Ερώτηση για το Λόφο Κόκκου στη Βουλή

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ερώτηση για το Λόφο Κόκκου στη Βουλή

Ερώτηση για τη «Μετατροπή του λόφου Κόκκου σε δέκτη απορριμμάτων (“χωματερή”) και τους κινδύνους για την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον» με αποδέκτες τους Υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εσωτερικών, κατέθεσε η βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της «Ελληνικής Λύσης» Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου. Η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Ο λόφος Κόκκου, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Γαλατσίου Αττικής, αποτελεί μία έκταση 7 (επτά) στρεμμάτων, η οποία έχει κριθεί αναδασωτέα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1147/1994 απόφαση, του Νομάρχη Αθηνών, την οποία επικύρωσε, πλέον, προσφάτως, η υπ’ αριθμόν 2374/2019 Απόφαση, του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Ως εκ τούτου, ο ανωτέρω λόφος συνιστά ένα εν δυνάμει αξιοποιήσιμο φυσικό τοπίο εντός του αστικού ιστού του ως άνω Δήμου, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην αναζωογόνηση του φυσικού περιβάλλοντος και, συνακόλουθα, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των περιοίκων και της αισθητικής της ευρύτερης περιοχής.

Όπως, όμως, συχνά καταγγέλλεται, στον λόφο Κόκκου, και σε απόσταση κυριολεκτικά αναπνοής από κατοικίες, καθώς και από ένα σχολικό συγκρότημα που περιλαμβάνει δύο γυμνάσια και ένα δημοτικό, εναποτίθενται, τακτικά διαφόρων ειδών απορρίμματα, όπως πεταμένα στρώματα, μπάζα, ακόμη και παλιά οχήματα αλλά και διαβρωμένα βαρέλια με λάδια αυτοκινήτων, γεγονός που μεταβάλλει το εν λόγω σημείο σε τόπο απόθεσης απορριμμάτων (χωματερή). Το γεγονός αυτό, όπως είναι ευνόητο, φθείρει τη γενική εξωτερική εικόνα του λόφου ως τοπίου φυσικού κάλλους και περιπάτου, ενώ, επιπροσθέτως, λειτουργεί καταστρεπτικά για το φυσικό περιβάλλον του μείζονος γεωγραφικού χώρου, επιβαρύνοντας το μικροκλίμα και το οικοσύστημα της περιοχής, με επιβαρυντικές συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία.

Επιπλέον, δε, των ανωτέρω αναφερθέντων, η σχετικά πρόσφατη κακοκαιρία, με τη θεομηνία που προξένησε, συνέτεινε με τη σειρά της στην έτι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, αφού στον λόφο Κόκκου βρέθηκαν πολλά κλαδιά, προερχόμενα, προφανώς, από το γειτνιάζον Άλσος Γαλατσίου, τα οποία, συγκεντρωμένα στο συγκεκριμένο σημείο, είναι πιθανό να αποτελέσουν αιτία και εστία πυρκαγιάς, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και με ενδεχόμενο τον σοβαρό κίνδυνο ανάφλεξης των παρακείμενων οικημάτων. Αποτελεί, επομένως, άμεση ανάγκη η απομάκρυνση τυχόν εναπομεινάντων κλαδιών δένδρων από το ανωτέρω σημείο, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας της περιοχής και εν όψει θερινής περιόδου.

Ως γίνεται κατανοητό εκ των ως άνω περιγραφόμενων στοιχείων, είναι απαραίτητος ο άμεσος και αποτελεσματικός καθαρισμός του λόφου Κόκκου, του Δήμου Γαλατσίου της Αττικής από τις αρμόδιες Αρχές, αφού η από καιρού εις καιρόν μετατροπή του σε σκουπιδότοπο υποβαθμίζει έντονα την εν γένει εικόνα της περιοχής, όντας παράλληλα παράγοντας παρακμής του περιβάλλοντος φυσικού χώρου και επικίνδυνη εστία μόλυνσης, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να αποτρέψετε τη μετατροπή του λόφου Κόκκου, του Δήμου Γαλατσίου της Αττικής, σε χώρο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, προς αποφυγή της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την περιφρούρηση της έκτασής του;
2. Υπάρχει σχεδιασμός από τις αρμόδιες Αρχές για την άμεση υλοποίηση των εργασιών αναδάσωσης στον ως άνω λόφο Κόκκου, αφού ο εν λόγω αποτελεί αναδασωτέα έκταση, όπως άλλωστε, προκύπτει από παρελθούσες σχετικές αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή