Κορωνοϊός: Πιο αυστηρά μέτρα – Σχεδιάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

ΕΛΛΑΔΑ
Κορωνοϊός: Πιο αυστηρά μέτρα – Σχεδιάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

Βήμα πίσω κάνουμε στα μέτρα χαλάρωσης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση αναφορικά με τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και τους όρους λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης. Κι αυτό διότι η εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού μετά από μία, μικρή δυστυχώς, περίοδο υποχώρησής τους, δεν αφήνει άλλα περιθώρια για εφησυχασμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Ήδη από την Πέμπτη 8 Ιουλίου, σε εστίαση, μπαρ και κλαμπ θα υπάρχουν αποκλειστικά καθήμενοι, ενώ τα πρόστιμα θα είναι βαριά και από την πρώτη παράβαση θα υπάρχει προσωρινή αναστολή λειτουργίας του χώρου.
Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας, π.χ. η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα, θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα της παράβασης, και για 7 ημέρες για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση, από την επόμενη ημέρα της παράβασης, και για 7 ημέρες.
Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ειδικές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ θα ελέγχουν τα μαγαζιά για τα μέτρα καθώς έχει δοθεί εντολή η κάθε αστυνομική διεύθυνση να διαθέτει ειδική ομάδα ελέγχου καταστημάτων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Επίσης, έχει δοθεί εντολή, ώστε να ελέγχονται κατά προτεραιότητα όλες οι καταγγελίες, ακόμα και ανώνυμων πολιτών, για καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.
Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί τα νέα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πληροφορίες μιλούν για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και την είσοδο μόνο εμβολιασμένων σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης. Ίσως το σχέδιο περί μικτών και αμιγών καταστημάτων εστίασης να μην υλοποιηθεί και ποτέ…
Πάντως, η αύξηση του ποσοστού των αρνητών ή όσων αναβάλλουν για… αργότερα τον εμβολιασμό τους, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Στο στόχαστρο μπαίνουν 82 δήμοι που παρουσιάζουν ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο του 35%. Πρόκειται για 82 δήμους, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ είναι οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Κιλελέρ και Καρπενησίου, ενώ υπάρχουν και δήμοι στις Σέρρες και στη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, θα ξεκινήσει κάποιες περιοδείες, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, στη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της εκκλησίας όσο και με επιχειρηματίες της εστίασης και ανθρώπους του τουρισμού ώστε να υπάρχει μια εκστρατεία πειθούς απέναντι στους πολίτες για να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα μέτρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» της Πέμπτης 8 Ιουλίου, η κυβέρνηρη προωθεί σχέδιο υποχρεωτικού εμβολιασμού σύμφωνα με το εξής χρονοδιάγραμμα:
Γηροκομεία: Εντός Ιουλίου η απόφαση για το προσωπικό σε οίκους ευγηρίας και μονάδες ευπαθών ατόμων
Υγειονομικοί: Μέσα στον Αύγουστο για το προσωπικό των νοσοκομείων (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό)
Εκπαιδευτικοί: Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί αναμένεται να τους καλύπτουν σε δεύτερη φάση
Ενστολοι: Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει το προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και τις στρατιωτικές μονάδες
Αθλητές: Υποχρεωτικά εμβόλια σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία
Η διαδικασία ξεκινά άμεσα και θα συνεχιστεί κλιμακωτά έως τον Οκτώβριο.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν «Τα Νέα», οι συνέπειες που εξετάζονται για την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού:
Πρώτον, θα λειτουργεί ως προϋπόθεση για τις νέες προσλήψεις σε υπηρεσίες επαφής με πολίτες (στις δομές όπου θα αποφασιστεί) και
Δεύτερον, θα αποτελεί όρο για την απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού. Σε περίπτωση άρνησης, μπαίνει στο τραπέζι είτε η μετακίνηση προσωπικού όπου είναι εφικτό είτε ειδικότερες ρυθμίσεις όπως η αναστολή εργασίας.

Πήγαινε στην κορυφή