Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους, γράφει ο Βασίλη Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους, γράφει ο Βασίλη Γιαννακόπουλος

Εδώ και λίγες μέρες διεξάγεται, στο δημόσιο διάλογο, συζήτηση για το εάν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό ή όχι. Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας ότι «πέραν από την προστασία της δημόσιας υγείας, το Σύνταγμα κατά κανέναν τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό».

Για το ίδιο θέμα την προηγούμενη εβδομάδα ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Alpha έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία είχε στείλει προς τη διοίκηση της Τράπεζας και όπου αναφέρει τα εξής:
«Ανταποκρινόμενοι σε ερωτήματα και τοποθετήσεις πολλών μελών μας σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και κυρίως για την ανησυχία τους για την παραπληροφόρηση και τους αρνητές του εμβολιασμού παρατηρούμε:
»Την ώρα που όλοι αγωνιούν και δίνουν μάχη για την καθολική αύξηση των εμβολιασμών με στόχο να εξασφαλιστεί η συλλογική ανοσία δυστυχώς παρατηρείται η διείσδυση σε μερίδα της κοινωνίας, επομένως και σε κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους μας, των θεωριών συνωμοσίας, η μυθοπλασία και η παραπληροφόρηση κάτι που είναι ορατό στις ακυρώσεις εμβολιασμών και στις αρνητικές συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για τη διασφάλιση κανόνων που προστατεύουν την υγεία των συναδέλφων μας, των οικογενειών τους και φυσικά των πελατών μας ζητάμε:
Την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν.
» Ευθύνη Εργοδότη
Στην εργατική Νομοθεσία υπάρχει η διάταξη 662 ΑΚ, κατά την οποία ο εργοδότης οφείλει να ρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και τον χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζόμενου.
Επίσης με το Νόμο 1568/1985, ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο, που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στον τόπο ή εγκατάσταση εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα.
«Ευθύνη Εργαζομένου
Με το Νόμο 3850/2010 προβλέπεται υποχρέωση των εργαζομένων να εφαρμόζουν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους για την ασφάλεια και την υγεία τους, καθώς και την υγεία άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν έχει κριθεί ακόμη υποχρεωτικός και επειδή σωστά εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, όπως έγκυοι ή άτομα που η κατάσταση της υγείας τους είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό.
»Σας καλούμε να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.
»Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.
»Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων.
»Ειδικά στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η τεκμηριωμένη συμβουλή του ιατρού εργασίας.

Να σημειώσω εδώ ότι ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στην Τράπεζα είναι ο Τάσος Γκιάτης, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου. Συγκεκριμένα είχε εκλεγεί στις Δημοτικές Εκλογές του 1998 με τον συνδυασμό του Γιώργου Αργυρού.
Παρεμπιπτόντως οι άλλοι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΤΟΕ κ.α. τί λένε για το θέμα;
Προσωπικά να δηλώσω πως συμφωνώ απόλυτα πως ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός. Δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε μέσα συγκοινωνίας, οι υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ, που έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο σε καθημερινή βάση να μην έχουν εμβολιαστεί.
Ο κορωνοϊός είναι μεταδιδόμενη ασθένεια και γι’αυτό επιβάλλεται εμβολιασμός όλων. Για το λόγο αυτό εξάλλου, της προστασίας δηλαδή από μεταδιδόμενες ασθένειες, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να έχουν βιβλιάριο υγείας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει τάχιστα σε νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό αλλά και συγχρόνως να δίνει και κάποιες διευκολύνσεις για τους εμβολιασθέντες. Να επιτρέπεται, για παράδειγμα, η είσοδος σε κλειστούς χώρους (θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια κλπ.) μόνο σε όσους διαθέτουν την απαραίτητη βεβαίωση εμβολιασμού.
Διότι, όπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το όριο της ελευθεθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή