Ζήσε κάθε χρονιά σαν μαθητής της Γ’ Λυκείου!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ζήσε κάθε χρονιά σαν μαθητής της Γ’ Λυκείου!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων για όλους τους μαθητές. Οι Πανελλήνιες ή Πανελλαδικές εξετάσεις, ένας θεσμός που ισχύει από το 1960, με τον οποίο γίνεται η εισαγωγή των μαθητών του Λυκείου στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνήθως κάθε Μάιο και Ιούνιο γίνονται οι γραπτές εξετάσεις που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με κοινά θέματα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις αυτές.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μαθητές συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο, με την προτίμησή τους για τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να φοιτήσουν. Τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοινώνονται τον Αύγουστο. Το σύστημα αυτό έχει γνωρίσει πολλές αλλαγές ανά τα χρόνια, ωστόσο η δομή του παραμένει ίδια. Πολύ συχνά, και όχι άδικα, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις χαρακτηρίζονται ως το πιο αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι δυο ημέρες των ανακοινώσεων, πρώτα των βαθμών και ύστερα των Σχολών, είναι βαθιά χαραγμένες στο μυαλό όχι μόνο των μαθητών αλλά και των γονιών τους. Ποτέ δεν ξεχνούν τα έντονα τα συναισθήματα που ένιωσαν εκείνες τις ημέρες, εκείνες τις στιγμές.
Αυτό που αρχίζει να ξεθωριάζει είναι όλα αυτά που προηγήθηκαν τους μήνες πριν από τις εξετάσεις, η προσπάθεια που καταβλήθηκε την τελευταία χρονιά. Επειδή πάντα όταν αποφασίσεις να αγωνιστείς θεωρείς αυτονόητη τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεις. Όταν λοιπόν τα καταφέρεις, αρχίζεις να ξεχνάς τον πόνο και τον κόπο. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι η επίτευξη του στόχου σου. Σημασία έχει ότι ήσουν δυνατός και προσπάθησες με όλες σου τις δυνάμεις. Ακόμη και τις ημέρες που δυσκολευόσουν, ακόμη και όταν πονούσες. Η Τύχη, μόνη της, δεν φτάνει για να τα καταφέρεις!
Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούμαστε. Ένας δρομέας θα σηκώσει ψηλά τις σφιγμένες γροθιές του και θα χαρεί τον τερματισμό και το ατομικό ρεκόρ, διότι εκείνη τη στιγμή δεν θυμάται πόσες ημέρες έτρεχε με πόνους και πληγές στα πόδια του. Ο μπασκετμπολίστας θα χαθεί μέσα στις αγκαλιές των συμπαικτών του, μετά το νικητήριο καλάθι, χωρίς να θυμάται πόσες προσπάθειες έκανε στην προπόνηση όταν το σώμα του έδειχνε να μην υπακούει στο μυαλό του. Ο τενίστας θα φιλήσει και θα σηκώσει το έπαθλο, θα απολαύσει την μεγάλη του επιτυχία αφήνοντας πίσω τις ατελείωτες ώρες σκληρής προσπάθειας που έχει αφιερώσει όλους τους προηγουμένους μήνες.
Εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς την προσπάθεια δεν θα έρθουν τα αποτελέσματα. Μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να έλεγε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει αλλά το μυστικό είναι στην προσπάθεια. Ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει πριν φτάσει στις Εξετάσεις, πως ο αγώνας του ξεκινάει μερικά χρόνια πριν, για να αποκτήσει τις βάσεις, αλλά και μερικούς μήνες πριν για να αφομοιώσει πλήρως την ύλη των εξετάσεων. Δεν αρκεί το καθαρό μυαλό κατά την περίοδο των εξετάσεων, ούτε η επίκληση της Τύχης μερικές εβδομάδες πριν. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε κάθε νέο 17-18 χρονών πως στη ζωή του τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να δώσει το καλύτερο που μπορεί για τον στόχο και τα ονειρα του.
Είναι γνωστή η φωτογραφία με το παγόβουνο πάνω αλλά και κάτω από τη θάλασσα. Το μέρος του παγόβουνου που φαίνεται πάνω από τη θάλασσα είναι η επιτυχία. Την βλέπουν ξεκάθαρα όλοι οι άνθρωποι. Μερικοί βλέπουν μόνο το πάνω μέρος. Αυτό που δεν βλέπουν όλοι όμως είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγόβουνου είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί είναι η σκληρή δουλειά, η αποτυχία και το επιμονή, το ρίσκο και η υπομονή, η πειθαρχία και ο αυτοέλεγχος, η κριτική με την αμφιβολία και τον πόνο. Χωρίς όλα αυτά το παγόβουνο δεν θα μπορέσει να μας δείξει την κορυφή του πάνω από την επιφάνεια του νερού. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. «Για κάθε μία προσπάθεια που καταλήγει σε θριαμβευτική επιτυχία, υπάρχουν 999 προσπάθειες που καταλήγουν σε οδυνηρές αποτυχίες».
Προσπάθησε να ζεις την κάθε χρονιά σου σαν να είσαι μαθητής της Γ’ Λυκείου που δίνει πανελλήνιες. Να έχεις δηλαδή πάντα έναν ξεκάθαρο στόχο και ο στόχος αυτός να αποτελεί την πρώτη σου προτεραιότητα. Να αφιερώνεις τον περισσότερο χρόνο και τις πιο πολλές δυνάμεις σου για αυτό το στόχο. Δεν θα στερηθείς το χρόνο της διασκέδασης και ξεκούρασης, αφού και οι μαθητές πάνε την πενταήμερη εκδρομή με τους συμμαθητές τους. Το βασικό όμως είναι πως ό,τι κι αν συμβαίνει, δεν φεύγει ποτέ ο στόχος από το μυαλό τους. Όσο ανέμελοι δείχνουν, όσα προβλήματα κι αν συναντούν τα μάτια τους είναι καρφωμένα στο στόχο και στις εξετάσεις.
Στη δική μας ζωή, ας βγάλουμε το άγχος των μαθητών και των γονέων τους, γιατί είναι αλήθεια παρα πολύ, αλλά ας κρατήσουμε το πάθος και την αφοσίωση. Την λατρεία για τη σκληρή δουλειά και την ανεξάντλητη πειθαρχία και επιμονή. Η πορεία για την επίτευξη του στόχου είναι ένα ταξίδι δύσκολο που όμως δεν πρέπει να μας φοβίζει διότι είναι ένα ταξίδι στην ελπίδα και στο όνειρο.

Ο Δημήτρης Καρακώστας, από τη Ναύπακτο, την χρονιά που πέρασε έδωσε Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ήταν όμως μια δύσκολη χρονιά αφού έχασε και τους δυο γονείς του από κορωνοϊό. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω και τα κατάφερε. Όπως είπε: «Ό,τι κι αν γίνει στη ζωή, ακόμα και αν φαίνεται πολύ άσχημο, αν προσπαθήσεις αρκετά και χρησιμοποιήσεις όλη τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου και ίσως να μην το ξέρεις, ακόμα και δεν τα καταφέρεις, σίγουρα θα είσαι πολύ περήφανος για την προσπάθειά σου.»
Βρείτε ποιά… σχολή σας ταιριάζει και βάλτε τη στόχο για την επόμενη χρονιά!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή