Εμβολιασμός & μορφωτικό επίπεδο, του Γιώργου Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Εμβολιασμός & μορφωτικό επίπεδο, του Γιώργου Πένταρη

Απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα του κορωνοϊού θα τραβήξει σε μάκρος εκεί που λέγαμε ότι θα περάσουμε ένα ανέμελο καλοκαίρι. Δεν πρόλαβαν να λήξουν τα μέτρα και νά’σου τα κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 1.800 και έπεται συνέχεια. Έφτασε η μετάλλαξη Δ που είναι πολύ μεταδοτικότερη από την Βρετανική μετάλλαξη, που ήταν μεταδοτικότερη του αρχικού στελέχους. Όπως πάει, αν κάθε μετάλλαξη είναι μεταδοτικότερη της προηγουμένης, τότε δεν θα μπορούμε να ξεμυτίσουμε από το σπίτι μας και θα έχουμε φαίνεται πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα αγγίξει τον πυρήνα της οικονομίας μας με πολύ πιθανές συνέπειες νέα μνημόνια. Κάτι είπε προχθές σε μια συνέντευξή του ο Στέφανος Μάνος.

Στα ΜΜΕ μόνιμη επωδός είναι τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού που οφείλονται κυρίως στους αρνητές των εμβολίων και σε αυτούς που δεν πιστεύουν είτε στην ύπαρξη του ιού είτε στη σοβαρότητα της νόσησης. Επειδή θεωρώ ότι ο μόνος προς το παρόν τρόπος προφύλαξης, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού και η συνεχής χρήση μάσκας, είπα να ασχοληθώ με την πληθυσμιακή ομάδα που λέγονται αρνητές των εμβολίων.
Από ερωτήσεις σε γνωστούς φίλους και διάφορους άλλους που συναντώ λόγω της δουλειάς μου, διαπίστωσα προφανώς με καθαρά εμπειρικό τρόπο ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μορφωτικό επίπεδο κάποιου τόσο πιο εύκολα δέχεται να κάνει το εμβόλιο. Την εμπειρική μου διαπίστωση ήρθε να επιβεβαιώσει ο κ. Τούντας Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών σε μια συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Είπε λοιπόν ο κ. Καθηγητής ότι σε ένα πολύ μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έχει εμβολιαστεί το 80% των γιατρών, το 60% των νοσηλευτών και το 0% (μηδέν τοις εκατό) των καθαριστριών. Σας λέει κάτι αυτό;
Προσέξτε κάτι άλλο. Από δεδομένα του https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker έκανα μερικούς υπολογισμούς και διαπίστωσα το εξής τραγικό. Πλήρως εμβολιασμένοι στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής 30,2%, στον Βόρειο Τομέα 28,5% στην Δυτική Αττική 17,8% και στην Ανατολική Αττική 6,2%.
Τα παραπάνω εμπειρικά δεδομένα ήρθε να τα επιβεβαιώσει μια μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard που έγινε για την Αμερική και επιβεβαίωσε απολύτως τις παραπάνω εμπειρικές διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι έχοντες πανεπιστημιακή και άνω εκπαίδευση προηγούνται σε ποσοστό εμβολιασμένων συγκριτικά με αυτούς της μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι προηγούνται αυτών που έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση. Ακόμη όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένοι συγκριτικά με αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα, πράγμα που φαίνεται και για την Ελλάδα από τους πίνακες του emvolio.gov.gr.
Αν πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, στις αρχές του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, άρχισαν στη χώρα μας οι μαζικοί εμβολιασμοί και εξαφανίστηκαν σταδιακά ασθένειες όπως η ιλαρά, η ευλογιά, η φυματίωση, η μηνιγγίτιδα και πολλές άλλες. Από τα δεδομένα που έχω μέσα σε όλο τον εικοστό αιώνα, δεν υπήρχε καμιά αντίρρηση από τους γονείς να εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Στα σχολεία, το ένα εμβόλιο ερχόταν μετά το άλλο με πυρετούς, πόνους εξανθήματα και αλλεργίες. Το ίδιο γινόταν και στον στρατό. Τότε το εμβόλιο εθεωρείτο μεγάλη τύχη για αυτόν που το έκανε και ποτέ δεν υπήρξε ενδοιασμός για το αν θα πρέπει να το κάνει κάποιος ή όχι. Φτωχοί και πλούσιοι (για την Ελλάδα μιλάω), μορφωμένοι και αμόρφωτοι έκαναν το εμβόλιο που αποφάσιζαν οι κρατικές υπηρεσίες υγείας. Να σημειώσω εδώ ότι ένα από τα χαρακτηριστικά των χωρών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.
Σε αυτά που προανέφερα είναι προφανής μια αντίφαση. Σήμερα το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο συνδέεται αιτιακά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ενώ αυτό δεν ίσχυε τον εικοστό αιώνα. Θα προσπαθήσω στα επόμενα να δώσω μια εξήγηση σε αυτή την προφανή αντίφαση. Η κύρια διαφορά μεταξύ του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα (1950-2000) και του πρώτου μισού του εικοστού πρώτου αιώνα είναι η διακίνηση της πληροφορίας και βέβαια η μείωση του αναλφαβητισμού (όχι ή αύξηση του μορφωτικού επιπέδου) κατά τη γνώμη μου. Τότε λόγω δυσκολίας στη διακίνηση της πληροφορίας, η ενημέρωση των πολιτών προερχόταν μόνο από τον έντυπο τύπο και τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ραδιοφωνίας και αργότερα τηλεόρασης. Ήταν πέρα από την σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας η υπόθεση ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει ένα μηδενικού κόστους μέσο δημοσιότητας όπως είναι το Internet. Οι πολίτες εκείνη την εποχή είχαν εμπιστοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες και οι δυνατότητες της επιστήμης ήταν εμπεδωμένες στο υποσυνείδητο του λαού. Μεγάλη επιρροή σε αυτό το σημείο είχαν ασκήσει η πυρηνική τεχνολογία, η κατάκτηση του διαστήματος και της Σελήνης, η μεγάλη ανάπτυξη των φαρμάκων και των γεωργικών φαρμάκων. Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο λοιπόν η εισαγωγή των εμβολίων ήρθε χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από τους πολίτες.
Με την κυριαρχία του Internet και των κοινωνικών δικτύων δόθηκε βήμα σε όλους, σχετικούς και άσχετους, έξυπνους και πονηρούς, επιστήμονες και αμφισβητίες της επιστήμης. Ο καθένας γράφει χωρίς κόστος ότι αρλούμπα γουστάρει και πάρα πολλές φορές εν γνώση του γιατί από αυτό έχει όφελος οικονομικό και πολλές φορές δημοσιότητας. Το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Ηλιθιότητες δεν βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα γεωγραφικής θέσης. Πριν το Internet, για να γράψεις κάτι σε ένα ΜΜΕ έπρεπε να ξέρεις και «πέντε κληδέρες γράμματα» που λένε στο χωριό μου ενώ σήμερα ο κάθε αγράμματος μπορεί να πάει στα κοινωνικά δίκτυα και να γράψει ότι ηλιθιότητα του κατέβει. Εδώ λοιπόν βρήκαν βήμα διάφοροι τύποι που είτε με επιστημονικοφανή τρόπο, είτε με μισές αλήθειες, είτε με μεταφυσικό τρόπο, εκφράζουν απόψεις για τα εμβόλια γενικά και όχι ειδικά για αυτά του κορωνοϊού. Πολλοί συμπολίτες επειδή σκέφτονται υπό την επιρροή του θυμικού τους δεν εξετάζουν με προσοχή τους ανόητους ισχυρισμούς των αντιεμβολιαστών ή και άλλων δημοσιευμάτων για πολιτικά ζητήματα. Κανένας δεν κάθεται να σκεφτεί λογικά και να ερευνήσει για το κάθε δημοσίευμα αν αληθεύει ή όχι. Ποτέ δεν κοιτάνε να διασταυρώσουν μια πληροφορία που δημοσιεύεται. Μας λένε για παράδειγμα ότι το εμβόλιο έχει μια παρενέργεια που κάνει θρομβώσεις και ότι μπορεί να πεθάνουν. Θα σας αναφέρω ένα απλό φάρμακο, το Lasix για την πίεση, το οποίο έχει 14 παρενέργειες και εξ αυτών οι μισές με πιθανότητα πάνω από 10% όχι 1 στο εκατομμύριο του εμβολίου. Ένα άλλο φάρμακο το Angoron που είναι για τις αρρυθμίες της καρδιάς, παρουσιάζει σε ποσοστό 100 στο εκατομμύριο τα ίδια συμπτώματα θρομβώσεων με το εμβόλιο. Όπως μου λέει φίλος μου καρδιολόγος το φάρμακο αυτό σώζει ζωές παρά την αυξημένη πιθανότητα παρενεργειών. Συνολικά αυτό το φάρμακο παρουσιάζει 18 παρενέργειες με σοβαρότερες στα μάτια και στα πνευμόνια. Και όμως ο κόσμος το παίρνει, αλλά όπως μου είπε ο φίλος μου ο καρδιολόγος πολλοί ασθενείς του δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο παρά τις εξηγήσεις που τους δίνει και την μηδαμινή πιθανότητα παρενεργειών από το εμβόλιο.
Οι αντιεμβολιαστικές αντιλήψεις τροφοδοτούνται κι από πολλούς τύπους που ακροθιγώς ανέφερα πριν, γιατί έχουν οικονομικά οφέλη λόγω υψηλού ποσοστού θέασης των δημοσιεύσεών τους (βλ. παλαιότερο άρθρο μου «Influencer»). Υπάρχουν κι άλλοι που όπως είπα ισχυρίζονται με επιστημονικοφανή τρόπο ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί, ότι τα εμβόλια κάνουν 5 χρόνια για να παραχθούν και πολλά άλλα. Δεν λένε όμως ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που σήμερα έχουν αποκωδικοποιήσει το DNA και RNA του ανθρώπου και γνωρίζουν επακριβώς πώς θα αποκωδικοποιήσουν το RNA των ιών. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων με πολύ μεγάλη ταχύτητα συγκριτικά με τις παλιές μεθόδους. Άλλοι λένε ότι θα μας βάλουν τσιπάκι να μας παρακολουθούν. Οι ανόητοι δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν ήδη δώσει τα στοιχεία τους στο Facebook και στο Twitter στο Google και στα Cookies, στις πιστωτικές κάρτες με τις οποίες αγοράζουν σήμερα και εφημερίδα και χάθηκαν τα ψιλά από τα μαγαζιά; Δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν επάνω τους ένα κατάσκοπο που είναι το κινητό τους τηλέφωνο και γνωρίζουν ακριβώς πότε πήγες τουαλέτα; Κυριολεκτικά μιλώ.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλο τον πληθυσμό γιατί κατά την γνώμη μου δεν περιορίζει τις προσωπικές ελευθερίες. Αντίθετα ο μη εμβολιασμένος περιορίζει τις προσωπικές ελευθερίες του εμβολιασμένου και ως εκ τούτου υποχρεωτικός εμβολιασμός με εξαιρέσεις αιτιολογημένες μόνο ιατρικά.

Πήγαινε στην κορυφή