Αριστοτελία Πελώνη : Φεύγουν από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία όσοι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αριστοτελία Πελώνη : Φεύγουν από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία όσοι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό.

Σημεία συνέντευξης της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της «ΕΡΤ»
και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή
:
Για τις εξαγγελίες Ερντογάν
Ακούσαμε και χθες το βράδυ από τον κ. Ερντογάν να επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών. Τόσο αυτές, όσο και οι σημερινές εξαγγελίες είναι σαφές ότι καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. (σ.σ. για το καθεστώς της Αμμοχώστου). Όλη η ρητορική αντιβαίνει στις αποφάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι εξαγγελίες και προσπάθειες για την ανατροπή της προοπτικής μιας επίλυσης στη βάση της διεθνούς νομιμότητας που μας βρίσκουν αντίθετους. Προφανώς, είναι απορριπτέα η λύση των δύο κρατών.
Δυσκολεύει την προοπτική επίλυσης με βάση το πλαίσιο που υπάρχει. Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διπλωματικές απαντήσεις στις εξαγγελίες αυτές που βρίσκονται σε αντίθεση και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για την ΕΜΑΚ
Αντικαθίστανται, φεύγουν από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία όσοι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό. Θυμίζω ότι η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε για υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν αυτή των ανδρών της ΕΜΑΚ. Είχαν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες και για την πρώτη δόση και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου. Η σχετική απόφαση προέβλεπε ότι δεν μπορεί να είναι σε αυτή την ειδική Ομάδα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του. Θυμίζω ότι υπήρξε και απόφαση του ΣτΕ σε σχετική προσφυγή που έγινε για να ακυρωθεί η υποχρεωτικότητα. Πρόκειται για μια κρίσιμη Υπηρεσία για την αντιμετώπιση καταστροφών. Και προφανώς, πρέπει να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του προσωπικού που υπηρετεί, η οποία μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά, αν αρρωστήσουν οι μισοί από κορονοϊό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητα
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το πλαίσιο που αφορά τα πεδία της υποχρεωτικότητας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Θα λύνει και θα ρυθμίζει όλα τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν ή ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή την απόφαση. Οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να έχουν κάνει την πρώτη δόση, μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι εργαζόμενο στις δομές υγείας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. Και προτεραιότητα, προφανώς, έχουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς συμπολίτες μας.
Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία πανδημίας. Υπάρχει, άρα, ένας υγειονομικός κίνδυνος που βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας. Αυτή τη στιγμή, έχει ενσκήψει και η μετάλλαξη «Δέλτα» που, όπως λένε όλοι οι επιστήμονες και όπως προκύπτει, είναι πολύ μεταδοτική. Ο υγειονομικός κίνδυνος, λοιπόν, δεν είναι ο ίδιος ανάμεσα σε έναν εμβολιασμένο και σε έναν ανεμβολίαστο πολίτη. Αυτό αποδεικνύεται και τεκμηριώνεται από όλα τα στοιχεία σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν, λοιπόν, διευκολύνσεις για εμβολιασμένους, όπου σαφώς ο υγειονομικός κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος έως καθόλου και υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους. Το αναφέρω, γιατί ακούω και την κριτή περί αποκλεισμών και διχασμού. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Όλοι πρέπει να προσέχουμε και περισσότερο οι ανεμβολίαστοι. Γιατί μπορούν όχι μόνο οι ίδιοι να αρρωστήσουν και να νοσηλευτούν, μπορεί να γίνουν και οι ίδιοι αναμεταδότες του ιού και στο περιβάλλον τους.
Για την Μύκονο
Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων αφορά κυρίως εργαζομένους στον χώρο της ψυχαγωγίας και σε τουριστικές επιχειρήσεις. Όλοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες να βοηθήσουν σε αυτό. Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν.
Αυτό που περιορίστηκε στη Μύκονο είναι η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν έκλεισε η πρόσβαση. Μπορεί κανείς να πάει και να γυρίσει. Τα μέτρα είναι σε ισχύ μέχρι τις 26 Ιουλίου, μέχρι τη Δευτέρα.
Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που έχουμε από το Υπουργείο Τουρισμού είναι ότι η πληρότητα στη Μύκονο είναι στο 95%. Υπάρχουν οι συνήθεις ακυρώσεις που υπάρχουν πάντα τέτοια περίοδο. Δεν τεκμηριώνεται η καταστροφολογία που ακούμε από την αντιπολίτευση. Η μεγαλύτερη ζημία θα ήταν το να ολιγωρήσει η Κυβέρνηση και να μην λάβει μέτρα. Διότι το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι έχουμε ανοίξει με ασφάλεια. Ασφάλεια και για τους επισκέπτες, ασφάλεια και για τους κατοίκους.
Για τα ξενοδοχεία καραντίνας
Ενισχύονται τα ξενοδοχεία καραντίνας. Δεν είναι ίδιες οι ανάγκες σε όλα τα νησιά. Αλλού χρειάζονται περισσότερα, αλλού λιγότερα δωμάτια. Υπάρχει και μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του πρωτοκόλλου για να διευκολυνθούν, ενδεχομένως, και κάποιες μεταφορές μέσω ακτοπλοϊκών. Είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, προστίθενται κλίνες, πάντα σε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, του Υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας, που έχει και την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες, μέσω της ιχνηλάτησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή