Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις τη Δευτέρα 14 Ιουνίου

ΕΛΛΑΔΑ
Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις τη Δευτέρα 14 Ιουνίου

Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις τη Δευτέρα 14 Ιουνίου: Η αγωνία των υποψηφίων & οι δυσκολίες λόγω πανδημίας: 
https://www.megatv.com/2021/06/11/premiera-gia-tis-panelladikes-eksetaseis-ti-deytera-14-iouniou-i-agonia-ton-ypopsifion-oi-dyskolies-logo-pandimias/

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Στα ΕΠΑΛ η έναρξη των πανελλαδικών θα γίνει μία μέρα αργότερα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, μίλησε ο εκπαιδευτικός, Γιώργος Χατζητέγας, από το 39ο Γενικό Λύκειο Αθηνών στην Κυψέλη, αναφορικά με το πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι φετινές πανελλαδικές.

«Είναι μια δύσκολη συνθήκη αλλά τα πράγματα φαίνονται ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι. Λίγο – πολύ γνωρίζουμε τις συνθήκες που θα κινηθούμε και διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι τα παιδιά θα τα καταφέρουν και δε θα γίνει όπως πέρυσι, που κάποια παιδιά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Πέρυσι είχαμε αύξηση των αρίστων, αλλά και αύξηση των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση. Τα παιδιά πρέπει να προσέξουν ό,τι πρέπει να προσέχει ο καθένας την πρώτη χρονιά. Μια ήπια οργάνωση πρέπει να γίνεται τις τελευταίες ημέρες, η ύλη είναι γνωστή, πρέπει να διαχειριστούν σωστά το χρόνο και τα συναισθήματά τους. Αν κρατήσουμε τα περσινά στατιστικά το 87,5% των μαθητών του Γενικού Λυκείου και πάνω από το 50% των ΕΠΑΛ πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», είπε ο κ. Χατζητέγας.

Στην εκπομπή μίλησαν και δύο υποψήφιες, η Βάγια Γιασιά και η Πηνελόπη Γρυπιώτη.

«SOS υπάρχουν πολλά. Ο καθένας λέει ό,τι του κατέβει. Κάποιοι λένε για περιβάλλον, άλλη για την πανδημία, άλλοι για τα 200 χρόνια από την επανάσταση. Σκέφτομαι για Πολυτεχνείο αλλά δεν έχω αποφασίσει το τμήμα. Καλά πρέπει να γράψουμε μαθηματικά και φυσική. Η χημεία μας τρομοκρατεί λίγο ως μάθημα. Η κατάσταση με την πανδημία είχε θετικά και αρνητικά, αλλά νομίζω είχε περισσότερα αρνητικά. Χάσαμε την επαφή με καθηγητές και συμμαθητές μας που μας έδινε κουράγιο, αλλά είχαμε και περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και για να δούμε λίγο πιο αποστασιοποιημένα τα πράγματα και να μην τα μεγαλοποιούμε. Οι μητέρες μας αγχώνονται και αυτές πολύ, αλλά προσπαθούν να μας υποστηρίξουν», είπε η Βάσια Γιασιά.

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν SOS θέματα. Όλα είναι SOS. Το καλύτερο είναι να διαβάσεις όσο μπορείς, να δεις το θέμα, να έχεις την έμπνευση εκείνη τη στιγμή και να γράψεις. Και εγώ για Πολυτεχνείο πάω, αλλά δεν ξέρω ακόμα το τμήμα, θα δούμε και τις βάσεις. Εμείς δίνουμε 4 μαθήματα. Είναι σίγουρα πολύ αγχωτική η κατάσταση που ζούμε, αλλά πρέπει να είμαστε λίγο πιο χαλαρές και ψύχραιμες. Η ψυχολογία είναι το παν. Δεν έχουμε σκεφτεί τι θα γίνει αν δεν περάσουμε εκεί που θέλουμε, προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά. Θα δούμε το αποτέλεσμα και θα πράξουμε ανάλογα. Αν σκεφτόμαστε από τώρα ότι θα δώσουμε ξανά του χρόνου, τότε σίγουρα δε θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε από την πλευρά της η Πηνελόπη Γρυπιώτη.

Συμβουλές στους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων έδωσε η κλινική ψυχολόγος, Άννα Κανδαράκη.

«Ο στόχος των εξετάσεων δεν είναι να πετύχουμε, αλλά να βρούμε τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους. Η αναζήτηση της χαράς έχει ανηφόρες και κατηφόρες. Μία από αυτές τις ανηφόρες είναι και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι το τελευταίο γεφύρι πριν βγουν τα παιδιά αυτά σε άλλα πράγματα. Οπότε όταν τα πνίγει η πίεση, καλό είναι να αποστασιοποιούνται και να δουν τι έρχεται μετά», είπε η κ. Κανδαράκη. Την ίδια ώρα, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ανοίγει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα παρουσιάζονται τα προγράμματα σπουδών του. Πρόκειται για 8 προπτυχιακά προγράμματα και 52 μεταπτυχιακά. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΑΠ, Οδυσσέας Ζώρας. «Σήμερα αναπτύσσουμε το κέντρο της Θεσσαλονίκης με ταυτόχρονη παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένα αυτοσυντηρούμενο πανεπιστήμιο, με πλήρη ανταποδοτικά οφέλη προς τους φοιτητές του, όχι μόνο υπό τη μορφή υποτροφιών, δίνουμε 2 εκατ. υποτροφίες το χρόνο, αλλά και ποιοτική εκπαίδευση», είπε ο κ. Ζώρας. «Η μόρφωση ξεκινάει από την προνηπιακή εποχή και συνεχίζεται με τη διά βίου μάθηση. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μπορεί να προσφέρει μόρφωση σε ανθρώπους που το επιθυμούν. Δεν είναι πανεπιστήμιο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά σε αυτό μπορούν να μπουν και παιδιά που δεν πέρασαν στις πανελλαδικές, στα προπτυχιακά μας προγράμματα. Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Το πτυχίο είναι ισάξιο με τα άλλα πανεπιστήμια», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα γνωστικά αντικείμενα αλλάζουν συνεχώς στην αγορά εργασίας, και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε τα γνωστικά αντικείμενα στις απαιτήσεις της αγοράς. Τα μεταπτυχιακά μας προγράμματα είναι εξαιρετικά μοντέρνα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Ζώρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή