Πάνος Σκουρλέτης : Άλλο η προστασία της εργασίας κι άλλο η υποκρισία στην οποία επιδίδεται ο κ. Μητσοτάκης

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη :

Άλλο η προστασία της εργασίας κι άλλο η υποκρισία στην οποία επιδίδεται ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για delivery και courier

Τους πολύπαθους κλάδους των εργαζομένων σε εταιρείες ταχυμεταφορών (courier) και των ταχυδιανομέων (delivery) επέλεξε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για να διαφημίσει το επαίσχυντο νομοσχέδιο (και πλέον νόμο) για τα εργασιακά και ειδικότερα όσους εργάζονται κυρίως στις ταχυδιανομές μέσω ψηφιακών πλατφορμών, που υποτίθεται ότι πλέον θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα από τις εταιρείες, ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Τα «αυτοαπασχολούμενα παιδιά», λοιπόν, είναι οι εργαζόμενοι, κυρίως στον κλάδο των ταχυδιανομών (delivery), που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών με τη μορφή της ανεξάρτητης εργασίας, χωρίς την προστασία των διατάξεων του εργατικού δικαίου και για τους οποίους ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ένα – έστω περιορισμένο – υπό προϋποθέσεις τεκμήριο σχέσης εξαρτημένης εργασίας, η κυβέρνηση φρόντισε να το μετατρέψει σε τεκμήριο παροχής ανεξάρτητης εργασίας, δυσχεραίνοντας ακόμα παραπάνω τη θέση αυτών των εργαζόμενων. Κι αυτά τα έχει επισημάνει πολύ αναλυτικά και τεκμηριωμένα η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της αλλά ο Υπουργός Εργασίας και βουλευτές της πλειοψηφίας με θράσος μιλούσαν για δήθεν «νομοτεχνικές και συντακτικές παρατηρήσεις». Ως προς τα κράνη και τη συντήρηση ή παροχή οχήματος αυτό που πραγματικά κάνει η κυβέρνηση είναι ότι εφαρμόζει τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 56 του ν. 4611/2019), που υποχρέωσε τους εργοδότες να παρέχουν στους εργαζόμενους τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας, αφήνοντας όμως περιθώρια για καταστρατήγησή της με την πρόβλεψη δυνατότητας συμφωνίας μεταξύ πλατφόρμας και εργαζόμενου.

Επειδή, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να κόπτεται για τους εργαζόμενους αυτούς, ας απαντήσει ευθέως και ο ίδιος και ο Υπουργός Εργασίας για ποιο λόγο δεν αποδέχτηκαν τις δύο τροπολογίες που πριν λίγους μήνες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή (Φεβρουάριος 2021) και με τις οποίες προβλεπόταν: Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων σε courier και delivery οδηγών δικύκλου, άμεση επανένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζόμενων διαλογέων – συσκευαστών των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών και ισχυρό εργασιακό πλαίσιο για τους εργαζόμενους μέσω ψηφιακών πλατφορμών, με τον ορισμό τεκμηρίου σχέσης εξαρτημένης εργασίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τελικώς, η φροντίδα -πολλώ δε μάλλον η προστασία- της εργασίας διαφέρει από την υποκρισία κι εσείς επιδίδεστε στο δεύτερο, κ. Μητσοτάκη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή