμακο, δεν θα μπορούσε να είναι αθώο. Η κορτιζόνη, λοιπόν, συχνά κατηγορείται για σημαντικές παρενέργειες, ακόμη και για πρόκληση ασθενειών. Εδώ μας είπε την γνωστή ιστορία με το μαχαίρι. Είναι καλό και χρήσιμο γιατί σε βοηθάει να κόψεις ένα καρβέλι ψωμί και να φας. Το ίδιο μαχαίρι όμως είναι κακό αν το χρησιμοποιήσεις για να μαχαιρώσεις έναν άνθρωπο. Η απάντηση λοιπόν είναι: εξαρτάται!
Το καλό και το κακό, πολλές φορές, εξαρτώνται από τον τρόπο που μιλάμε, αντιδρούμε ή χρησιμοποιούμε τα εφόδιά μας. Όπως λέει και ο Ινδιάνικος μύθος, η μάχη μέσα μας είναι αδυσώπητη. Ο καλός και ο κακός λύκος, που έχουμε μέσα μας καθημερινά παλεύουν ασταμάτητα. Στο τέλος, όπως ξέρουμε, νικάει ο λύκος που ταΐζουμε εμείς οι ίδιοι. Αν ο στόχος μας είναι το καλό, όλα θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο καλό. Αν αντί να ασχοληθούμε με τα δικά μας θέματα, προβλήματα και όνειρα αφιερώνουμε το χρόνο μας για να κάνουμε κακό στο διπλανό μας, σίγουρα θα βρούμε πολλά «μέσα» ή «εργαλεία» για να ζημιώσουμε τον διπλανό μας.

Απόλαυσε τη ζωή σου, συνέχισε ο παππούς, ακόμη κι όταν οι δόσεις είναι μικρές, ακόμη κι αν ο δρόμος είναι ανηφορικός και έχει δυσκολίες. Μην το παρακάνεις και πάντα να κρατάς δυνάμεις για το επόμενο ταξίδι. Κάθε ταξίδι, κάθε παιχνίδι ή όπως αλλιώς χαρακτηρίσεις τη ζωή σου, έχει συγκεκριμένους κανόνες. Οφείλεις στην αρχή να τους δεχθείς και να τους κατανοήσεις. Αν αργότερα νιώσεις δυνατός και θέλεις να τους αλλάξεις, τόλμησέ το όταν κρίνεις ότι μπορείς. Πάντα να εκτιμάς αυτά που έχεις αποκτήσει, να είσαι χαρούμενος με αυτά και ποτέ να μην γίνεις αχάριστος. Να έχεις στόχους, αλλά πρόσεξε μην γίνεις άπληστος.
Η ζωή μας μοιάζει με την κορτιζόνη, επέμεινε ο παππούς. Ανάλογα με την ερμηνεία που θα δώσει ο καθένας στην δική του πραγματικότητα θα βιώσει την ζωή του σαν να είναι δηλητήριο ή σαν ένα θαύμα. Σαν να είναι η ζωή του ένα πρόβλημα ή σαν να είναι μια στιγμή δημιουργίας. Ο τρόπος που θα αποφασίσει να ζήσει την κάθε ημέρα ο καθένας θα κάνει τη ζωή του έναν ευχάριστο βιβλίο ή ένα τετράδιο σημειώσεων γεμάτο μουτζούρες. Από εμάς εξαρτάται τι ερμηνεία θα δώσουμε και φυσικά δεν υπάρχει καλή η κακή ερμηνεία, ούτε σωστή ή λάθος. Όπως είπε ο Henry Ford, «είτε πιστεύεις ότι μπορείς, είτε όχι, έχεις δίκιο». Είτε θεωρήσεις την ζωή σου θαύμα, είτε δηλητήριο, έχεις δίκιο!
Πριν αποχαιρετήσω τον παππού, πρόλαβε και μου είπε:
«Ρύθμισε τις ημερήσιες δόσεις σου, και της χαράς και της προσπάθειας.
Συμβουλέψου ένα ειδικό, μίλησε με φίλους και αγαπημένους ανθρώπους.
Διάβασε τις οδηγίες χρήσης. Όπως τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, έτσι και οι επιλογές στη ζωή, έχουν επιπτώσεις.
Φρόντισε να χαίρεσαι με αυτά που έχεις, αλλά κάθε μέρα να προσπαθείς για το καλύτερο».

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή