Ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Μαραθώνος για το έτος 2021

Δήμος Μαραθώνος
Ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Μαραθώνος για το έτος 2021

Ναυαγοσωστική κάλυψη στον Δήμο Μαραθώνος για το έτος 2021:

“Ο Δήμος Μαραθώνος βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία Δήμων με τα περισσότερα σημεία ναυαγοσωστικής κάλυψης, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι, για το έτος 2021 οφείλει να έχει 29 ναυαγοσωστικούς πύργους, αντί για 10 που είχε πέρυσι κατά την θερινή περίοδο. Ενδεικτικά, ο Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης υποχρεούται φέτος να έχει 13 ναυαγοσωστικούς πύργους, ο Δήμος Καλαμάτας 13 επίσης και ο Δήμος Μυκόνου 8. Περισσότερα σημεία από το Δήμο μας έχουν μόνο ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και ο Δήμος Κερκύρας.

Η υποχρέωση του Δήμου Μαραθώνος προκύπτει εκ του νόμου για όλες τις παραλίες και όχι μόνο για εκείνες που επινοικιάζουμε, σύμφωνα με την αλλαγή του φετινού νόμου, ενώ σύμφωνα με το ΠΔ 71/2020 και τα πρότυπα της ΚΕΔΕ ο συνολικός αριθμός των ναυαγοσωστών είναι 40 σε 29 σημεία, τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα, έχουν ναυαγοσωστικό πύργο, πλωτά μέσα, απινιδωτές κλπ.

Το μισθολογικό κόστος βάσει της μελέτης του Δήμου Μαραθώνος, η οποία είναι σύμφωνη με την εργατική νομοθεσία, είναι 231.198,68 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, έναντι του ποσού των 300.454,50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ που είχε υπολογίσει η ΚΕΔΕ. Τα λοιπά κόστη της μελέτης περιλαμβάνουν 4 μηχανοκίνητα σκάφη 5μ., 7 μηχανοκίνητα (jet ski), 29 μηχανοκίνητα σκάφη 3,3 μ., 33 πτυσσόμενα φορεία και 33 απινιδωτές. Επίσης, εκ του νόμου υπάρχει η υποχρέωση για δαπάνες οργάνωσης, διαχείρισης, οριοθέτησης παραλιών, δαπάνες μίσθωσης 29 νέων ναυαγοσωστικών πύργων και δαπάνες διαβίωσης του προσωπικού.

Επιπλέον τονίζεται ότι η κύρια διαδικασία είναι ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός και μόνο για τις 10 πρώτες ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού όπως ο νόμος προβλέπει, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η Ελλάδα μετρά ετησίως πολλά θύματα από πνιγμό στης θάλασσα, ατυχήματα λόγω θαλασσίων σπορ κλπ. και ως εκ τούτου το νέο νομοθετικό πλαίσιο αύξησε τον αριθμό και το ωράριο των ναυαγοσωστών. Προέχει λοιπόν η ασφάλεια των λουομένων, η νομιμότητα και η διαφάνεια. Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος μας θα επιβαρύνεται με την επιβολή προστίμων πολύ μεγαλύτερων από το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης.

Τέλος, φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος μας υποχρεώθηκε να καλύψει με 7 νέους πλήρως εξοπλισμένους ναυαγοσωστικούς πύργους το Εθνικό Πάρκο Σχινιά, γεγονός που συμβάλλει, πέρα από την ασφάλεια και στην ανάδειξη και προβολή της προστατευόμενης αυτής περιοχής.

Σκοπός μας για το φετινό καλοκαίρι είναι να μην έχουμε καμία απώλεια. Η ανθρώπινη ζωή προέχει και είναι αδιαπραγμάτευτη!”

Πήγαινε στην κορυφή