Ποιά ήταν η Margherita Hack την οποία τιμά σήμερα το doodle της Google

ΚΟΣΜΟΣ
Ποιά ήταν η Margherita Hack την οποία τιμά σήμερα το doodle της Google

Η Μαργκερίτα Χακ ήταν Ιταλίδα αστροφυσικός και επιστημονικός διανομέας. Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της.

Η Google τιμά σήμερα, 99 χρόνια από τη γέννησή της, την αστροφυσικό που «έγραψε» ιστορία στο χώρο της επιστήμης. Η αστροφυσικός Margherita Hack γεννήθηκε στην πόλη της Φλωρεντίας πριν από 99 χρόνια. Εκτός από το ενδιαφέρον της για δορυφόρους, αστεροειδείς και την εξέλιξη των αστρικών ατμοσφαιρών, η Ιταλίδα αστροφυσικός υπερασπίστηκε τα πολιτικά δικαιώματα ως υποστηρικτής της προστασίας των ζώων και της ισότητας.

Ο πατέρας της Μαργκερίτα Χακ, Ρομπέρτο Χακ, ήταν Φλωρεντίας λογιστής Προτεσταντικής καταγωγής Ελβετίας. Η μητέρα της, Μαρία Λουίζα Πογγέσι, Καθολική από την Τοσκάνη, ήταν πτυχιούχος της Accademia di Belle Arti di Firenze και μινιατούρα στην Πινακοθήκη Ουφίτσι. Και οι δύο γονείς άφησαν τη θρησκεία τους για να ενταχθούν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία, για την οποία ο Ρομπέρτο Χακ ήταν γραμματέας για μια περίοδο υπό την προεδρία της κομητείας Gamberini-Cavallini.

Η Margherita Hack ήταν στο Πανεπιστήμιο «Galileo Galilei» στη Φλωρεντία, αλλά όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις. Το έτος 1945, αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστήμιου της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110, την οποία έχουν συγκεντρώσει ελάχιστοι φοιτητές.

Στην Ιταλία, η Χακ ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της για την Καθολική Εκκλησία και την ιεραρχία και τους θεσμούς της. Ήταν χορτοφάγος και έγραψε ένα βιβλίο που εξηγεί αυτήν την επιλογή με τίτλο Perché sono vegetariana (Γιατί είμαι χορτοφάγος). έγραψε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο La mia vita in bicicletta (Η ζωή μου με ποδήλατο).

Η διατριβή της στην αστροφυσική για τις μεταβλητές του Cepheid της έδωσε και το «εισητήριο» για την εξέλιξή της στην επιστήμη της αστορφυσικής.

H Margherita Hack είχε μία μοναδική ικανότητα να εξηγεί περίπλοκες επιστημονικές έννοιες στο ευρύ κοινό, και δημοσίευσε δεκάδες δεκάδες βιβλία αστρονομίας, ενώ κατάφερε να ιδρύσει ακόμη και δύο αστρονομικά περιοδικά.

Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε προς τιμήν της Margherita Hack.

H Margherita Hack πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013, ενώ είχε νοσηλευτεί για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή